sobota 2. augusta 2014

Kerstin Gierová - Prvá strieborná kniha snov

Vstúpte do tajomného sveta snov!

Liv Silberovej sa po presťahovaní do nového mesta sníva podivný sen, v ktorom stretne štyroch chalanov zo svojej novej školy. Pozoruje ich pri temnom magickom rituáli, až sa náhodou ocitá priamo uprostred obradu. Chalani si ju druhý deň pamätajú zo sna a aj Liv sa od tejto chvíle začnú snívať zvláštne sny, ktoré sa zdajú byť také skutočné...

Skôr než prejdem k samotnej knihe, chcela by som povedať, že tá obálka je proste geniálna! Okrem toho knihu zdobia aj rôzne krásne ilustrácie a všetky ti postavičky sú proste úžasné. Naozaj, klobúk dole, kniha mi krásne zdobí poličku :)


Pokiaľ by ste (náhodou) nevedeli, kto je Kerstin Gierová, tak si určite utekajte rýchlo do kníhkupectva kúpiť jej sériu Drahokamy. Táto úžasná spisovateľka je jedna z mála, ktorá dokáže tak skvelo písať a ktorá sa ešte dokonca vyhla aj prekliatej dvojke. Keďže tiež patrím k fanúšikom Drahokamov, bola som mimoriadne rada, že sa vydavateľstvo CooBoo rozhodlo nakoniec vydať aj jej ďalšiu sériu Silber. Nikdy nesúdim knihu podľa obalu, no keď som sa proste pozrela na túto obálku, hneď som vedela, že takáto krásna kniha nemôže mať v sebe predsa nejaký strašne zlý príbeh.Či? Do knihy som sa púšťala s vysokými očakávaniami, možno až príliš vysokými.

"Ernest sa zasmial. Trošku ako postihutý, ale jednoznačne to bol úsmev. "

Drahokamy boli jedna z najlepších sérii, aké som kedy čítala a Kerstin sa zaradila medzi moje najobľúbenejšie autorky. Knihou PSKS si toto miesto len potvrdilo a jasne ma uvtrdila v tom, že si ho aj zaslúži. Naša hlavná hrdinka je mladučká Liv Silberová, ktorá so svojou sestrou Miu celý život cestovala po rôznych kontinentoch. Liv sa už voči sťahovania stala imúnna, no aj tak sa poteší, keď sa dozvie, že pravdepodobne už konečne zostanú na jednom mieste, aj za cenu toho, že sa jej mama zaľúbila. Keď si myslí, že ju už nič neprekvapí, začnú sa jej zjavovať sny, až príliš živé sny, v ktorých sa ocitajú aj 4 najobľúbenejší chlapci na škole - Arthur, Grayson, Jasper a Henry, ktorý si na druhý deň presne pamätajú čo Liv povedala, či urobila. Záľuba chlapcov navštevovať sa v snoch a ovládať ich, sa im vymkne z kontroly a práve Liv im má pomôcť dostať sa z tejto nočnej mory.

"Henry Harper, sedemnásť rokov. Krídelník Frognalských Plameňov. Syn prominentného londýnskeho podnikateľa z jeho tretieho manželstva." 

Hlavná dejová línia bola skvelá. Celé to preniknutie do snov, to ako sa nevinná zábavka zmenila v nočnú moru, to všetko bolo skvelé. Páčilo sa mi však, že sa odohrávala v pozadí aj vedľajšia dejová línia a to vďaka malej školskej super drbny. Nikto pravdaže nevedel kto to je, no za to ona vedela o všetkých všetko a šírila klebety kade tade (pokiaľ poznáte seriál Gossip girl, tak toto bolo presne to isté). Tak isto nechýbala ani romantická zápletka a Liv si mohla vyberať až zo 4 nápadníkov. Veľmi dlho som sa bála koho si Liv nakoniec vyberie, keďže to vyzeralo všelijako, dokonca som sa bála, že sa objaví ľúbostný trojuholník (čo trojuholník ale hádam aj päťuholník!), no Kerstin je pani spisovateľka a tak sa nakoniec žiadne fiasko nekonalo. 

Aj keď všetko do seba zapadalo ako puzzle, predsa len zostalo ešte veľa vecí nedoriešených a ja sama som zvedavá ako čo dopadne (najviac ma asi zaujíma kto je tá super drbna a autorka blogu). Pri Kerstin si dávam pozor na každý detail, pretože aj keď niečo vyzerá nepodstatne, Kerstin to dokáže využiť a použiť, keď to najmenej čakáte. netreba o nej nič podceniť! Okrem toho na jej štýle zbožňujem, že dokáže vytvoriť množstvo postáv, no zároveň má každá z nich úplne iný charakter a tak vám zostanú v pamäti aj tie, ktoré sa na scéne neobjavili až tak často. Páčila sa mi aj Liv, ako hlavná hrdinka zvládla svoju rolu vynikajúco, vôbec by som nepovedala, že má len 15 rokov, ale omnoho viac. Bola svojrázna, pohodová, neriešila zbytočnosti, nebola ani umrčaná, no proste skvelá hlavná hrdinka, ktorá vám nebude pri čítaní liezť na nervy. Tak isto sa mi páčili aj všetci 4 chlapci, no bola som rada, že sa Liv rozhodla tak, ako sa rozhodla. Tak isto bola kniha obohatená o humorné situácie, ale aj o životné múdrosti. Kerstin svoj talent nezaprie a bolo vidno, že sa vyšantila aj pri tejto knihe.

"Stál pred vchodom do domu Spencerovcov, nahodený vo fraku a slávnostných topánkach a prvýkrát, okedy ho poznám, očividne stratil reč."

Myslím, že je úplne jasné, aké hodnotenie si kniha zaslúži. Kerstin ma opäť raz nesklamala a priniesla vynikajúci príbeh s nádychom romantiky, plný fantázie a originality, taktiež nechýbal ani humor a Kerstin proste vytvorila skvelý dej, postavy, prostredie, proste všetko. Knihu by som mohla vychvaľovať do nekonečna, pretože som nenašla nič, čo by mi prekážalo, či vadilo. Knihu môžem odporučiť všetkým, či už na tie teplé alebo chladnejšie večere. Príbeh Liv Silberovej si vás získa hocikedy a hocikde :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

1 komentár:

  1. Tiež som ju nedávno prečítala a neviem si ju vynachváliť. Je podľa mňa riadne super a pútavá. Pekná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť