piatok 7. apríla 2017

Pia Dušak - Dobrovoľne nasilu

Kvôli strachu, že ostaneme samé, sme vo vzťahu, kde nemáme dobrú spoločnosť.

Alica sa rozíde so Samom a zo strachu, aby neostala sama a kvôli stereotypu, do ktorého upadala nadviazala vzťah s Romanom. Roman je krásny, úspešný, zabezpečený a možno aj trochu arogantný, ale má všetko. Dokonca aj manželku :-). Alica si uvedomuje, že okoreniť si život mileneckým vzťahom so ženatým chlapom nie je správne, napriek tomu sa z neho nevie vymotať. Prežije päť mesiacov plných hádok, horkosti, zákernosti, jednoducho päť mesiacov plných utajeného vzťahu, ktorý často smeroval do postele, ale nikam inam.
Evitovky - osobitná skupina kníh, ktorú jedni čitatelia zbožňujú, iní považujú za nekvalitné čítanie. Už veľakrát som sa stretla s odsudzujúcimi až posmešnými názormi, keď niekto videl, že mám v rukách knihu od vydavateľstva Evita PRESS. Pritom ja sa stále pýtam prečo? Evitovky sú skvelé, malé oddychovky, napísané často krát životom, ktoré máte prečítané veľmi rýchlo, ale často aj po prečítaní vo vás rezonujú mnohé myšlienky. Pia je jednou z mojich najobľúbenejších autoriek, a tak som si povedala, že dám šancu jej knihe Dobrovoľne nasilu. A ako to dopadlo ?

"Po deviatich mesiacoch "utrpenia" sa vyliahlo kuriatko, malá Stela, bez vláskov a s veľkými zvedavými očami. Po svojom otcovi nemala nič, bola celá mama. Krásna, nežná, jemná."

Zapliesť sa so ženáčom? Tak to absolútne neznie dobre a mladej učiteľke Alici sa situácia, do ktorej sa dostala, absolútne nepáči. Po nevydarenom trojročnom vzťahu so Samom však nechcela zostať sama, a tak sa ocitla v začarovanom kruhu na tej najnevýhodnejšej pozícii - milenka. Navyše, stretnutie s manželkou svojho dokonalého Romana spôsobí, že Roman už nie je taký dokonalý ako sa na prvý pohľad môže zdať a mnohé z jeho rečí sú len klamstvá. Lenže ako sa dostať z tohto vzťahu, keď nechce byť sama? Nie vždy je to jednoduché, najmä ak si zvyknete na ten pocit, že je vždy s vami niekto druhý a vy nie ste sami. Práve tento strach z osamelosti priam sršal z Alice a dôkazom boli aj jej preskoky z jedného vzťahu do druhého. Úprimne, sama by som asi také tempo nezvládla, ale chápala som, že jej to tak proste vyhovovalo. Ako hrdinka nebola zlá, vedela som sa ňou aj stotožniť, aj keď som niekedy (často) mala pocit, že ťahá za ten kratší koniec a proste sa len necháva využívať a robí všetko to, čo jej Roman povie. Ale tak to asi chodí, keď ste len milenka, či ? 

"Prvýkrát som sa pred Romanom rozrevala, keď v meste otvorili novú francúzsku reštauráciu a ja som veľmi, ale skutočne veľmi chcela niečo ochutnať z jedálneho lístka."

Téma mileniek a manželstiev je podľa mňa aj v dnešnej dobe stále tabuizovaná, aj keď je to akýsi trend, že si hlavne muži (ani ženy nie sú, pravdaže, sväté) radi odskočia zo svojej spálne do postele nejakej inej ženy. Páčilo sa mi, že Pia sa rozhodla poukázať práve na to, že takýto "vzťah" nemôže fungovať, že v podstate vy ste tá najväčšia sviňa, ktorá pomohla rozbiť to manželstvo. Nevere nikdy nebola, nie je a ani nebude okej a je veľmi dôležité na tento fakt nezabudnúť, čo nám pripomenula aj autorka. Je len na vás, na ktorú stranu sa prikloníte a či budete držať hlavnej hrdinke palce alebo ju hneď na začiatku za jej činy odsúdite. 
Knižočka je to opäť útla, takže ju máte prečítanú za pár hodín. Krátke dialógy, množstvo akcie bez zbytočných digresií znamenali rýchlu jazdu a vám bolo až ľúto, keď už skončila. Opäť som sa nenudila, opäť som sa nasmiala a dostala som presne to, čo som čakala. Pia síce píše jednoducho, ale o to lepšie. Niekedy totiž ani dlhé, ťažké vety nie sú zárukou dobrého čítania, často je to práve naopak. Výhodou Evitoviek je, že všetky sú písané takým dobre čitateľným štýlom a je len vás, ktorý z týchto príbehov si vyberiete, ktorý vás viac zaujme a osloví. Ja som mala chuť sa pozrieť práve na niečo takéto a svoj výber som neoľutovala. Pia splnila všetky kritériá, ktoré má obsahovať dobre napísaná romantická, vtipná a zaujímavá. Pokiaľ máte chuť na niečo ľahké, tak vám túto knihu odporúčam všetkými desiatimi.

Myslím, že je úplne jasné, aké hodnotenie si kniha zaslúži a na základe mojej recenzie ste už na to asi aj sami prišli. Nemôžem dať nič iné než plný počet, čiže  5 lajkov. Pevne verím, že sa názor na tieto knihy v knižnej blogosfére zlepší a že im dáte šancu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu KNIHY PRE KAŽDÉHO. Knihu si môže výhodne zakúpiť TU

http://www.knihyprekazdeho.sk/Kniha/dobrovolne-nasilu-1050062

1 komentár: