pondelok 18. júna 2018

Krutá krása - Rosamund Hodgeová

Jej úlohou bolo zabiť ho.
Jej osudom bolo milovať ho.

Převyprávění klasické pohádky Kráska a zvíře. Již od narození byla Nyx zaslíbená krutému vládci svého království – a to vše jen proto, že její otec uzavřela s tímto vládcem pošetilou dohodu. A také už od narození trénovala, jak ho zabít. Nyx nenávidí, jak ji její rodina ovládá a tlačí ji do něčeho, co sama nechce, ale v den svých sedmnáctých narozenin přesto odchází do paláce, aby se provdala za tvora, kterého nikdy neviděla. A má jasný plán, zabít vládce, zmocnit se jeho zámku a ukončit jeho devět set trvající nadvládu nad celou zemí. Ovšem panovník ji od samého začátku překvapuje a přitahuje a jeho sídlo není tím pochmurným místem, o kterém jí rodiče vyprávěli. Avšak aby zůstala loajální své rodině, stejně ho musí zabít! Anebo ne?
Už odmalička je mojou najobľúbenejšou rozprávkou Kráska a zviera, a preto si nenechám ujsť žiadnu knihu, ktorá sa aspoň okrajovo venuje tejto téme. Na knihu Krutá krása som počula mimoriadne dobré ohlasy a každý ju vychvaľoval. Moje očakávania boli teda dosť vysoké a bola som zvedavá, či ma nesklame. Hneď na prvý pohľad ma zaujala krásna obálka, ktorú len tak ľahko v kníhkupectve neprehliadnete. Dôležitejšie však bolo, čo sa skrýva pod obálkou.
 
"Rty se mi zkroutily do úšklebku. Jen ať si užije svoje malé vítězství. Já se vydám na prúzkum."

Nyx si už od začiatku naplánovala aký bude jej osud. Prišlo jej to ako jednoduchý plán zabiť netvora, za ktorého sa má vydať a zmocniť sa jeho kráľovstva. Avšak, ani zďaleka by ju nenapadlo, že jej to môže skomplikovať jedna prekážka - láska. Nyx bola presne ten typ hrdinky, ktorý nenávidí každého. Nemá príliš veľa blízkych ľudí a jej rodina ju namiesto podporovania tlačí do vecí, ktoré sú jej proti srsti. Často som mala pocit, že mám dočinenia s oveľa staršou hrdinkou, pretože jej zmýšľanie bolo naozaj vyspelé. Zo začiatku na mňa pôsobila až príliš pesimisticky, ako keby zatrpkla a príliš sa do seba uzavrela. Postupne sa však jej charakter pekne vyvíjal a mňa neskutočne začala baviť každá situácia, v ktorej bola hlavnou aktérkou. Ignefix bol tiež veľmi zaujímavou postavou, no mala som pocit, že s Nyx nevládze držať krok. Celkovo bolo vidieť, že si autorka dala záležať na postavách a venovala im veľa času. Na jednej strane bolo skvelé, že ich ako keby neodflákla a dala im dostatočný priestor na vývin, na druhej však nedostali priestor iné zaujímavosti, akou bolo napríklad prostredie. Podľa mňa zohrávalo dôležitú úlohu, no Rosamund mu venovala len veľmi málo pozornosť, ako keby ho len rýchlo načrtla, že kde vlastne sme a už mu ďalej nepotrebovala venovať žiadnu pozornosť. Pozitívne hodnotím, že sa autorka nebála zapojiť aj mytológiu. Je to veľmi zaujímavá oblasť, z ktorej sa dá vyťažiť veľa a tak tomu bolo aj v tomto prípade. Autorka sa s týmto námetom zaujímavo pohrala, zvolila netypické prekliatie, ktoré príbeh ešte viac zamotalo a urobilo zaujímavejším. Po tematickej stránke zvládla dej na výbornú, tak isto je vidieť, že píše chytľavo, dej nie je statický a tak vám stránky ubiehajú samé pomedzi prsty.

"Mrkla jsem a pak jsem zkřížila paže na prsou. Hlas mého nepřítele by mě neměl uklidňvat."

Veľkým sklamaním bol pre mňa ľúbostný trojuholník. To proste nie, nie, nie. Absolútne sa sem nehodil, bol príliš silený a pôsobil ako päsť na oko. Očakávala som, že romantická zápletka nebude jednoduchá, ale nie že si autorka zvolí ten najotrepanejší námet aký hádam v podobných knihách existuje. Príbeh sa vyvíjal naozaj sľubne a o to viac ma mrzelo, že ho práve tento fakt trošku pokazil. Prekvapená som bola aj z konca knihy. Zatiaľ čo ho mnohí čitatelia zavrhovali a neboli s ním spokojní, podľa mňa bolo skvelé, že Rosamund v tomto smere zvolila vlastnú cestu a rozhodne tým mnohých fanúšikov prekvapila. Ja mám rada, keď sa autori neboja experimentovať a v tomto prípade sa to aj vyplatilo. Námet známej rozprávky bol spracovaný skvelo a netradične, autorka mala jednotlivé scény dobre premyslené, jej príbeh nestagnoval, no rozhodne mu nepomohol ľúbostný trojuholník, ktorý ma akurát tak rozčuľoval a pretáčala som pri ňom oči. Celkovo som od príbehu očakávala trošku viac, možno som bola príliš očarená zo všetkých tých pozitívnych recenzií a nasadila som si laťku trošku vysoko. Každý fanúšik Krásky a zviera však podľa mňa tento titul ocení, pretože je to jedna z mála kníh, ktorá tak fascinujúco spracovala tento námet. 

Nakoniec som sa rozhodla pre tri lajky práve pre nedostatky spomínané vyššie. Pevne však verím, že ďalšie tituly budú len lepšie a lepšie, keďže je vidieť, že autorka má talent a potenciál na to, aby napísala ešte mnoho skvelých kníh.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha tu už na mě čeká a dnes večer ji chci rozečíst. Tak jsem zvědavá, jak se mi bude líbit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :) som zvedavá, čo na ňu povieš :)

      Odstrániť