streda 25. júla 2018

Dievča, ktoré čítalo v metre - Christine Féret-Fleury

Jediný krok mimo – a celý život sa môže zmeniť.

Juliette sa každý deň vezie metrom po trase číslo šesť. Najradšej zo všetkého pozoruje tých, čo okolo nej čítajú. Starú dámu, zberateľa vzácnych vydaní, mladé dievča, ktoré sa okolo strany dvestoštyridsaťsedem vždy rozplače. Zvedavo a s nehou na nich hľadí, akoby ich čítanie, ich vášne, ich rôznorodé životy mohli tomu jej dodať trocha farby. To všetko až do dňa, keď sa rozhodne vystúpiť o dve stanice skôr a ísť do práce pešo po neznámej ulici...
Dievča, ktoré čítalo v metre ma zaujalo na prvý pohľad. Nenápadná anotácia v sebe skrývala istý potenciál, ktorý som chcela objaviť. O autorke ani knihe som pred tým nič nepočula, nehľadala som ani ne internete žiadne ohlasy a recenzie, a tak som do tohto dielka vstupovala s čistým štítom. Hneď na úvod by som ešte chcela pochváliť výber obálky, ktorá je nesilená a jemná a perfektne sa podľa mňa k príbehu hodila. Bola som zvedavá, čo takáto obálka skrýva.

"Čakala ju úloha, ktorú musí splniť. Vstala, obišla kanceláriu a otvorila skriňu. Taška tam ešte vždy ležala. Prečo si na krátku chvíľu želala, aby zmizla?"

Juliettine dni vyzerajú v podstate všetky rovnako. Jej jediným rozptýlením v stereotypnom spôsobe života je sledovanie ľudí v metre, ktorí čítajú. Každé ráno cestuje metrom, každé ráno vystúpi na tej istej zastávke a ide do práce, ktorá ju nenapĺňa. Jedného dňa však vystúpi o dve ulice skôr a ocitá sa v neznámej uličke, kde ju upúta antikvariát. Nie je to však klasický antikvariát, kde si knihu kúpite, v tomto prípade sa ako keby tie knihy rozdávali. Juliette to úplne nadchne a rozhodne sa dať výpoveď v práci a naplno sa venovať práci v antikvariáte. Opäť totiž objavila starú lásku ku knihám a práve toto rozhodnutie prinesie sled mnohých ďalších udalostí. Nie však tak veľkých, ako by ste si možno mysleli. Čakala som nejakú poriadnu zápletku, že sa stane niečo naozaj zaujímavé, čo ma nadchne a ja sa nebudem môcť od toho odtrhnúť. Dostala som však len slabšie vytvorenú dejovú líniu, ktorá bola vytvorená pozliepaním rôznych obrazov. Knihy, antikvariát, história, Paríž - to sú všetko veľmi silné elementy, z ktorých sa dá vytvoriť fantastická dejová línia, ktorá vás bude držať od začiatku až po koniec. V tomto prípade som mala však pocit, že Christine až tak nepremyslela celkový príbeh, a preto sa v ňom strácala. Chýbala mi poriadna ucelená zápletka. Často sa odohrali len tak z ničoho nič rôzne skoky, niektoré udalosti na seba absolútne nenadväzovali a často sa mi stalo, že som sa sama seba pýtala, ako sa zrazu toto mohlo stať.

"Zmeniť miesto. Musím sa pousilovať zmeniť miesto. A nielen v metre."

Celkovo teda dej hodnotím ako o niečo slabší. Autorka naozaj siahla po prvkoch, ktoré majú čitatelia radi a vedia ich oceniť, nedokázala ich však dobre spojiť a vytvoriť tak dielo, ktoré by sa ľahko čítalo. Palec hore však dávam za postavy. Juliette bola snílek, rada nechala svoju fantáziu ujsť do rôznych zákutí, bola optimistická a s mnohými jej názormi som sa vedela stotožniť. Ostatné postavy mi sadli a so žiadnou z nich som nemala problém. Tak isto Paríž - nádherné mesto, ktorým nič nepokazíte. Už som viackrát spomínala, že z tohto mesta doslova srší láska, história a isté čaro, vďaka ktorému príbeh nadobudne úplne novú perspektívu. Oceňujem, že autorka zvolila skôr poetický jazyk a tým pádom som mala občas pocit, že je tento príbeh zasadený skôr do minulosti a to aj napriek tomu, že sa odohrával v súčasnosti. Okrem toho to nie je klasický romantický príbeh, autorka sa v tomto prípade rozhodla, že dej nechá plynúť skôr neutrálne a nesústredila sa na žiadnu romantickú zápletku, akú by sme možno očakávali. Na jednej strane tu boli veci, ktoré sa mi páčili, na druhej som bola sklamaná z deja, keďže som čakala viac.

Nakoniec som sa rozhodla pre tri lajky. Počas čítania som mala zmiešané pocity, a preto som sa nakoniec rozhodla pre tri. Knihu vám aj napriek tomu odporúčam, možno sa vám zápači ešte viac ako mne.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára