utorok 26. februára 2019

Mary E. Pearsonová - Temná krása

Dokáže zachrániť kráľovstvá?

Lia sice přežila zajetí ve Vendě, ale teď se musí vypořádat s ještě větším problémem. Hrozí totiž, že dojde ke zničení jejího království. A pouze ona to může zastavit. Lia se tak musí stát tou, kterou nikdy nechtěla být – První dcerou Morrighanu –, vypořádat se se zrádci, překonat nepředstavitelné překážky a konečně přijmout to, kým je. Protože osud všech království závisí jen a jen na ní.









Temná krása je tretím dielom série Kroniky pozostalých. Fantasy séria s romantickou zápletkou ma zaujala hneď od začiatku a bola som zvedavá, ako nakoniec príbeh dopadne. Je vidieť, že autorka si na poslednom dieli dala naozaj záležať, keďže kniha má vyše 500 strán. Na jednej strane som mala obavy, aby dej nebol príliš natiahnutý, na druhej som dúfala vo veľkolepé uzavretie celej série. Moje očakávania boli, pravdaže, vysoké a bola som zvedavá, či budú aj naplnené. A čo som nakoniec dostala?
 
"Šibla som po ňom ostrým pohľadom a on sa chytil za zranený bok, zažmurkal a predtieral, že zaúpel od bolesti."
 
Kroniky pozostalých je séria, ktorá sa odohráva v stredoveku. Prvé dva diely okrem fantasy a historickej línie vo veľkej miere rozvíjali aj líniu romantickú. V tomto prípade som mala pocit, že romantika ustupuje na bok a  priestor skôr dostal zápas o kráľovstvá, intrigy, pravda a získanie dôvery i priateľov. Musím uznať, že hlavná bitka, ktorej sme od začiatku súčasťou, ma trošku sklamala. Čakala som niečo parádne, silné, čo ma zdvihne zo stoličky a pričom si poviem, že lepšie ukončenie by som ani sama nevymyslela. Nič také sa však nestalo. Nemôžem povedať, že by bol príbeh napísaný zle. Bavila som sa od začiatku do konca, dokonca mi ani neprišlo, že má kniha vyše 500 strán. Tak isto ma autorka prekvapila v tom, do akej miery ešte dokázala príbeh rozvinúť. Záverečné diely sérií bývajú zväčša zhrnutím a už sa v nich spravidla neudeje toľko, ako v predošlých dieloch. V tomto prípade si však Mary nechala skoro všetky tromfy až na poslednú chvíľu, všetky esá na nás vytiahla a my sme len mohli sledovať, kde sa v nej zrazu objavili všetky tie skvelé nápady. O to viac ma sklamalo, že takto perfektne rozbehnutý dej nedostal ukončenie, aké by si bol zaslúžil. Za pozitívum však rozhodne považuje odklon od romantickej línie. Aj napriek tomu, že som romantická duša, ktorá ľúbostné príbehy vyhľadáva, v tomto prípade som sa už nevedela dočkať akcie. Moje čakanie sa rozhodne vyplatilo a od stránok som sa nevedela odtrhnúť.
 
"Jej vyraz neprezrádzal nijaké emócie, azda okrem lesku v očiach."
 
Za najväčšie pozitívum považujem aj definitívne rozuzlenie ľúbostného trojuholníka. Pokiaľ sledujete môj blog už dlhšie, určite viete, že ľúbostné trojuholníky považujem za jeden z najhorších a najviac klišé spôsobov ako si získať pozornosť čitateľa. Aj v tomto prípade som len čakala na to, kedy sa dozvieme, kto je ten pravý. Všetky postavy prešli od začiatku veľkými zmenami a vývinom osobnosti. Našťastie k lepšiemu. Už to boli rozumnejšie, vyspelejšie postavy, ktoré vedeli, čo prináša život. Občas síce spravili niečo s čím som sa úplne nestotožnila, neboli to však nejaké silné momenty. Celkovo je to podľa mňa veľmi kvalitné ukončenie série. Nechýbala akcia, dramatické chvíľky, ale aj sila priateľstva a lásky. Nebyť slabo napísaného záverečného boja a konca knihy, dala by som aj plné hodnotenie. Veľmi ma prekvapila už spomínaná hrúbka knihy a to, že si Mary dala záležať. Vôbec by mi neprekážalo, keby sme sa dočkali ešte nejakého pokračovania tejto série, keďže potenciál na jej rozvinutie tu určite je.
 
Nakoniec by som udelila štyri lajky. Dlhšie som váhala, aké hodnotenie nakoniec udeliť, ale pre dôvody spomenuté vyššie zvíťazili štyri lajky. Pokiaľ máte radi fantasy a prvky histórie, určite dajte šancu tomuto titulu. Verím, že vás nesklame. 
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU

2 komentáre:

  1. Je to jedna z mojich najobľúbenejších sérii🙂, hoci musím priznať, že zo začiatku som váhala. Aj ja si myslím, že trojka je super, hoci rozbeh bol trochu pomalší a ukončenie zase veľmi rýchle. Ale všetko medzi tým stálo za to😊

    OdpovedaťOdstrániť