streda 24. januára 2018

Vianočné dni - Jeanette Wintersonová

12 príbehov a 12 dobrôt na 12 dní

Všetci milujeme vianočné príbehy. Počas dvanástich dní Vianoc tradične oslavujeme a obdarúvame sa. Existuje lepší spôsob, ako si uctiť tradíciu, než príbehom? Čítajte tieto príbehy pri ohni či v snehu. Čítajte ich cestou domov na sviatky. Darujte ich priateľom, pekne zabalené urobia radosť tomu, koho milujete.
Možno si niektorí pomyslíte, že som zaspala dobu, keď na konci januára pridávam recenziu na vianočnú knihu. Bohužiaľ sa mi môj notebook pokazil, a preto som síce mala v pláne pridať túto recenziu v priebehu Vianoc, no páni opravári mi ho odovzdali oveľa neskôr a tak s malým meškaním vám chcem predstaviť skvelú vianočnú knižku. Neviem, či to tak pripadá len mne, no mám pocit, že čoraz menej a menej vychádzajú knihy s vianočnou tematikou. Neviem, či to pre autorov nie je až taká populárna téma, či im to príde otrepané, no ja by som rozhodne prijala viac vianočných kníh. Mám už taký zvyk, že každé Vianoce si vyhliadnem nejakú knižku, ktorá zodpovedá atmosfére, a potom si ju pri jedení koláčikov vychutnávam. Tento rok si ma jednoznačne získali Vianočné dni.

"Snehuliačkina metóda umývania dlážky bola vskutku unikátna. Roztopila kúsok svojej snehovej sukne, rozvírila vodu po miestnosti, a keď bola špinavá, vyhnala ju von z dverí."

Už na prvý pohľad sa jedná o krásnu knihu symbolizujúcu čaro Vianoc. Obálka sa naozaj vydarila a rozhodne upúta čitateľa na prvý pohľad. Okrem toho ma zaujalo aj to, akým spôsobom je kniha koncipovaná. Poviedkové knihy nie sú ničím prekvapujúcim, no tentokrát sa ich autorka rozhodla doplniť aj receptami. Ja som už párkrát spomínala, že pečenie je moja veľká vášeň, baví ma to a keď sa ešte aj spojí táto moja záľuba s tou druhou - čítaním, nemôže z toho vzniknúť nič zlé. Hneď na úvod sme zavítali trošku aj do histórie Vianoc, prečo ich vlastne oslavujeme, pripomenuli sme si legendárny príbeh o Betleheme. Potom nasledujú jednotlivé poviedky. Poviedky sú podľa mňa veľmi špecifický žáner, pretože na jednej strane si ich môžete zamilovať, na druhej ich môžete pokladať za nudné a ako keby nedostatočne prepracované. Pri poviedkových knihách sa mi často stáva, že ma nechytia za srdce úplne všetky. Tak tomu bolo aj v tomto prípade. Zatiaľ čo niektoré som si úplne zamilovala, niektoré som len tak očkom prebehla, pretože neboli to pravé orechové. Našťastie, tých, čo mi nesadli, bolo len veľmi máličko a väčšina bola naozaj skvelá. Okrem toho mimoriadne oceňujem, že každá z nich bola iná. Jedna z pohľadu muža, iná z pohľadu ženy, či psa, niekde zase z pohľadu tretej nezainteresovanej osoby. Tak isto niektoré boli založené len na dialógoch, iné boli zase prerozprávaním istého príbehu. Jeanette sa s nimi pekne vyhrala a poskytla tak čitateľovi širokú škálu možností. Po každej jednej som sa tešila zase na tú ďalšiu, pretože som vedela, že prinesie niečo iné a že sa určite nebudem nudiť. Stretla som sa už aj s názormi, ktoré neuznávajú poviedky za tak kvalitný žáner, ktorý by mohol konkurovať iným, no ja si naopak myslím, že dobre napísaná poviedka sa môže kľudne rovnať aj románu.

"Pod takmer nič nevážiacim žabím veličenstvom sa začala šíriť tmavá škvrna. Nesledovalo bublanie. Ozval sa vzdych a zapraskanie."

Ako som už spomínala, nechýbala história, skvelé poviedky, ale aj recepty. Po každom príbehu nasledoval nejaký recept, ktorý autorka doplnila aj o akýsi komentár - vysvetlila, prečo sa rozhodla vybrať práve daný recept, čo sa jej s ním spája, či ho aj ona sama robí a pod. Páčilo sa mi, že tam proste daný recept len tak necapla, ale že ho naozaj doplnila aj o taký mini dej. Okrem toho som sa bála, či pôjde o recepty, ktoré si budeme vedieť aj my reálne doma pripraviť. Často sa mi totiž stalo, keď som siahla po nejakej zahraničnej kulinárskej knihe, ktorú sme u nás preložili, že som polovicu vecí nevedela nikde zohnať, lebo sa u nás bežne nevyskytovali, a tak ste si ich mohli akurát tak objednať z internetu. Našťastie, toto nebol prípad Vianočných dní. Tie obsahovali naozaj podarené recepty, ktoré si viete doma hocikedy pripraviť. Mnohé z nich zvládnu aj úplní začiatoční, keďže autorka nezabudla na presný postup, ingrediencie boli vypísané tiež prehľadne, takže si nemyslím, že by ste mali mať nejaký problém. Ak sa mám úprimne priznať, neočakávala som od tejto knižky veľa, no nakoniec ma milo prekvapilo a užila som si ju. Dokonca aj teraz, keď píšem recenziu, ma začína opäť chytať vianočná nálada.

Nemôžem dať nič iné než plný počet lajkov. Pokiaľ aj vy máte radi knihy s vianočnou tematikou, rozhodne dajte tomu vydarenému dielku šancu. Možno aj teraz, ak sa chcete ešte na chvíľku vrátiť do vianočnej nálady. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára