piatok 26. januára 2018

Polibek v New Yorku - Catherine Riderová

Zlomené srdce zmení veľa vecí.

Jak si v deseti krocích užít zimní romanci?

„Může to být ještě horší?“ S Charlotte se rozešel přítel, a teď měla být na cestě do Londýna za svojí rodinou, ale protože byl její let zrušený, trčí sama v New Yorku. Čeká ji ten nejhorší Štědrý den! Pak potká Anthonyho. Kluka, který přijel na letiště vyzvednout přítelkyni, ale ta se s ním přede všemi rozejde. Ve snaze opustit to prokleté místo se Anthony stane Charlottiným průvodcem po městě. A oba, krok za krokem, začínají propadat novým citům.
New York, New York, New York. Nie je hádam žiadne iné mesto na svete, ktoré by som chcela cez Vianoce navštíviť viac ako práve New York. Zbožňujem všetky filmy a knihy, ktoré sa tu odohrávajú a tobôž tie, čo zachytávajú vianočnú tematiku. Polibek v New Yorku ma zaujal nielen krásnou obálkou (plusový bod za mäkkú väzbu), ale aj nenápadnou, no za to príťažlivou anotáciou. Táto kniha na mňa doslova kričala, aby som si ju prečítala. Pravdaže, kvôli istým komplikáciám je recenzia o niečo neskôr ako cez Vianoce, ale pevne verím, že sa tak aspoň vrátime troška k čarovnej vianočnej atmosfére a nálade.

"Můj bejvalej. Colin. On je tady. 
A s šestým krokem se můžu jít bodnout."

Každý z nás chce byť na Štedrý deň doma pri svojich blízkych a presne to chce aj Charlotte. Potom čo sa s ňou rozišiel priateľ, netúži po ničom inom než sa dostať z New Yorku domov do Londýna. Jej let je však zrušený kvôli snehovej búrke a ona tak musí ostať trčať na letisku. Nie je tam však jediná s nie práve najlepšou náladou. Anthony sa neskutočne teší na svoju priateľku Mayu, ktorú čaká na letisku s kyticou v rukách. Lenže okrem milého privítania sa dočká rozchodu. Obaja majú zlomené srdce a osud a rozhodne, že ich spojí dokopy. Prostredníctvom rôznych bláznivých úloh dúfajú, že sa ich zlomené srdcia vyliečia. My tak máme pre vás možnosť sledovať, ako sa obaja vyrovnávajú s rozchodmi. Hneď na úvod ma milo prekvapilo, že kniha je vyrozprávaná z dvoch pohľadov a ja som tak mohla zistiť, ako sa s niečím takýmto vyrovnáva chlapčenská a ženská duša. Obaja boli veľmi milé, sympatické postavy, dokonca mi niekedy prišli povahovo až tak podobný, že som sa musela vrátiť a ešte raz si pozrieť, z ktorého pohľadu vlastne daná kapitola je. Aj napriek tomu, že by sa mohlo zdať, že sa bude niesť príbeh v takej pochmúrnej nálade, krásny vianočný New York z neho urobí naozaj dojemnú, sladkú a milú knižku. Neviem, či atmosféra tohto mesta tak pôsobila len na mňa, za to, že ho tak zbožňuje, alebo či ho naozaj autori (Catherine Riderová je iba pseudonym) vykreslili tak dobre. 

"Bojím se, že když budu zírat moc dlouho, vyjde najevo, nad čím přemýšlím."

Celý dej sa nesie v duchu takej roztomilosti, milosti, sladkosti - ako keby ste sami jedli veľkú Milka čokoládu. Mne to absolútne neprekážalo, pretože bol napísaný naozaj chytľavo, ľahko, nič nebolo príliš zložité ani natiahnuté. Oddychové čítanie, ktoré si môžete naplno vychutnať aj v iné mesiace ako je december. Príbeh pekne posúvali dopredu aj striedavé pohľady a mne až bolo ľúto, keď som sa dostala na poslednú stránku. Prednedávnom som v recenzii práve spomínala ako málo vianočných kníh vychádza, a preto som dvojnásobne šťastná, že sa k nám dostalo toto dielko. Okrem toho, že zachytáva krásny romantický príbeh, obsahuje množstvu silných a poučných myšlienok. Knižkou teda nepreplávate len tak, ale naozaj si z nej aj niečo odnesiete. Na mňa rozhodne zapôsobila. Príjemne som si pri nej oddýchla. Zbožňujem knižky, ktoré síce neponúkajú až tak veľa, no vďaka svojej ľahkosti a dobrému príbehu v sebe ukrývajú viac, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Tak tomu bolo aj v tomto prípade. Neočakávala som veľa, no dostala som omnoho viac. Polibek v New Yorku by som odporučila každému milovníkovi romantiky, ktorý verí v zázraky, najmä počas Vianoc.

Dlho som rozmýšľala nad tým aké hodnotenie zvoliť, či si kniha naozaj zaslúži plný počet lajkov a keďže som sa pristihla párkrát ako sa len tak pri čítaní škerím, čo je vždy dobré znamenie, že sa mi niečo naozaj páči, tak som sa rozhodla jej ich udeliť. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Další super recenze. :-) Tuhle knížku si chci společně s Láskou nebeskou a Vánoční koledou koupit před Vánocemi. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zrovna jsem se do knihy pustila, tak jsem zvědavá jak se mi nakonec bude líbit. Ale dle tvé recenze si myslím, že to bude moje gusto :))

    OdpovedaťOdstrániť