štvrtok 7. júla 2016

Škola dobra a zla: Posledný a naveky - Soman Chainani

Bude koniec tejto rozprávky šťastný?

Sophiin a Agathin príbeh sa ešte neskončil. Každá sa vydala vlastnou cestou – Agatha s Tedrosom sa vrátila do Gavaldonu, zatiaľ čo Sophie s riaditeľom Rafalom zostali v škole. Zdá sa, že obe našli svoje šťastie. No tentoraz nejde len o ich príbeh. Zlo sa ujalo vlády a z minulosti sa vracajú pomstychtiví zloduchovia. Zaumienili si premeniť starý svet dobra a zla na ríšu temna so Sophie ako kráľovnou. Iba Agatha s Tedrosom mu stoja v ceste. Podarí sa im nájsť dokonalé rozuzlenie rozprávkového príbehu a obnoviť staré priateľstvo?

Staré sa opäť mení na nové, Sophie s Agathou bojujú s minulosťou aj prítomnosťou, aby dospeli k šťastnému koncu. 

Bude posledný a naveky?

Ani sa mi nezdá, že už sú to zhruba dva roky čo tento zaujímavý príbeh uvidel svelo sveta. Teraz sme sa dočkali už v poradí tretieho dielu, ktorý nám celý príbeh ukončí. Myslím, že mi za touto sériou bude aj trošku smutno, keďže rozprávky zbožňujem. Tento krát sa jedná o poriadnu bichľu s vyše 500 stranami a ja si nie som príliš istá, či to bol zrovna najlepší ťah. 

"Stefanovi zmeraveli ruky. Jeho modré oči sa stretli s jej veľkými a doširoka otvorenými. Zrazu sa davom šírilo ticho a Agatha vedela, že nadišiel jej čas."

Oproti prvému dielu si myslím, že celá táto séria prešla veľkou zemnou. Zatiaľ čo na začiatku sa jednalo o milú rozprávku, ktorú by ste mohli čítať aj malým deťom. Postupne ale naše postavy dospeli, celý príbeh sa vygradoval a o treťom dieli už rozhodne nemožno hovoriť len ako o naivnej rozprávke. Príbeh bol napínavejší, dramatickejší, hlbší. Autora chcem rozhodne pochváliť za celý nápad, za to, akým smerom sa séria uberala, ako to všetko pekne vymyslel. Fantázia mu rozhodne nechýba, písať vie tiež, čo však bol trošku problém už boli hluché miesta. Príbeh bol zbytočne natiahnutý, často krát som mala pocit, že sa v ňom autor trochu stratil a nevedel, čo by mal napísať. Pristihla som sa pri tom, že by som najradšej niektoré strany iba preskočila a že keby som ich neprečítala, nič by sa nestalo, príbeh by to nejako neovplyvnilo. Pár škrtov by teda rozhodne pomohlo. Za pozitívny fakt považujem to, že autor si toho nechal ešte veľa v rukáve a tie lepšie miesta naozaj stáli za to. Nastalo pár nečakaných zvratov, odhalili sa nové tajomstvá, posilnili sa priateľstvá. Vrámci deja sa teda striedali aj horšie časti, kedy by som knihu najradšej vyhodila von oknom, aj tie lepšie, kedy som len neveriacky krútila hlavou, že je to zrazu také dobré.

"Nepodarilo sa jej zamedziť vstupu svojich priateľov na zámok. Pustila ich dnu."

Čo sa mnohým čitateľom určite zapáči je to, že láska ostáva na druhej koľaji. Soman sa ju nesnažil silou mocou natlačiť do deja, ani jej venovať príliš veľkú pozornosť. Príjemne dopĺňala dej, ale nebolo to to hlavné, na čo by ste sa mali zamerať. Tak isto mám pocit, že postavy dospeli, boli prepracované do úplných detailov. Prirástli mi srdcu, vedela som sa vžiť do ich pocitov, pochopiť, prečo svoje činy robia tak a tak. Len málo autorov vie postavám vdýchnuť toľko hĺbky. Za najlepšiu časť knihy považujem práve koniec. Po niektorých slabších miestach som sa bála aký koniec príde, ale bola to mimoriadne skvelá časť a perfektné zakončenie celej série. Keďže sa striedali rozličné pohľady, mali sme možnosť sa pozrieť na viacero udalostí z rôznych pohľadov, čo dodalo knihe ešte väčšiu šírku. K ilustráciám a krásnej obálke sa hádam ani nemusím vyjadrovať, opäť nesklamali a sú naozaj skvelé.

Posledný a naveky by som zhodnotila ako príjemné, dobre vymyslené ukončenie série, ktoré malo ale zbytočne veľa strán, príbeh bol natiahnutý a tak sa mi nečítal až tak skvelo ako predchádzajúce diely. Aj napriek tomu by ste si ale rozhodne nemali nechať tento príbeh, keďže záverečné rozuzlenie je naozaj perfektné.

Dlho som premýšľala, aké dám nakoniec hodnotenie, ale nechcela som byť príliš pesimistická, a preto som sa rozhodla pre 4 lajky (už len kvôli tým prerobeným rozprávkam). 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Já se bohužel ještě nedostala ani ke druhému dílu :( Snad ale brzy ano, hodně se na něj těším!

    OdpovedaťOdstrániť