utorok 5. júla 2016

Proč jsme se rozešli - Daniel Handler

,,Príbeh o tom, prečo sme sa rozišli!"

Řeknu ti, proč jsme se rozešli, Ede. Napíšu ti to v tomhle dopise, celou pravdu o tom, co se stalo.“ 

Min Greenová a Ed Slaterton se rozcházejí, a tak Min napíše Edovi dopis a předá mu krabici, ve které se ukrývá to, proč se rozešli. Dvě zátky od lahví, lístek do kina, kde si dali první pusu, Edův vzkaz, na kterém Min tak záleželo, krabička od sirek, Edův úhloměr, knihy, autíčko, ošklivé náušnice, hřebínek z motelu a všechno ostatní, co Min nashromáždila v průběhu jejich bláznivého, hlubokého a srdcervoucího vztahu. Nyní ukládá těch 43 věcí, co z jejich vztahu zbylo, do krabice, která skončí stejně odkopnutá jako ona sama.



Väčšinou, keď sa pustím do young adult kníh, dejová línia smeruje k tomu, ako sa hlavní hrdinovia cez rôzne typy prekážok dostanú až k happy endu. Proč jsme se rozišli predstavuje ale úplný opak. Naši hlavní hrdinovia sa rozišli. Musím uznať, že s ničím podobným som sa ešte nestretla. Námet ma zaujal hneď na prvé prečítanie a povedala som si, že tak toto si chcem prečítať, aj keď je pravda, že si už dlhší čas hovorím, že by som si mala dať od podobných kníh trošku pauzu.

"Nemohli jsme mít jenom ty kouzelné noci plné bzučení kabelú."

Min Eda miluje. Ed sa s Min ale rozišiel. Min sa rozhodla dať všetky ich spoločné veci do krabice a napísať list, v ktorom Edovi vysvetlila, prečo do krabice jednotlivé veci dala. Zdá sa vám to trošku divné? Áno to je. Ale človek po rozchode robí aj horšie veci a pre Min je to akási terapia. Nápad je naozaj skvelý a hlavne zaujímavý. Myslím, že s niečím podobným som sa ešte nestretla. Pravdaže, nápad niekedy nestačí. V tomto prípade to bol ale hlavne ten, ktorý zapríčinil, že sa mi kniha páčila. Okrem toho by som vôbec nepovedala, že je toto dielko napísané mužom. Podľa toho akým štýlom bola kniha napísaná by som skôr typovala autorku. Čítala sa mi naozaj dobre, hnalo ma dopredu hlavne to, že som chcela vedieť dôvod, prečo sa to vlastne stalo. Ku koncu bola dejová línia už trošku predvídateľná, objavilo sa nejaké to hluché miesto, ale aj napriek tomu to bolo dobré a milé čítanie. Nemôžem povedať, že by to bola najlepšia kniha, akú som čítala, ale rozhodne sa zaraďuje medzi tie vydarenejšie a našla som len pár nedostatkov. 

"Vždycky, když jsi to řekl, řekl jsi to doopravdy. Nebylo to jako filmové pokračování, ve kterém Hollywood prostě jen dá dohromady stejné herce a doufá, že to zafunguje i podruhé."

Čo sa mi málokedy stáva je, že sa mi Min a Ed absolútne nehodili k sebe. Ale vôbec. To, že sa rozišli bola podľa mňa najlepšia vec akú mohli spraviť. Ed bol strašne nesympatická postava. Neviem, či to tak bolo spravené zámerne, alebo či len mňa tak rozčuľoval, ale vôbec mi neprirástol k srdcu. Ľutovala som, že nedala Min kopačky jemu. Aj keď sa niekomu môže zdať, že sa občas správala naivne, či hlúpo, keď sa dostanete na koniec knihy všetko pochopíte. Čo by som chcela vyzdvihnúť, sú krásne ilustrácie, ktoré zdobia stránky knihy. Sú naozaj krásne, ilustrátorke sa podarilo a knihu ozvláštnili. Vždy ma poteší, keď nájdem niečo takéto zaujímavé, čo ma poteší pri čítaní. Nerobím to často, no skvelú úlohu zohrala aj pani prekladateľka. Ako pri recenzii Lásky medzi písmenky chcem ale zdôrazniť, že je toto dielo určené skôr mladším násťročným čitateľom a starších (20+) už budú pravdepodobne skôr nudiť, ako baviť. Tiež som sa pár krát pristihla pri tom, ako som prekrútila oči alebo si povzdychla. Klamala by som, ak by som nepovedala, že to bolo príjemné čítanie, opäť niečo ľahké, jednoduché, vo svojej podstate aj romantické a hlavne zaujímavé. 

Nakoniec by som dala knihe 4 lajky. Príde mi ako hlúposť dávať menej len za to, že už pravdepodobne nespadám do vekovej kategórie, ktorej je kniha určená, keďže príbeh bol dobrý a čitateľný. Odporúčam ju teda skôr mladším čitateľom, aj keď je pravda, že sa môže zapáčiť aj starším. 100 ľudí 100 chutí :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU

2 komentáre: