štvrtok 28. februára 2019

Smrteľné stroje - Philip Reeve

Je naša budúcnosť prekliata?

Úvodná časť fenomenálnej steampunkovej fantasy série. 


Po zničujúcej Šesťdesiatminútovej vojne sa všetky mestá zmenili, vysadli na kolesá a pohyblivé pásy a križujú pustatiny ako krvilační predátori. Aj Londýn vyrazil na lov. Chceš to zažiť? Vyskoč na palubu Londýna. Daj si pozor na mechanických nájomných vrahov. A nenakláňaj sa cez zábradlie. Keď spadneš, nik sa po teba vracať nebude! Do kín mieri filmová adaptácia pod taktovkou Petera Jacksona, režiséria trilógií Pán prsteňov a Hobit.
Smrteľné stroje sú prvým dielom novej steampunkovej série z pera Philipa Reeva. O autorovi som pred tým nič nepočula, ani som ho nepoznala, no jeho kniha ma hneď po prečítaní anotácie zaujala, keďže mi pripomenula série ako Divergencia či Hry o život. Musím sa priznať, že v poslednej dobe až tak tento žáner nevyhľadávam, no v tomto prípade som si povedala, že po dlhšom čase dám šancu aj takémuto príbehu. Okrem toho som sa tesne po vydaní dozvedela, že sa dočkáme aj filmového spracovania a o to viac som bola zvedavá, čo príbeh prinesie.

"Zistí, čo sa deje, aj keby sa ten darebák Magnus Crome na hlavu postavil!" 

Svet už nie je miesto, akým kedysi býval. Míňajú sa prírodné zdroje, potraviny a mesta sa začali navzájom napádať. Niektoré technológie vôbec nefungujú, hľadajú sa počítače, snažia sa získať čo najviac uhlia, dreva, všetkého, čo by nejakým spôsobom mohli využiť. Všetko zničila vojna, ktorá trvala iba 60 minút. V tomto zničenom svete sa zrazu stretávame s dvomi deťmi. Sú to siroty, ktorých úlohou je zachrániť svet pred šialeným vedcom, ktorý sa ho snaží celý ovládnuť. Prvá myšlienka, ktorá vám možno teraz napadne je, že sa jedná o klišé. Že takýchto detí, ktoré sa snažia zachrániť všetkých a všetko bolo už priveľa. Priznám sa, že aj ja som sa trochu bála, či dokáže Philip priniesť niečo nové, čo tu ešte nebolo, keďže popri tom množstve kníh, ktoré už z tohto žánru vyšlo, je to naozaj ťažké. Aj napriek tomu ma však milo prekvapil. Obe hlavné postavy boli veľmi vyspelé, povedala by som, že na svoj vek možno až príliš. Od začiatku som sa s nimi vedela stotožniť, vžiť sa do ich kože a prežívať s nimi všetko, čo sa dialo. Akcia nechýbala hneď od začiatku. Autor si nedáva príliš veľký rozbeh a po pár stranách sa vrhá rovno do príbehu. Nestíhala som ani sledovať, čo všetko sa mi deje pred očami. Bol to však skvelý ťah, keďže sa mi stránky v rukách otáčali samé. Okrem toho všetko, čo bolo potrebné, sa vysvetľovalo postupne v príbehu. Nebol potrebný žiadny siahodlhý začiatok, stačila skvelá autorova technika písania. Páčilo sa mi ako akciu striedali vysvetľujúce pasáže. 

"Posadili sa. K zemi padali veselo planúce trosky vzducholode."

Najväčšiu poklonu si Philip zaslúži za svoju fantáziu a predstavivosť. To, čo dokázal vymyslieť sa podľa mňa vymyká bežnému rozumu. Každé miesto bolo vymyslené do úplných detailov. Tak isto sa nezameral iba na prostredie, ale aj na postavy, kultúru a spoločnosť.  Jeho príbeh je naozaj všestranný a zameraný na rôzne oblasti. Zo začiatku to možno vyzerá, že pôjde o poriadne klišé, no už po krátkom čase sa ukáže, že je to prepracovaný, dobre sa čítajúci príbeh. Vôbec by som nepovedala, že je to autorov debut. Vyhol sa všetkým začiatočníckym chybám a ja som si jeho knihu užila. Film som ešte nevidela, nechcela som, aby mi pokazil môj objektívny názor, ale po prečítaní mu pravdepodobne dám šancu. Moja predstavivosť pracovala naplno s tou autorovou a som zvedavá, či sa v niečom zhodnem s režisérom a s tým, ako príbeh poňali oni.

V podstate nemám vôbec čo vytknúť. Dej bol zaujímavý, zamotaný, nechýbala akcia. Postavy boli sympatické, aj keď ma trošku prekvapilo, koľko z nich zomrelo. Philip sa pravdepodobne nechal inšpirovať J. R. R. Tolkienom, ktorý svoje postavy tiež veľmi rád zabíja. Smrteľné stroje sú len prvým dielom a my sa môžeme tešiť aj na ďalšie pokračovania. Kniha síce skončila pomerne uzavreto, ale vidím aj možnosti, ktorými by sa mohla rozvíjať.

Jediné čo môžem udeliť je 5 lajkov. Aj napriek tomu, že moje očakávania neboli extra vysoké, dostala som oveľa viac ako som čakala. Pokiaľ máte chuť na steampunkovú sériu, určite dajte šancu tomuto titulu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára