streda 20. júna 2018

Sara Raaschová - Led nebo oheň

Môže byť Meira kráľovnou a súčasne aj bojovníčkou?


Může být Meira královnou a současně i bojovnicí? 2. díl bestsellerové trilogie. 

Zimní království bylo osvobozeno, ale krušné chvilky ještě nekončí. Aby Meira ochránila svůj lid, dovolí Cordellu kopat v zimních dolech. Tam ale najdou něco mocného a nebezpečného – magickou propast. Theron chce využít tento nález k poražení zla, ale Meira se bojí, co s sebou taková síla může přinést. A udělá cokoli, aby se minulost neopakovala. Boje o moc sílí a Meira se začíná ptát sama sebe, jestli bojuje jen za Zimu, nebo za celý svět.



Sníh nebo popel ma zaujal anotáciou aj krásnou obálkou. Po prečítaní prvého dielu som však ostala trošku sklamaná a nakoniec som knihe udelila len tri lajky. Aj napriek tomu som však cítila z knihy istý potenciál, a preto som sa rozhodla s touto sériou pokračovať. Opäť ma zaujala krásna obálka, musím uznať, že táto séria ma jedny z najkrajších obálok, ktoré dokonale pasujú k obsahu knihy. Moja recenzia bude obsahovať isté spoilery, pokiaľ ste ešte nečítali prvý diel, pozrite sa najskôr sem. Pokiaľ už prvý diel máte za sebou, viete, že Meira oslobodila svoje kráľovstvo. Situácia je však veľmi napätá, keďže vojna je na spadnutie. Veľmi rýchlo preto potrebuje na svoju stranu získať čo najväčší počet spojencov, aby mala aspoň nejakú šancu. Zatiaľ čo ju jej prívrženci nahovárajú aj na použitie čiernej mágie, ona chce len získať pokoj a slobodu pre svoj ľud. Komu môže veriť? Má naozaj spojencov, na ktorých sa môže spoľahnúť?

"Tihle vojáci byli naháněči, také si pro něco šli. Jejich vozy byly plné lidí."

Zo začiatku som mala pocit, že bude kniha nabitá akciou, že nás čaká poprípade nejaký boj a množstvo dramatických scén. Už po prvých desiatkach strán som však prišla na to, že autorka v tomto prípade zvolila iný spôsob písania a rozhodla sa, že druhý diel bude skôr cestopisnejší a opisnejší. Nie každému pravdaže tento štýl písania sadne, keďže aj ja sama som skôr na dynamické ako statické rozprávanie. Musím sa však priznať, že mi v tomto prípade takýto štýl nevadil. Autorka v podstate vsunula do príbehu aj istú dynamiku, len trošku iným spôsobom na aký sme zvyknutí. Oproti prvému dielu som sa oveľa rýchlejšie do príbehu začítala, vedela som sa s ním stotožniť a celkovo som mala pocit, ako keby si autorka vstúpila do svedomia a už sa tak nebála s príbehom pohrať. Sníh nebo popel obsahoval veľký potenciál, ktorý však nebol dotiahnutý do konca. V tomto smere autorka na sebe rozhodne popracovala, čo sa ukázalo aj na jednotlivých scénach, ktoré boli zaujímavejšie, dôveryhodnejšie, lepšie vykreslené. 

"Sevře se mi žaludek, ale zakážu si na něho myslet."

Prekvapilo ma, že sa autorka rozhodla pre duálne rozprávanie príbehu. Tešila som sa ako malé dieťa na kapitoly z pohľadu Mathera, ktorého som si obľúbila. Bola som však nemilo prekvapená, že dostal len veľmi málo priestoru, dokonca zhruba v prvej polovici knihy sa objavil možno tak v dvoch alebo troch kapitolách. Celkovo som s postavami nemala žiadny konflikt, sú to ale podľa mňa skôr neutrálnejšie charaktery, s ktorými nebudete mať problém. Páčilo sa mi, že sme mali možnosť nazrieť aj do iných kráľovstiev a pevne verím, že dostanú ešte viac priestoru aj v ďalšom dieli. Druhý diel hodnotím skôr ako takú prípravu na tretí. Nemala som proti nemu žiadne výrazné výhrady, v podstate sa mi čítal dobre, aj keď nepriniesol nejaké oslňujúce momenty. Niektorí čitatelia možno označia dej za nudný, mne však toto pokojné tempo nevadilo, podľa mňa Sare svedčalo oveľa viac. Navyše, záver zostal otvorený a tak sa opäť načrtli nejaké nové prekážky, ktoré budeme v ďalšom dieli riešiť.

Nakoniec som sa rozhodla pre štyri lajky. Aj napriek tomu, že to bolo dobré čítanie, predsa len mu ešte stále chýbala akási iskra, ktorá, pevne verím, príde v ďalšom dieli a my sa dočkáme skvelého záveru.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára