sobota 30. augusta 2014

Danteho holka - Courtney Cole

Čaká Reece opäť nudné leto?

Reece Ellisová, sedmnáctiletá americká středoškolačka, už od deseti let tráví každé léto s tátou v Londýně. A každé léto se s ním k uzoufání nudí. Samozřejmě ani v nejmenším neočekává, že by se v tomhle ohledu mohlo něco změnit, tedy aspoň do té doby, dokud na holandském letišti, odkud má pokračovat do Londýna, doslova nevrazí do pohádkově krásného Danta Gilibertiho a její let není z nejasných příčin zrušen. To se pak před ní rozprostře vidina úplně jiného léta. Léta na malebném středomořském ostrůvku, navíc ve společnosti Danteho, ze kterého se vyklube syn místního premiéra…
Hneď na začiatok by som chcela povedať, že v poslednej dobe začala spoločnosť Albatrosmedia vydávať neskutočne veľa skvelých kníh a ja dúfam, že sa k ním všetkým dostanem (nie že by skvelé knihy nevydávali už pred tým:)). Tento krát ma zaujala kniha Danteho holka a vôbec ma na začiatku nenapadlo, že túto knihu napísala presne tá autorka čo aj knihu Ak ostaneš. Keďže sa mi táto kniha páčila moje nadšenie ešte viac vzrástlo a na knihu Danteho holka som sa strašne tešila. Mala som vysoké očakávania a trochu som sa aj bála, no kniha sa mi nakoniec veľmi páčila. Jednoduchý, romantický príbeh odohrávajúci sa v najkrajšom ročnom období (lete) na krásnom mieste a so skvelými hlavnými hrdinami. Skvelé. Proste skvelé!

"Já jsem holka z farmy v Kansasu a on je zámožný syn premiéra. Pocházíme každý z úplně jiného světa. Tak jiného, že medzi námi pravděpodobne le ží tak dve nebo tri galaxie." 

Zo začiatku to opäť raz môže pôsobiť ako strašné klišé. Chudobné dievča z farmy, bohatý syn premiéra. Zrazu na seba narazia na letisku a ona namiesto toho, aby strávila ďalšie nudné leto s otcom, poletí s premiérovým synčekom na ostrov, ktorý vlastnia jeho rodičia. Aj vám sa to zdá neuveriteľné? Tiež som tomu neverila, ale o to predsa v knihách ide nie? Celkovo som sa aj ja bála, že to bude nejaká blbosť ako všetky tie americké sladké somariny, ktoré bežia v telke. Autorka má však vynikajúci štýl písania, vďaka ktorému z obyčajného klišé príbehu vytvorila niečo úžasné. Kniha bola strašne milučká a roztomilá, plná romantiky bez zbytočných problémov a užívania si leta v grécku v úžasnom paláci, v ktorom by som si vedela predstaviť život aj ja :)

Kniha sa v podstate čítala sama. Prečítala som ju za jedno poobedie a po celý čas som mala na tvári prihlúply výraz ako keby som si pred čítaním dačo šľahla. V tieto hnusné, upršané dni určite každému z nás padne kniha, ktorá nám leto, teplé dni a more aspoň trošku priblíži. Počas celého čítania som len rýchlo pretáčala stránky a užívala som si každý deň spolu s hlavnými hrdinami. Miestami som mala sama pocit ako keby som sa ocitla priamo v knihe. Len máloktorý autor dokáže písať tak pútavo, aby vás vtiahol priamo do knihy, no ja mám pocit, že Courtney je v tom proste dobrá. Pokiaľ ste čítali už jej predchádzajúcu knihu Ak ostaneš, tak ste si to možno všimli. ľahký štýl bez zbytočných opisov a naťahovačiek, stránky plné humoru, obyčajné príbehy vynikajúco napísané a šťastný to čitateľ, ktorý sa k ním dostane. 

"Jeho úsměv je sexy a okouzlující a vúbec, ale Dantemu nesahá ani po kotníky. Přesto mu ho oplatím a s Miou se na sebe významně podíváme."

Okrem strachu z toho, ako kniha bude napísaná, som sa opäť raz bála hlavnej hrdinky, keďže s nimi mávam vo väčšine prípadov problém. Tento krát však musím povedať, že mi Reeca vôbec neliezla na nevry. Jasné, nebola úplne dokonalá a mala svoje nedostatky, no aspoň som jej tak uverila všetko čo povedala alebo urobila. Je ťažke´vžiť sa s hlavnou hrdinkou, no mne sa to v tomto prípade podarilo. Okrem toho Dante bol proste skvelý. Ááááá. Proste úžasný. Bol neskutočne milý, nebol vôbec sebecký ani rozmaznaný (vzhľadom na to koľko mal peňazí, keďže jeho otec bol premiér) a Reece by hádam aj zniesol modré z neba. Myslím si, že pri čítaní tejto knihy asi veľa dievčat závidelo a prialo si mať pri sebe takého chlapa ako je Dante.

Okrem jednoduchej romantickej zápletky nájdete v knihe aj nejakú tú drámu. Myslím, že to bol od autorky skvelý ťah, pretože sa kniha pekne ťahala a nestála len na jednom mieste. práve dráma a nejaké tie komplikácie spôsobili, že sa stránky prevracali v podstate samé. Aj keď je celý príbeh trošku neuveriteľný je v ňom asi až priveľa náhod, ja som si ich všetky dokázal predstaviť reálne a nezamýšľala som si pri knihe, či sa to môže alebo nemôže stať, či to nie je až príliš. Proste som si čítanie iba užívala a snažila som sa nerozmýšľať nad blbosťami. Keď sa aj k vám dostane takáto kniha, nerozmýšľajte nad hlúposťami, ale proste si knihu užívajte. Okrem toho sa môžete tešiť aj na pokračovanie, v ktorom síce už nebudeme hovoriť o Reece a Dantem, ale o istom dievčati, ktoré sa vyskytlo aj v tejto knihe. Ja dúfam, že vyjde čo najskôr , pretože sa naň strašne teším. Nedokážem na knihu povedať nič zlé, bolo to skvelé čítanie, ktoré som si užívala, hlavné, ale aj vedľajšie postavy boli perfektné a ja som proste rada, že sa mi do rúk po dosť dlhej dobe dostala takáto oddychovka.

"Když se probudím, je mi výrazně líp.
Nebolí mě hlava." 

Pokiaľ hľadáte nejakú romantickú oddychovku, ktorá vás nebude nudiť a vďaka ktorej si ešte užijete leto, určite by ste po tejto knihe mali siahnuť. Ja jej nemôžem dať nič iné, len plné hodnotenie, pretože sa mi proste páčila a určite vám ju všetkým môžem len a len odporučiť, a to aj v tom prípade, že romantické knihy až tak nemusíte. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

1 komentár: