streda 20. júna 2018

Zradné srdce - Mary E. Pearsonová

Ktoré rozhodnutie je správne?

Druhý diel trilógie Kroniky Pozostalých. 

V zajatí barbarského vládcu Vendy majú Lia a Rafe len malú šancu na útek. A tak ich jedinou nádejou je spoliehať sa na to, že vládca bude príliš ohromený Liiným darom a bude sa báť dať ju popraviť. Vládcu však Lia zaujme viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Stále je tu aj Rafe, ktorý jej síce klamal, ale obetoval svoju slobodu, aby ju ochránil. A, samozrejme, je tu aj Kaden, ktorý tuší, že Lia jediná dokáže zvrátiť osud. Zatiaľ čo sa prebúdza Liin dar, je jej jasné, že ju čakajú vážne rozhodnutia.
Po prečítaní prvého dielu som bola milo potešená. Aj napriek tomu, že sa v knihe vyskytli určité nedostatky, dala som nakoniec Falošnému bozku plný počet lajkov. Bola som zvedavá, či si autorka aj pri druhom dieli ponechá svoju kvalitu. Na internete som videla mnohé pozitívne ohlasy na celú sériu, čitatelia z nej boli naozaj nadšení. Na konci Falošného bozku sa dosť veľa vecí vyjasnilo, zistili sme, kto je vlastne zabijakom, pre koho pracuje a aké boli jeho zámery. Pár vecí sa však poriadne skomplikovalo a tak Lia aj so svojím zabijakom skončí v rukách zajatcov, ktorí ich vezmú do krajiny, v ktorej nikdy pred tým nebola. Čaká ju nemilosrdné putovanie, ktoré však môže priniesť odpoveď na mnohé otázky. 

"A po mojom jednoduchom pokynutí, kým chievdar stačil zaprotestovať nad takým rýchlym koncom, sa čepele sekier spustili dolu a vzlykot ustal."

V tomto dieli sa autorka zamerala o čosi viac aj na opis prostredia - spolu s Liou spoznávame krajinu Vendy a zároveň s ňou aj ľudí, ktorí tu žijú. Objavujú sa mnohé nové postavy, niektoré kladné, iné záporné (záporných bolo rozhodne viac) a príbeh sa nám tak o čosi viac rozrastá. Autorke sa veľmi pekne podarilo príbeh obohatiť a mám pocit, že bol oproti prvému dielu ešte o čosi akčnejší, nabitejší, ako keby stratila Mary prvotný ostych a už sa do jednotlivých scén naplno pustila. Po obsahovej stránke bol príbeh rozhodne viac nabitý. Tak isto som mala pocit, že postavy sa na jednej strane pekne vyvíjajú a smerujú dopredu, no na druhej im autorka zase nevenovala množstvo času a strán, aby tým príbeh zbytočne nezaťažila a aby zbytočne nestagnoval. Táto zložka bola naozaj veľmi dobre prepracovaná, autorka presne odhadla, koľko si môže dovoliť a jej štýl bol vynikajúci. Koniec knihy opäť priniesol poriadne zvraty, ešte viac celý dej zamotal a ja som sa od neho nemohla odtrhnúť. Som veľmi zvedavá akou cestou sa bude uberať tretí diel, keďže Mary si nechala otvorených viacero okienok, ako keby ešte sama nevedela, aký koniec bude pre jej príbeh najlepší. Po dejovej stránke teda nemám čo vytknúť. Páčilo sa mi, že jednotlivé kapitoly začínali rôznymi úryvkami, ktoré odkazujú na minulosť. V čitateľovi tak aj tieto krátke úryvky vyvolajú množstvo otázok a ešte viac ho nabudia na čítanie.


"Bola som si istá iba jednou vecou. Tie tri ženy boli od seba odtrhnuté. Tri ženy, ktoré patrili do jednej rodiny."


Všetko by vyzeralo dokonale, pokiaľ by tu nebolo jedno veľké mínus - romantická zápletka. Už pri prvom dieli som mierne otáčala oči a dúfala som, že sa to ďalšími dielmi zlepší. Mám vak pocit, že v tomto prípade to bolo ešte horšie. S mojou averziou voči ľúbostným trojuholníkom sa snažím bojovať a pokiaľ je napísaný dobre a kvalitne, dokážem sa cezeň preniesť. V tomto prípade však autorka podľa mňa podala naozaj slabý výkon, nemyslím len pre večné sa rozhodovanie, menenie svojich citov skoro na každej piatej strane, ale aj celkovo pre spôsob, akým sa rozhodla ľúbostné vzťahy medzi postavami vytvoriť. Pravdu povedať sa mi ani nechce veriť, že tak skvelo píšuca autorka, ktorá presne vie, čo, kde a ako napasovať do príbehu, nedokázala vytvoriť kvalitnú romantickú zápletku, ktorá by pekne doplnila celý príbeh. Na to, aby kniha u mňa získala plný počet lajkov musí splniť viaceré kritéria a v tomto prípade ma o to viac mrzí, že ich práve kvôli spomínanej ľúbostnej zápletke nebudem môcť udeliť. Okrem toho nemám knihe naozaj čo vytknúť. Dej bol nabitejší, silnejší, viac ma bavil, autorka si pekne pripravila vstup na posledný diel. Postavy však boli nerozhodné a romantika nedostatočná.

Počas čítania som bola ako na hojdačke - miestami úplne unesená, miestami zase poriadne sklamaná, a preto som sa nakoniec rozhodla pre tri lajky. Po prvom dieli som čakala, že sa autorka zo svojich chýb poučí a keďže tomu tak úplne nebolo, nemohla som udeliť štyri lajky. Pevne však verím, že posledný diel bude skvelým ukončením celej série.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

3 komentáre:

  1. Zlý kredit, dobre !! 100% akceptácia pre okamžité pôžičky, získanie ponuky do 24 hodín
    Získajte osobnú pôžičku od 8 000 GBP do 80 000 000 USD, 3,0%
    úroková miera Naše pôžičky sú dobre poistené a maximálna bezpečnosť je naša
    prioritou, ste finančne stlačení?
    Hľadáte prostriedky na splácanie pôžičiek a dlhov?
    Hľadáte financovanie na začatie podnikania?
    Potrebujete súkromné alebo firemné pôžičky na rôzne účely?
    Hľadáte pôžičky na veľké projekty?
    Hľadáte prostriedky na rôzne ďalšie procesy?
    Poznámka: Ponúkame nasledujúce pôžičky pre jednotlivcov
    * Komerčné pôžičky.
    * Osobné pôžičky.
    * Obchodné pôžičky.
    * Investičné pôžičky.
    * Rozvojové pôžičky.
    * Pôžičky na nákup.
    * Stavebné úvery.
    * Úvery pre spoločnosti a mnoho ďalších:
    a oveľa viac pri úrokovej sadzbe 3%;
    e-mail: ako sa prihlásiť?
    Pre viac informácií kontaktujte pls: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. PONUKA PÔŽIČKY!!! Sme Úverová služba ROBINSON Poskytujeme dlhodobé aj krátkodobé pôžičky. Ponúkame bezpečné a dôverné pôžičky s veľmi nízkou úrokovou sadzbou 2% ročne, osobné pôžičky, pôžičky na konsolidáciu dlhov, rizikový kapitál, obchodné pôžičky, podnikové pôžičky, vzdelávacie pôžičky, úvery na bývanie a pôžičky z akéhokoľvek dôvodu! Sme dôveryhodnou alternatívou bankového financovania a náš proces podávania žiadostí je jednoduchý a priamy. Naša pôžička sa pohybuje od 5 000,00 do 25 000 000,00 dolárov. (Dvadsať päť miliónov dolárov). Ďalšie informácie: Rýchlo sa stávame súkromným, diskrétnym a na služby orientovaným výberom pôžičiek pre všeobecné pôžičky. Sme spoločnosť, na ktorú sa treba obrátiť v prípade zlyhania tradičných zdrojov požičiavania. Ak máte záujem, neváhajte nás kontaktovať pomocou nižšie uvedených informácií e-mailom: robinsonloankredit@gmail.com

    Názov spoločnosti: Robinson Loan Credit
    Email spoločnosti: robinsonloankredit@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahojte všetci, dnes som super nadšená. Videl som komentáre ľudí, ktorí už dostali pôžičku od Sabinhelps@gmail.com, a potom som sa na základe ich odporúčaní rozhodol prihlásiť. Pred pár hodinami som potvrdil celkovo 10 000 eur, ktoré som požadoval z vlastného bankového účtu. Toto je naozaj skvelá správa a odporúčam každému, kto potrebuje skutočnú pôžičku, aby poslal žiadosť prostredníctvom e-mailu: sabinhelps@gmail.com alebo whatsapp her na +79267494861.

    OdpovedaťOdstrániť