nedeľa 17. februára 2019

Jedného dňa v decembri - Josie Silverová

Dvaja ľudia. Desať príležitostí.

Dvaja ľudia. Desať príležitostí. Jeden nezabudnuteľný ľúbostný príbeh.Laurie je skalopevne presvedčená, že láska na prvý pohľad neexistuje. Život predsa nie je romantický film! V jedno zasnežené decembrové popoludnie cez zahmlené okno autobusu zazrie na zastávke muža, pri ktorom okamžite pocíti, že je ten pravý. Keď sa im stretnú pohľady, úplne ju očarí. Vtom sa dvere zatvoria a autobus odchádza.Nešťastná Laurie sa domnieva, že „chalana z autobusu“ už nikdy neuvidí, kým jej o rok neskôr najlepšia priateľka Sarah na vianočnom večierku nepredstaví novú lásku svojho života, ktorou nie je nikto iný ako neznámy zo zastávky.Laurie sa rozhodne, že naňho zabudne a bude ďalej žiť svoj život. No čo ak má osud iné plány? 
Aj napriek tomu, že vonku svieti krásne slniečko a december máme dávno za sebou, mám tu pre vás recenziu na knihu Jedného dňa v decembri. Je veľmi málo kníh, ktoré sa odohrávajú počas Vianoc alebo aspoň v zimnom období, a preto som sa naozaj potešila, keď vyšla u nás táto knižka. V zahraničí zožala veľký úspech a nájdete na ňu veľké množstvo kladných recenzií. Keďže som sa na ňu tešila ako malé dieťa, dúfala som, že ma nesklame.

"Austrália je raj na Zemi. Jack sa správa ako miestny, rozmýšľam, že mu kúpim klobúk s tesákmi a začnem ho volať krokodíl Dundee."

Čo keby idete autobusom a zbadáte muža, o ktorom ste presvedčené, že je ten pravý. Vystúpili by ste? Zamávali mu? Laurie neurobí vôbec nič a myslí si, že to nebolo až také dôležité a snaží sa na to zabudnúť. Osud má však iné plány a ona ho o rok opäť stretne. Nie však tak, ako by si priala. Je totiž frajerom jej najlepšej kamarátky. Ako správna priateľka si zaumieni, že naňho musí zabudnúť. Nie vždy sa však rozum a srdce zhodnú. Musím uznať, že som Laurie vôbec nezávidela situáciu, v ktorej sa ocitla. Na jednej strane ju so Sarah spájalo dlhoročné priateľstvo, ktoré nechcela ohroziť, no na druhej jej srdce plesalo ako o život vždy, keď sa objavil Jack. Hneď od začiatku som bola zvedavá, ako dopadne ich príbeh lásky. Obaja my k sebe pasovali, skvelo sa dopĺňali a bolo cítiť, že sú pre seba naozaj stvorení. Často som mala pocit, že aj samotná Laurie mi je v mnohých veciach podobná. Bláznivá, otvorená, priateľská, nebála sa povedať svoj názor a to, čo si myslí. Jack zas pôsobil trošku placho, neisto, no potom ako keby nabral nový dych a mali sme tu úžasného, romantického, sympatického muža, ktorý by si získal každého srdce. Zápletka, pravdaže, nebola vôbec jednoduchá. Celkovo tu sledujeme rozpätie skoro desiatich rokov, počas ktorých sa ich životy menia, prelínajú a zase vzďaľujú. Jednotlivé kapitoly sú zo striedavého pohľadu, takže môžme postupne vidieť, ako sa Laurie aj Jackovi ne/darí. Aby nám autorka ešte viac priblížila jednotlivé obdobia ich života, doplnila na stránky kníh na začiatok každej kapitolky aj dátum. Už som mnohokrát spomenula, že duálne rozprávanie priam zbožňujem, keďže podľa mňa neexistuje lepší spôsob, ako sa dostať do myšlienok obidvoch postáv a pochopiť čo najlepšie ich konanie. Keď si k tomu pridáte ešte aj dlhšie časové obdobie, dostane perfektnú kombináciu, ktorá má silnú perspektívu. Keď totiž príbeh zahŕňa širšie chronologické obdobie, nadobúda podľa mňa oveľa viac na reálnosti.

"Nech sa deje čokoľvek, tento rok sa znova nasťahujem do Londýna a nájdem si vysnívanú prácu v žurnalistike."

Celkovo by som dej prirovnala ku knihe Jeden deň. Je to jedna z mojich najobľúbenejších kníh a bola som zvedavá, či by sa jej Jedného dňa v decembri dokázala vyrovnať alebo ju dokonca prekonať. S hrdosťou môžem povedať, že sú si kvalitou napísania naozaj veľmi podobné. Josie odviedla skvelú prácu, napísala dielko, od ktorého som sa nevedela odtrhnúť. Jednotlivé kapitoly boli krátke, založená na priamej reči, doplnené aj o zaujímavé, menšie kapitolky, ako napríklad Novoročné predsavzatia. Mala som pocit, že som sa na koniec dostala príliš rýchlo, že by som kľudne zvládla ešte raz toľko strán. Emócie lietali z každej strany a ja som prežívala príbeh tak, ako keby som bola jeho súčasťou a nie len bezprostredným čitateľom. Vynikajúco, chytľavo, silne napísaná knižka, ktorá vás chytí za srdce. Na začiatku som spomínala, že som sa na ňu veľmi tešila a myslím, že už vtedy som vedela, že to bude perfektné čítanie. Pokiaľ máte chuť na naozaj kvalitnú, romantickú knihu, ktorá nie je plná klišé, určite siahnite po tomto titule. 

Neviem, čím to je, ale v poslednej dobe mám naozaj šťastie na skvelé knihy. Tejto nemôžem dať opäť nič iné než plné hodnotenie a len vám ju zo srdca odporučiť. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu si môžete zakúpiť TU

2 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Tahle kniha se mi moc líbí podle své obálky, vypadá to na skvělý příběh :)

    OdpovedaťOdstrániť