sobota 4. apríla 2015

Kiera Cassová - Elita

35 dievčat vstúpilo do paláca, no zostalo ich len šesť.

Z tridsiatich piatich dievčat v Selekcii zostalo už len šesť elitných súperiek. America spolu s nimi naďalej bojuje o lásku princa Maxona, budúceho vládcu Illey, avšak stále si nie je istá, komu skutočne patrí jej srdce. Keď je s Maxonom, srdce sa jej chveje vzrušením, no zároveň sa obáva ich spoločnej budúcnosti. Pri Aspenovi, prvej veľkej láske, zas nedokáže zabudnúť na všetko krásne, čo spolu zažili. Elitné dievčatá sú však odhodlané získať princa pre seba za každú cenu. Konkurencia je stále tvrdšia, a preto sa aj America musí rozhodnúť. 

Neuľahčujú jej to ani rebeli, ktorí chcú zvrhnúť vládu kráľa, Maxonovho otca, a žiadajú zrušenie Selekcie. Keď si je America už istá svojím rozhodnutím, stane sa čosi nečakané a všetko sa zmení. 

Vyberie si napokon rozprávkový život s princom Maxonom alebo lásku Aspena, ktorý je jej bezpečným prístavom?

Hneď na začiatok chcem povedať, že tie obálky sú proste krásne. Dokonca asi jedny z najkrajších sériových obálok a už len preto je radosť mať tieto knihy na poličke. Nie nadarmo sa však hovorí, nesúď knihu podľa obalu, pretože čo je pekné zvonku, nemusí byť pekne aj zvnútra. Nanešťastie to o knihe Elita platí a Kiera nevytvorila tak skvelý príbeh. Našli sa tam nejaké chybičky a mám pocit, že sa tak nejako jednalo o tú povestnú prekliatu dvojku. 

"Maxon sa ma nedotkol od Halloweenu. Nebol to ani týždeň, no ktovie prečo, mne to pripadalo ako večnosť."

V hre o nový život a princa Maxona zostalo už len 6 dievčať, medzi ktorými je aj (ako inak) America. Tá tápa sama v sebe a nevie sa rozhodnúť, či jej pravým sa stane princ Maxon alebo jej dávna láska Aspen. Kým však ona váha medzi týmito dvoma svetmi, ostatné dievčatá využívajú šancu a snažia sa k princov dostať skôr ako ona, každá z nich predsa túži stať sa princeznou a žiť v lesku. Koľko však bude Maxon čakať na Americu, kým sa ona rozhodne, s ktorým z nich chce vlastne byť? Dá prednosť inej? America nemá až toľko času, pretože sa za chvíľku blíži koniec celej tejto hry a víťazkou môže byť, pravdaže, iba jedna.

Ak mám pravdu povedať, trošku som bola z tohto dielu sklamaná a to práve kvôli jednej veci - skoro celá kniha sa točila len okolo toho, ako si America nevedela vybrať. Vedela som, že sa veľká časť knihy bude točiť okolo tohoto alebo nie, že sa celý dej sústredí len na jej ochkanie a jajkanie a nerozhodnosť. Dej nebol ničím spestrený, žiadne zaujímavé situácie, príbeh sa mi ťahal ako žuvačka. Ako som už spomínala vyššie, Elita chytila syndróm prekliatej dvojky a musím uznať, že ma až tak nezaujala, ale naopak sklamala. Aj keď si autorka ponechala svoju skvelú štylistiku, nevložila do knihy kopu opisov, do príbehu som sa nevedela dostať, knihu som stále odkladala nabok a rozmýšľala, kde sa stratila tá skvelá Kiera, čo napísala taký dobrý prvý diel.

"Nech príde, čo chce, postavím sa k tomu čelom. Nič iné mi neostáva."

Čo sa týka postáv, neviem ako vy, ale ja si jednoznačne prajem, aby America zostala s Maxonom, ktorý je strašne charizmatický, milý, vždy keď sa objavil v knihe tak som sa potešila. Za to Aspen mi totálne liezol na nervy, najradšej by som ho z celej knihy vyškrtla.  Neurobil nič podstatné, len sa všade motal a čakal čo by mohol pokaziť. K Americe sa radšej ani nevyjadrujem, pretože by nebolo vhodné používať v recenzii vulgárne slová. Myslím si, že hlvná chyba, prečo ma príbeh nezaujal tento krá bolo, že America mimoriadne ohlúpla a že proste nemám rada ľúbostné trojuholníky. Dokážem ich akceptovať len do určitej miery a v tejto knihe ju proste autorka už prepásla. Neviem čím to je, že sa mi v poslednej dobe toľko kníh nepáči a hlavne som prekvapená pri tomto dieli, keďže som očakávala, že bude poriadne kvalitné. Za pozitívny bod hodnotím ale prostredie, kde sa náš príbeh odohráva. Okrem toho aj ostatné, vedľajšie postavy boli super a spríjemňovali mi čítanie. 

Pravdu povedať som fakt sklamaná a knihu označujem za priemernú. Pevne verím, že sa autorka vráti k tomu, ako napísala prvý diel a že sa naozaj teraz jedná len o prekliaty druhy diel, ako to aj pri mnohých iných, dobrých, sériach býva. Nie som si presne istá, kedy ma vyjsť tretí diel, ale myslím, že to nie je až taká dlhá doba. Dúfam, že to bude skvelé čítanie :)

Keďže kniha bola skôr priemerná, dávam jej nakoniec 3 lajky. Aj napriek tomu vám však túto sériu odporúčam, prvý diel bol veľmi dobrý a myslím, že autorka má naozaj potenciál a celý príbeh môže perfektne rozviť a ukončiť. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete Tu.

4 komentáre:

  1. Mne sa Selekcia páčila, len tie prvé kapitoly nie. :) Na Elitu sa celkom teším, pretože chcem vedieť aká bude. I keď mi to je jasné, pretože mi kamarátka vyspoilerovala skoro celú knihu. :D
    Pekná recenzia.:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha sa mi páčila veľmi super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som bola tiež veľmi sklamaná .

    OdpovedaťOdstrániť