utorok 19. júna 2018

Na lovu - Meagan Spoonerová

Keď sa Kráska vydá na lov Zvieraťa...

Kráska zná tajemný les lépe než kdokoli jiný. Cítí ho ve své krvi. I když vyrostla mezi šlechtici daleko od lesa, ví, že temný hvozd skrývá tajemství, která dokáže odhalit jen pravý lovec. Když její otec přijde o všechno jmění a Yeva se musí společně se sestrami odstěhovat pryč z města, uleví se jí. Uprostřed divočiny se nemusí přetvařovat a usmívat se na bohaté dámy – nebo se vdát za bohatého šlechtice…. Ale ve chvíli, kdy v lesích zmizí při lovu její otec, nemá Yeva na vybranou – musí ho najít. A jediná cesta vede po stopách stvoření, které se otec snažil ulovit. Přes varování sester se vydává do lesa a stopuje Zvíře až do jeho království – zakletého údolí, zničeného zámku a světa plného stvoření, o kterých slyšela pouze v pohádkách. Do světa, který ji může zničit, nebo spasit. Zbývá jen jedna otázka. Kdo přežije tento lov: Kráska, nebo Zvíře?

Len včera som uverejnila recenziu na knihu Krutá krása, ktorá je re - tellingom známej rozprávky Kráska a zviera a dnes tu mám opäť knihu, ktorú môžme zaradiť do tejto kategórie. Ako som už spomínala, je to jedna z mojich najmilších rozprávok, a preto sa k nej rada vraciam. Na lovu ma zaujalo hneď na začiatok krásnou obálkou, ktorá sa mimoriadne vydarila a k príbehu perfektne pasuje. O Meagan som počula už dávnejšie pred tým, vo vydavateľstvo CooBoo jej vyšli aj ďalšie knihy, ktoré som však nečítala, a preto som bola zvedavá, ako dopadne moja premiéra s ňou. 

"Jevu pomalu opouštělo vědomí a ješte slyšela, jak hlas znovu šeptá: Držte se."

Už od začiatku som vedela, že pôjde o úplne iný príbeh oproti Krutej kráse alebo knihe Na dvore z tŕňov a ruží. Dej bol od prvých strán oveľa rozprávkovejší. Nechýbali tradičné znaky pre rozprávku (magické čísla, formulky, ktoré sú pre rozprávky typické, symboly, ako napríklad vták Ohnivák). Sprvu som si myslela, že sa autorka nechala inšpirovať len Kráskou a zvieraťom, no po istom čase som zistila, že sa rozhodla spojiť viaceré rozprávky. Niektoré z nich mi boli známe, iné som vôbec nepoznala. Bol to však skvelý spôsob, ako príbeh oživiť. Aj napriek tomu musím ale povedať, že som zostala trošku sklamaná z toho, že autorka až príliš kopírovala pôvodnú Krásku a zviera, dokonca som mala v istých pasážach pocit, ako keby som čítala tú istú knihu. Meagan síce priniesla aj nové prvky, ktoré boli buď prebraté z iných kníh, alebo vytvorené na základe jej vlastnej fantázie, no až príliš sa držala originálu a skĺzavala k pôvodnému príbehu. Miestami som sa poriadne nudila, pretože príbeh v podstate nepriniesol nič nové. Za pozitívum rozhodne považujem postavy. Jeva, prezývaná Kráska, bola odvážna, sympatická hrdinka, ktorá sa nebála nakopať do zadku tých, ktorí si k nej dovoľovali. Mnohí by z nej najradšej mali paničku, ktorá len celý čas sedí doma a je pyšná, ona však túžila po niečom úplne inom - slobode, bezstarostnom živote v lese. Zviera bolo spojenie vlka a človeka a bolo presne také, aké by ste očakávali - navonok silné, no v skutočnosti niekde hlboko vo vnútri citlivé a s dobrým srdcom. Obaja k sebe pasovali ako puzzle. Z vedľajších postáv žiadna nezožala nejakú výraznú úlohu, tvorili len akési krovie. V tomto prípade mi to však vôbec nevadilo, pretože Jeva a Zviera zvládli úlohu aj za iné postavy.

"Ale ona nám vypráví příběhy. A my jsme už tak dávno neslyšeli hlas, jenom skrěky a vřískot."

Zo začiatku som mala trošku problém začítať sa, no neskôr som sa už rozbehla. Autorka píše jednoducho, nič zbytočne nenaťahuje, svojim postavám však necháva dostatok priestoru na vývin. Páčilo sa mi, že nič nebolo príliš urýchlené, ale že naozaj sme mohli zo začiatku vidieť, ako Krásna Zviera nenávidí, aký bol ich vzťah vyhrotený a že až postupom času sa začali ľady medzi nimi topiť a našli si k sebe istú cestu. Autorka vykreslila vzťah medzi nimi naozaj krásne a citlivo a rozhodne ju za vytvorenú romantickú zápletku chválim. Príbeh sa teda vyvíjal pekne, jemne, nesilene, všetko malo svoj čas a priestor. O to viac ma prekvapilo, že sa autorka rozhodla koniec knihy tak uponáhľať. Tešila som sa, čo si na nás pripraví, no rozhodne som nečakala, že jednu z najočakávanejších scén len narýchlo napíše a ukončí. Záver knihy by si rozhodne zaslúžil viac priestoru. Celkovo teda musím povedať, že som očakávala viac. Aj napriek tomu, že Meagan písať vie a jej štýl mi sadol ako uliaty, dej priniesol len veľmi málo, autorka až príliš kopírovala originál a koncom knihy ma naozaj sklamala. Pevne verím, že jej ďalšie knihy budú lepšie, keďže talent v sebe má, treba ho len o niečo viac rozvinúť.

Knihu považujem za priemerné čítanie, a preto nakoniec udeľujem tri lajky. Pokiaľ máte radi Disney rozprávky a re-tellingy príbehov, určite dajte tejto knihe šancu, možno sa vám zapáči ešte viac ako mne.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Pěkná recenze :) Knihu jsem četla a bavila mě :) Byla taková příjemně pohádková :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne, som rada, že sa ti páčila :)

      Odstrániť