piatok 1. augusta 2014

Vlčí dar - Anne Riceová

Nový príbeh od autorky Upírskych kroník!

Mladý novinár pracuje pre San Francisco Observer. Staršia žena ho privíta vo svojom úžasnom rodinnom sídle. On má o ňom napísať článok a ona ho potrebuje súrne predať. Náhodné stretnutie dvoch nepravdepodobných spoločníkov... Idylickú noc náhle ukončí príšerné, nepredstaviteľné násilie, mladíka nevysvetliteľne napadne – a uhryzne – zver, ktorého v tme ani nezazrie... Násilný čin naštartuje hrozivú, no lákavú premenu a mladý muž – extatický a zároveň zhrozený – sa zmieruje s tým, že sa mení a súčasne sa obáva, čo sa z neho stane – čoskoro zakúsi vzrušujúci vlčí dar.

Snaží sa odolávať paradoxnej slasti a radosti z vlčej divokosti a potešenia zo sily a (prekvapivého) apetítu, zamotá sa do čudnej a nebezpečnej záchrany ohrozených ľudí. „Vlčieho muža“ zúfalo naháňajú úrady, médiá aj vedci. Hrozí, že dôkazy DNA odhalia jeho dvojitú identitu... Keď sa ho zmocní nová vrúcna láska, vynárajú sa otázky, ktoré ho ženú hlbšie do neznámeho záhadného sveta: prečo a ako dostal tento dar, aká je jeho skutočná povaha a čo má znamenať tá čudná, ale uspokojujúca túžba po dobre. Je hlboko presvedčený, že takých ako on je možno viac a sledujú ho – sú to akési strážne bytosti, ktoré existujú odjakživa, poznajú staroveké tajomstvá a alchymistické záhady. Popri tom všetkom hľadá spásu pre dušu trápenú novým svetom zvodov a pred ním je náročná, vzrušujúca cesta, aby sa stal naplno vlkom a zároveň človekom.

Anne Rice na Slovensku nie je až také známe meno, no americkí čitatelia túto autorku zbožňujú. Niektorí z vás možno poznajú jej knihu Interview s upírom, ktorá bola dokonca aj sfilmovaná (z čoho som zostala dosť prekvapená a ten film chcem určite nájsť). Ja sama som ju nečítala a Vlčí dar bude pre mňa od tejto autorky moje prvé dielo. Hneď podľa obálky som usúdila, že to nebude asi nejaká romantická báchorka, ale skôr záhadný a tajomný príbeh, kde vám vlkolaci nebudú zrovna spríjemňovať sny, ale skôr naháňať nočné mory. Ja sama sa tomu teším, keďže som asi nečítala nič, kde by vlkolaci boli tí zlí a kde by nepripomínali malé, rozkošné šteniatka (spomeňme si napríklad na Jacoba z Twilightu - že by pôsobil desivo?).

"Reuben zaspával. Jeho zaujímala iba zem, dom a všetko, čo je v ňom."


Príbeh sa točí okolo mladého novinára Reubena, ktorý nemá zrovna vysoké sebavedomie a ktorý má napísať o starom dome reportáž. Touto na prvý pohľad nevinnou reportážou sa spustí zmes najrôznejších udalostí - začne sa premieňať vo volkolaka, je najhľadanejším mužom planéty, musí sa snažiť s premenami vyrovnať, povedať o tom svojej rodine a ešte mnoho ďalších problémov, ktoré budú Reubena sprevádzať. Na scéne sa objaví aj Laura, s ktorou bude mať Reuben veľmi zaujímavý a netradičný vzťah (nie každému tento ich vzťah sadne, ja sama som sa s ním najskôr nevedela úplne stotožniť, no potom som ho už brala úplne v pohode). Anne sa skôr vrátila k vlkolakom ako ich poznám z legiend a tých najstarších kníh a nie v tejto dnešnej modernej podobe. Vytvorila však aj pár vlastných pravidiel, aby predsa len svet vlkolakov ozvláštnila a ukázala nám aká je jej fantázia široká!

"Chlapec bolestne kričí, kým ho dve chlapčiská trápia s nožmi. Ich vodca práve vyšiel z väzenia, holé ruky má celé potetované, na sebe priesvitné tričko, celý sa trasie."

Čo sa týka hlavnej postavy Reubena bol celkom v pohode. Ani dobrý, ani zlý, ani príliš zaujímavý, ani nudný. Taký zlatý stred. Jeho charakter sa podľa mňa počas knihy nezmenil, za to Laura sa poriadne vycibrila. Zo začiatku mi prišla taká nevýrazná, no zhruba od polovice sa riadne zmenila, do deja pekne zasahovala a ja som si ju veľmi obľúbila. Na scéne sa objavilo aj množstvo iných postáv, hlavne Reubenových obetí, no ku žiadnej som si nevytvorila nejaký vzťah či puto, keďže sa na scéne objavili buď na veľmi krátko, alebo do neho dostatočne nezasiahli. Štýl písania autorky je plný opisov, dokonca ich bolo niekedy až príliš. Nemám rada veľké množstvo opisov a v tejto knihe ich bolo proste až príliš. Keby sa z knihy vyškrtli, hneď by sa mi kniha čítala lepšie. Okrem toho mi prišla miestami až strašne drastická. Opisy toho, ako chutí napríklad ľudská pečeň, boli na mňa až príliš. Tak isto by som prežila aj menej opisov trhania ľudského mäsa, či šľachy a podobne. Nemám veľmi rada takéto brutality a aj keď je Anne majsterka živých opisov, v tejto chvíli by som bola radšej, keby ich tam živo nevedela napísať (naozaj ešte pár dní nezaspím).

Knihu by som nakoniec zhodnotila ako taký lepší priemer. Celý príbeh aj poňatie vlkolakov v tom starom, tradičnom duchu sa mi páčilo, autorka mala všetko vymyslené do detailov, no tých opisov a krvilačných scén tam bolo proste príliš a kniha by potrebovala trochu preškrtať. Tak isto sa autorka veľa krát zamýšľala nad životom, rôzne filozofovala a riešila rôzne otázky na zamyslenie. Podľa všetkého má kniha aj pokračovanie, som zvedavá, čo si v ňom na nás autorka pripravila, len je ešte vo hviezdach, kedy ho naše oči uvidia, keďže aj Vlčí dar sa objavil na Slovensku len tento rok.

"Laura bojovala s vlastnými desmi. Každé ráno sa vybrala po nebezpečnej strmej cestičke na pláž a celé hodiny sa prechádzala pri trieštiacom sa príboji."

Knihe by som nakoniec dala tri lajky. Boli tam veci čo sa mi páčili, aj veci čo by som najradšej vyškrtala. Som zvedavá, čo prinesie ďalší diel a dúfam, že sa ho dočkáme čo najskôr. Knihu by ste si určite mali prečítať, pokiaľ hľadáte aj niečo viac ako len romantický príbeh s jednoduchou zápletkou a pokiaľ sa radi zamýšľate nad rôznymi filozofiami o živote :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu nájdete TU.

5 komentárov:

  1. Uf, opis pečienky? To asi nebude pre mňa. Kniha vyzerá dobre, určite ju odporúčim priateľovi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha vyzerá dobre, mám rada knihy s napätím ( a nechutnosťami) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Konečne nejaká kniha aj pre mužského pohlavie! Fakt sa na ňu teším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak nie je to pre každého ale nakoniec sa mi kniha celkom páčila :)

    OdpovedaťOdstrániť