pondelok 9. júla 2018

Karen McQuestion - A hvězdy mi daly tebe

Aká je skutočná pravda?

Přinese tajemný paprsek z hvězd naději, nebo zkázu?

Emma nikdy neztratila naději na Lucasovo uzdravení. Když náhle vstane ze smrtelné postele, jsou všichni natolik překvapení a nadšení, že si nikdo nevšimne, že něco je špatně. Podezření má jen Emma. Lucas podivně mluví, nevzpomíná si na jejich společné zážitky, a dokonce ani jeho vlastní pes ho nepoznává. Co se stalo s tím Lucasem, kterého milovala? Má jeho záhadné uzdravení něco společného s paprskem světla, který se noc předtím objevil na jeho zahradě? Lucas a Emma začnou pátrat po tom, co se tehdy v noci vlastně stalo. Ani jeden z nich netuší, že touha po pravdě se promění v nebezpečný boj o život…
Už po prvom prečítaní anotácie som vedela, že túto knihu si proste musím prečítať. Nielen, že ma zaujala krásna obálka, získala si moju pozornosť aj krátka anotácia. Romantické príbehy mám veľmi rada a pokiaľ sú ešte spojené s nadprirodzenou zložkou - je to skvelá kombinácia, od ktorej si vždy sľubujem veľa. O autorke som ešte pred tým nepočula, takže som začínala s čistým štítom a v podstate som nemala žiadne očakávania, keďže som ani nevedela do čoho sa vlastne púšťam. Dúfala som v skvelo napísaný romantický príbeh poprepletaný fantasy prvkami. A čo som dostala?

"A v té vteřině jsem upustila od představy, že se Lucas nějakym zpusobem změnil v zabijáckého Lucase, člověka, který by mě mohhl uškrtit a pak pohodit moje tělo na poli."

Lucas je vážne chorý. Jeho rodina, blízki, kamaráti - všetci už strácajú nádej na jeho uzdravenie. Jedinou, ktorá stále verí, je Kate a je rozhodnutá pre to spraviť čokoľvek. Preto jedného dňa navštívi podivnú babu, čudáčku, ktorá by jej mala pomôcť. Sama neverí, že sa na niečo také podujala, no keďže nevidí inú možnosť, urobí pár zakázaných vecí a zrazu Lucasovi na druhý deň nič nie je. Nikto tomu neverí, ako by mohol zo dňa na deň zrazu vyzdravieť. Kate sa sprvu teší, no veľmi rýchlo pochopí, že to nie je len náhoda. Rozhodne sa preto zistiť pravdu a tak sa s jeho bratom vydáva na neľahkú misiu.

Musím uznať, že nápad je naozaj zaujímavý a mám taký pocit, že som sa s podobnou témou ešte nestretla. Aj napriek tomu, že zbožňujem fantasy a všetko nadprirodzené, mimozemšťania nie sú práve moja obľúbená téma. V tomto prípade však zohrali skvelú rolu, pretože sme sa konečne presunuli od všelijakých upírov, anjelov, čarodejníc aj k niečomu inému. Autorka bola originálna a nebála sa s príbehom experimentovať. Hlavná dejová línia bola nenútená, plynulo sa rozvíjala dopredu a mne v nej nič podstatné nechýbalo. Oceňujem, že autorka príbeh príliš nenaťahovala. Proste si niečo vymyslela, dala tomu hlavu a pätu a napísala knihu. Jednoduché ako facka. Námet ma teda mimoriadne prekvapil, keďže som si od neho nesľubovala veľa, no nakoniec som dostala viac, ako by som čakala. Táto kniha je typickým príkladom toho, že niekedy stačí jedna dobrá myšlienka a dokážete vytvoriť niečo originálne, čoho nie sú plné pulty v kníhkupectvách.

"Pruzkumník měl občas potíže zvládnout intenzitu emocí na této planetě."

Aj napriek tomu, ako dobre bola kniha napísaná, predsa len sa našli nejaké mínusy. Je cítiť, že autorka ešte nie je natoľko vypísaná, o čom svedčí aj veľký počet klišé. Cez slušné dievčatko až po obľúbeného a populárneho športovca sa dostaneme k príliš sladkým a tak trošku pritiahnutým situáciám. Karen postavy a aj niektoré scény vykreslila až príliš sladko a umelo, ako keby ich len prebrala z nejakej šablóny. Možno sa nevedomky inšpirovala inými knihami, možno to tak bolo schválne, faktom však zostáva, že to nebolo práve najšťastnejšie rozhodnutie. Naozaj som si myslela, že by táto kniha mohla dostať aj plné hodnotenie, musím však uznať, že práve pre spomínané chybičky to nebude možné. Čo sa týka postáv, nemala som k nim ani nejakú silnú citovú väzbu, neboli mi ale ani ľahostajné. Ostala som skôr na takej neutrálnej rovine, z ktorej som nevybočovala. Koniec knihy bol rozhodne najlepšie napísanou časťou. Autorka mi ním pohladila duša a dala presne to, čo som aj očakávala. Celkovo teda knihu hodnotím ako lepší priemer. Kolísala som sa medzi perfektne napísanými časťami a časťami, ktoré boli zvládnuté o niečo horšie.

Preto nakoniec udeľujem tri lajky. Váhala som, či by si kniha nezaslúžila aj štyri, nechávam si však otvorené dvierka na ďalšie tituly, ktoré pevne verím, sa dočkajú aj plného hodnotenia. Pokiaľ máte chuť na príjemnú romantickú oddychovku s poriadnou dávkou fantasy, rozhodne siahnite po tomto dielku.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. No začínam sa teda báť, či sa mi to bude páčiť. Kniha mi stojí na poličke,tiež ma zaujala anotáciou, tak som veľmi zvedavá :)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne som zvedavá na tvoj názor :)

      Odstrániť