piatok 16. mája 2014

Andrew Fukuda - Lov

Ako zostať nažive vo svete, kde sú ľudia považovaní za potravu a všetci túžia len po ich krvi?

Sedemnásťročný Gen je nútený bojovať o prežitie v spoločnosti, kde je ľudská rasa odsúdená na zánik.
 
Je vybraný do Vládcom vyhláseného lovu na posledných ľudí - glupanov. Musí sa naučiť umeniu lovu. Musí dokázať utajiť svoju ľudskú podstatu pred svojimi krvilačnými kolegami, ktorých podozrenie každým dňom narastá. Ako však dokáže skryť to, že nedokáže bežať rýchlosťou blesku, že ho slnečné svetlo nezabije a že nemá neukojiteľnú túžbu po krvi?
Kniha Lov sa ku mne dostala len nedávno, no musím povedať, že sa mi veľmi zapáčila. Zo začiatku som sa strašne bála, že to bude až príliš podobné Hunger Games, no aj napriek niektorým podobnostiam sa nakoniec dosť odlišovali a musím uznať, že sa mi asi kniha Lov páčila viac. Nie som zrovna veľká fanúšička Hunger Games, a preto je dosť pochopiteľné, že som bola o to nadšenejšia keď som zistila, že Andrew napísal knihu Lov perfektne.

"Keď nám ostáva už len asi päťdesiat metrov, nevydržia to a rozbehnú sa. Ponáhľam a za nimi najrýchlejšie ako viem."

Gene, ako ho kedysi volali rodičia, je sedemnásťročný chlapec, ktorý žije vo svete, kde jemu podobní, ľudská rasa, nemajú už miesto. Namiesto nich svet ovládajú bytosti, ktoré sa na slnku spália a ktoré považujú ľudské mäso za najväčšiu lahôdku. Zostalo len pár ľudí, pár takých ako je Gene, ktorý denne chodí do školy a riskuje, že by niekto zistil, že je človek a roztrhal by ho na kúsky. Prezradiť ho môžu čo i len kvapky potu, opálenie, či ochlpenie. Nesmie sa smiať, kašlať, žmurkať, učí sa večer, keď je už tma, inak sú cez deň všetci zavretí doma. Gene už nemá žiadnu spojku, nikoho blízkeho. Jeho jedinou oporou bol jeho otec, ktorého však pred siedmimi rokmi zranili a od vtedy na všetko zostal sám. Jeho sestru a mamu si pamätá len z detstva, aj to mätne.

Svet iných Vládcu, ktorého všetci milujú a ktorí svojich ľudí prekvapí, keď sa rozhodne opäť uskotočniť Lov - jednu z najobľúbenejších akcií, na ktorej sa jeho prívrženci zabávajú a ktorú Gene považuje len za obyčajné zverstvo. Podstatou celej tejto hry je, že sa náhodne vyberie pár vyvolených, ktorí budú loviť ludí, v ich jazyku glupanov. Gene tomu nevenuje až takú pozornosť, kým sa náhodne nevylosujú čísla, ktoré boli určené jemu. To predsa znamená, že Gene bude loviť sebe podobných? Okrem toho sa jeho konkurentkou stáva ja Ashley June, jediná osoba, ku ktorej si bol istý, že neičo cíti. No môže ju milovať?

"Ukazujem k východným horám. Tam. Za hory. Odtiaľ pochádzame. Žijú tam tisíce jedincov nášho druhu. V zemi mlieka medu, ovocia a slnečného svitu."

Čo sa týka knihy, tak vám asi už došlo, že je tam tá tematika dosť podobná. Opäť lov, opäť zabíjanie, no trošku iný svet a iné pravidlá. Aj keď Lov nie je najširšia kniha, zvládla som ju prečítať veľmi rýchlo, strašne ma bavila a z toho konca som bola poriadne otrasená. Nielen, že bol poriadne otvorený veľa nepovedal, ale bol to proste šok. Neviem. Uvidíte, keď to samy prečítate. Knihe nemám ani čo vytknúť, možno niekomu budú vadiť iba tie opisy, ale inak sa číta skvelo. Je žvá, dynamická, dej sa stupňuje, obsahuje množstvo akcie a prevapení.

Gene je veľmi príjemná hlavná postava, bola som rada, že sa jedná o mužskú hlavnú postavu a nie o dievča. Aj keď sa vo veľkej miere spomínala Ashley a bol vyrozprávaný aj jej príbeh, bolo jasné, že sa autor chcel sústrediť hlavne na Gena a priebeh celého lovu, nie spraviť z knihy len obačajnú romantiku, bez nejakého poriadneho deja. Knihu Lov by som mohla len a len vychvaľovať, naozaj bola napísaná super a som autorovi naozaj vďačná za také príjemné čítanie.
"Navôkol počuť čľaptanie blata a lačné zavýjanie."


Myslím, že je jasné, aké hodnotenie si kniha zaslúži. Dávam jej plných 5 lajkov a môžem vám ju všekým len a len odporučiť. Ak (ne)hľadáte nejakú skvelú knihu, určite siahite po Love. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavteľstvu Fragment. Knihu nájdete TU

2 komentáre:

  1. A mně se ku příkladu vůbec nelíbila. Nevím, čím to bylo, ale jednoduše mi nesedla. Sto lidí, sto chutí. :) Moc hezká recenze. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako mne napr. Hunger Games :))) A ďakujem pekne :)

      Odstrániť