streda 26. apríla 2017

Siréna - Kiera Cassová

Dievča plné tajomstiev. Chlapec jej snov. Delí ich len jedno...

Oceán zachránil Kahlen pred smrťou. Je to už dávno, no odvtedy mu slúži ako siréna. Svojím spevom láka neznámych do hlbín mora, aby tak splatila dlh. Navzdory tomu, že jej jediné slovo môže zabiť, nedokáže odolať pevnine. Pozoruje ľudí, túži sa s nimi zhovárať, smiať sa a žiť slobodne medzi nimi. Kahlen je odhodlaná „odpykať si trest“ v samote… až kým nestretne okúzľujúceho a starostlivého Akinliho. Zosobňuje všetko, po čom kedy túžila. Nesmie s ním však prehovoriť. Všemožne sa snažia komunikovať, úžasne si rozumejú a ich vzťah rýchlo prerastá do priateľstva. Či chcú, alebo nie, spútava ich láska... Oceán však má svoje pravidlá a žiadna siréna by sa nemala zamilovať do človeka. Kahlen musí Akinliho opustiť. Človek nesmie poznať morský svet sirén. Avšak po rokoch poslušnosti sa Kahlen rozhodne nasledovať hlas svojho srdca.

Kieru Cass určite každý z vás pozná. Jej séria Selekcia si získala mnoho čitateľov a skončila príliš skoro. Našťastie, Kiera ani na chvíľku neváhala a už si pre naś pripravila ďalí titul, tento krát z úplne inej oblasti. Sirény, morské panny - majú rôzne názvy a s týmto bájnymi bytosťami sa môžte stretnúť veľmi často. Priznám sa, možno si niektorí pamätáte od Walta Disneyho Arielu - malú morskú vílu, trošku starší animák, ktorý ale patrí k mojim najobľúbenejším a dodnes ho považujem za jeden z najlepších výtvorov od Disney. Nemôžem však povedať, že by som ale nejako knihu s podobnou tematikou čítala, a tak je to so Sirénou moja prvá skúsenosť. Úprimne som sa tešila, keďže Kiera mi už ukázala, že písať vie, ale Selekciou si nasadila laťku poriadne vysoko a prekonať alebo sa jej aspoň vyrovnať nebolo vôbec jednoduché. A či sa jej to podarilo?

"Za posledných osemdesiat rokov som si uchovala len zopár spomienok: matne som si vybavovala maminu tvár, vedela som, že otec mal fúziky, aj to, že som mala dvoch bratov."

Hneď na úvod ešte poznávam, že aj keď sa nám táto kniha dostáva do rúk až po Selekcii, je to autorkina prvotina, a preto tam ešte určité nedostatky boli. Nápad ma zaujal, pretože Kahlen nie sirénou odjakživa. Pred osemdesiatimi rokmi prežila námornú katastrofu, všetci okrem nej zomreli, ona jediná prežila, ale nebolo to len tak za nič - stala sa sirénou pre oceán. Je síce stále krásna, mladá, no jej poslaním je lákať ľudí na smrť, aby sa stali potravou pre oceán. Aby toho nebolo málo, nesmie ani prehovoriť, inak by si každý dobrovoľne zvolil smrť. Lenže čo keď jedného dňa spozná úžasného Akinliho, ktorému by sa najradšej zdôverila so všetkým? Zaujal vás tento nápad? Ja som zostala úplne nadšená až kým som neprišla na to, že dej je strašne slabý. Aj keď si autorka rozohrala perfektný príbeh, z ktorého by mohla ťažiť, nevyužila ho, a tak som často krát mala pocit, že čítam kapitoly, ktoré sú vlastne o ničom. Len písmenká nahádzané na stránkach. Príbeh potom stagnoval a ja som lenivo prehadzovala stránky a čakala, kým sa stane niečo dobré. Pravdaže, bolo množstvo pasáži, ktoré ma zaujali a užila som si ich, no mala som aj pocit, že tých slabších je viac. Podobne ako pri Selekcii, romantika hrala hlavnú úlohu. Romantické scény boli vykreslené veľmi pekne, neraz si len tak samé pre seba zavzdychnete, že bodaj by sa také niečo stalo aj vám v reálnom živote. Už pri Selekcii som si všimla, že romantická zápletka je autorkina silná stránka a vie sa s ňou naozaj veľmi pekne pohrať. 

"Bola voda natoľko ľadová, aby mu ublížila? Moja koža to už nevnímala. Úporne som ho ťahala na breh. Jediné, čo mu zostalo, bola jeho schopnosť dýchať."

Každá z postáv je vykreslená svojsky a má niečo do seba, so žiadnou som nemala problém, ale ani nemôžem povedať, že by mi nejaká prirástla k srdcu alebo, že by som sa o ňu nejako extra zaujímala. Čo sa však týka Kahlen, niektoré veci v jej spojitosti mi prišli divné aj to, aký bol jej život pred tým ako spoznala Akinliho, ako ľahko dokázali prekĺznuť do ľudských domov a svetov, všetko sa mi zdalo až príliš ľahké a pritiahnuté za vlasy. Čakala by som aspoň nejaké komplikácie, no skôr som mala pocit, že sirény sa ani tak nesústreďujú na to, aby si plnili svoje povinnosti voči oceánu, ale len si robili, čo sa im zachce ako také pubertiačky. Oceňujem, že autorka stavila na súčasný svet a prepojila ho s nejakým druhým mimo neho existujúcim, ale sirény a Kahlen až príliš ľahko do neho zapadli, a preto som to autorke neuverila. Nedokázala ma tak zaujať ako pri Selekcii, ten svet, ktorý vytvorila vrámci nej bol oveľa lepší, dokonalejší, podrobnejší, naozaj premyslený. Tu som skôr mala pocit, že autorka len rýchlo napísala prvý nápad, čo jej napadol. Možno keby som čítala túto knihu ako prvú, nebola by som taká sklamaná, ale keďže už viem, čo sa v Kiere skrýva, považujem jej príbeh za slabšie priemerné čítanie. Ako oddychovka na jedno poobedie môže byť, keďže príbeh nie je príliš komplikovaný a zase autorka vie písať tak, aby ste sa od jej knihy neodtrhli, kým ju neprečítate celú.

Na základe mojej recenzii som sa rozhodla dať tri lajky. Miestami som váhala, či to nebude aj menej, ale musím uznať, že postavy a romantická zápletka ma presvedčili dať aspoň tri. Pokiaľ ste ešte Selekciu nečítali, skúste najskôr Sirénu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla a celkem se mi líbila, i když to byla taková jednoduchá, zamilovaná oddechovka :) Ale Selekce je jednoznačně lepší :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha ma dosť lákala aj napriek tomu, že ma Selekcia sklamala, ale čo ja viem. Stále váham, či si to prečítať.

    OdpovedaťOdstrániť