piatok 17. októbra 2014

Zostaň so mnou - Gayle Formanová

Má všetko. Až do osudného okamihu.

Talentovaná violončelistka Mia má sedemnásť rokov a vlastne všetko, po čom jej srdce piští – trochu otravnú, ale milujúcu rodinu, priateľa rockera Adama, bezstarostný život. Keď ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na opačnom konci krajiny, čaká ju prvé vážne rozhodnutie – láska a rodina, alebo vytúžené štúdium hudby?
V jedno februárové ráno je odrazu všetko inak. Na rodinnom výlete s rodičmi a bratom na okamih spokojná zavrie oči, a keď ich otvorí, ocitne sa v priekope pri ceste. Na jej okraji vidí havarované auto a mŕtvych rodičov, počuje Beethovenovu sonátu. Krátko nato zbadá ďalšie telo. S úžasom zistí, že hľadí sama na seba, a nevyhnutne si musí položiť otázku: Som mŕtva?Ešte včera mala veľa možností, ako sa jej život mohol uberať ďalej. Nič z toho už neplatí a Mia stojí pred novou, oveľa osudovejšou otázkou: Zostanem? Sú tu členovia rodiny, oddaný Adam, super kamoška Kim, hudba. Ale aj jej dochrámané telo a duša s oveľa početnejšími ranami. V tomto divadle je režisérkou len ona.
 
Na túto knihu som sa strašne tešila! Gayle mám veľmi rada a už som čítala jej knihy Iba jeden deň a Iba jeden rok. Obe sa mi veľmi páčili, a preto som sa tešila aj na Zostaň so mnou - Ak zostanem. Dlho som sa tejto knihe vyhýbala, keďže tak nejako v poslednej dobe dosť ťažko znášam smutné knihy. Aj filmy. Z Na vine sú hviezdy som sa spamätavála ešte tri dni a nutne som preto potrebovala niečo iné, ako len ďalší smutný príbeh. To so však ale asi nemala siahnuť po tejto knihe.

"Auto je ako vypitvané. Pripomínalo mi to výbuch atómovej bomby."

Mia má proste všetko - cez úžasných rodičov a priateľa až po talent hrať na hudobnom nástroji. Keď ju príjmu na vysokú školu už si nemôže ani nič iné priať. Keď v to sa zrazu všetko zmení a krásna rozprávka sa rozplynie ako sen. Mia si musí vybrať či zostane. A toto rozhodnutie nie je vôbec také jednoduché. Popri čítaní som si aj ja veľa krát položila túto otázku a sama neviem ako by som sa rozhodla. Obdivovala som preto Miu za to ako to všetko zvládala a bolo mi naozaj veľmi sympatická a hneď som si ju obľúbila. Tak isto aj jej trošku otravnú, ale za to skvelú rodinu, aj priateľa Adama. Všetci Miu milovali, nedalo sa rozlíšiť či niekto viac alebo menej. Každý z nich ju mal proste hlboko v srdci.

Všetky postavy boli skvelé a mali niečo do sebe. Mia a Adam boli totálne zlatí, chutní pár, aj keď bol každý z nich úplne iný. Nie nadarmo sa však hovorí, že sa protiklady priťahujú. Autorka pekne spojila ich rozličné svety dokopy a ukázala nám na to, že aj rozličnosť môže ľudí spájať. Samostatnú knihu by som venovala aj Kim, najlepšej kamarátke Mii. Aj keď mi sprvu prišla ako trošku zbytočná postava, postupne pekne zaujala svoje miesto. Veľkú úlohu zohrali v knihe aj Miini rodičia, ktorí boli síce trošku otravní a možno miestami až príliš starostlivý, ale za to úplne skvelí. Už som si pri Gayle zvykla, že jednotlivé charaktery proste vie vytvoriť, a preto ma to ani teraz neprekvapilo.

"Pri Kim sedí jej mama. Nedovolí jej ešte jazdiť na dlhé vzdialenosti, a potom, čo sa stalo, ani dnes neurobila výnimku."

Knihu nájdete buď v starej alebo v novej Yoli verzii, ktorá sa aj mne páči viac (vždy mám radšej filmovú obálku, keďže mi príde viac epická). Zostaň so mnou je pomerne útla kniha, až som sama čudovala, kde tam autorka dokáže narvať taký silný príbeh a či to vôbec bude mať dosť strán, aby sa všetko vyvinulo tak ako sa má. Pravdaže som Gayle iba zbytočne podcenila, pretože jej štýl bol zase skvelý, neťahal sa ako žuvačka a ja som knihu zhltla za jedno popoludnie. Načo veľa zbytočných strán, predlžovačiek, keď sa to dá napíať dobre a rýchlo?

Autorka napísala poriadnu citovú bombu! Moja psychika posledné dni dobre trpela a nemala to vôbec ľahké. Po Johnovi Greenovi prišlo toto? Naozaj so zase preplakala polovicu čítania a budem sa ešte dlho musieť odhodlávať na film. Neviem či by som zase zvládla takú poriadnu dávku emócií. Gayle to vymyslela skvelo, keďže som sa s takýmto príbehom ešte nikde nestretla a tú originalitu a jedinečnosť tam bolo cítiť z každej strany. Aj keď som to tak nejako čakala a psychicky som sa na to pripravovala, predsa len ma to zmohlo a aj jeden balíček vreckoviek mi bol málo! 

Aj keď so sa tejto knihy veľmi bála, nakoniec sa mi veľmi veľmi veľmi páčila! Všetko cez postavy, príbeh, dej, námet, originalitu, emócie a ešte mnoho iného autorka splnila na výbornú. Niektorí spisovatelia majú proste talent, že všetky diela, ktoré napíšu, sú proste vynikajúce. Som veľmi rada, že som knihe Ak zostanem dala šancu, aj keď ma psychicky poriadne zabila. Určite som zvedavá aj na film, keďže herecké obsadenie vyzerá naozaj lákavo!

"Ona by ho vedela upokojiť. Takto to bude len a len horšie."

Knihe by som nakoneic dala plný počet.Pokiaľ ste knihu ešte nečítali určite by ste je v čo najbližšej dobe mali dať šancu! Je to jeden úžasný, silný a romantický príbeh, ktorý ponúka oveľa viac ako len jeden hlúpy, bezzmyselný príbeh bez podstaty.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark. Knihu si môžete zakúpiť TU.

1 komentár:

  1. Ja som ju tiež čítala a takisto ma aj uchvátila! :) recenziu mám tiež na blogu :)
    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť