sobota 4. októbra 2014

Úsvit - Stephenie Meyerová

Keď milujete toho, kto vás zabíja, nemáte na výber.

Úsvit, úžasný a s napätím očakávaný záver ságy Twilight, odhaľuje tajomstvá a záhady tohto fascinujúceho romantického eposu, ktorý okúzlil milióny čitateľov.Bella Swanová je neodvolateľne zaľúbená do upíra – je to pre ňu krásny sen a zároveň nočná mora, ktoré vytvárajú jej nebezpečne vyhrotenú realitu. Na jednu stranu ju ťahá silná vášeň, ktorú cíti k Edwardovi Cullenovi a na druhú hlboké puto k vlkolakovi Jacobovi Blackovi. Bella prežila búrlivý rok plný pokušenia, strát a sporov, kým dospela k rozhodujúcemu okamihu. Rozhodne sa teraz vstúpiť do temného, no zvodného sveta nesmrteľných, alebo bude pokračovať v ľudskom živote? Od odpovede na túto otázku závisí osud dvoch kmeňov. Keď sa Bella už raz rozhodla, začína sa prekvapivý sled nevídaných udalostí s potenciálne ničivými a tajomnými dôsledkami. Práve keď sa zdá, že sa zamotané pradivá Bellinho života – ktoré sa po prvý raz objavili v Súmraku, potom sa zamotali a potrhali v Nove a Zatmení – znova rozpletú a usporiadajú, mohli by byť zničené... navždy?

Ešte teraz sa tak trochu neviem spamätať z tejto knihy, pretože bola strašne skvelá! Vedela som, že v tej Stephenie niečo bude, ale že je až taká talentovaná a úžasná? A že ukončí túto sériu takým bravúrnym spôsobom? Od knihy som sa nemohla odtrhnúť a doslova som ju hltala. Páčilo sa mi, že narozdiel od predchádzajúcich dielov, bola táto kniha rozdelená na tri časti, pričom dve z nich boli vyrozprávané z pohľadu Belly a jedna z pohľadu Jacoba. Aj keď by možno mnohí z vás čakali, že bude kniha vyrozprávaná skôr z pohľadu Edwarda alebo možno niekoho z Cullenovcov, Jacob mi tam sadol ako riť na šerbel. A to som ho najskôr nemala rada!

"Keď sa vrátil, bol už sám. Rýchlo ku mne podišiel a objal ma."

Najväčším pozitívom tejto knihy je, že je od prvej až po poslednú stranu nabitá akciou. Stále sa niečo deje, príbeh graduje a kniha je napísaná proste skvelo. Aj keď som mala radšej kapitoly z pohľadu Belly, celkom som prijala a bola som vďačná aj za to spestrenie z Jacobovho pohľadu. Nechcem vám prezradiť nejaké kľúčové momenty a tak sa mi píše recenzia o niečo ťažšie, keďže sa musím vyhnúť spoilerom, čo je pri tejto knihe obzvlášť strašne ťažké! Podstatné je, že sa udeje kopa zvratov, no stane sa jeden kľúčový, ktorý ovplyvní všetko! Myslím si, že takéto zauzlenie nikto nečakal a určite nie ani komplikácie, ktoré s ním prišli. Práve od toho kľúčového momentu sa budú odvíjať potom všetky ďalšie.

Kniha bola napísaná proste výborne. Stephenie je proste bohyňa a normálne sa začnem asi do kostola modliť k nej! Keď si porovnám ako písala na začiatku a kam sa dostala teraz, tak je to neskutočný rozdiel. S každým dielom sa jej kvality stupňovali a knihy boli stále lepšie a lepšie a Úsvit bol proste vrchol, bravúrne zakončenie celej série. Kniha nie je žiadna tenučká jednohubka, ale má vyše 700 strán, čo je v podstate už aj dosť. Nemusíte sa však báť nejakých nudných opisov, či trápnych vnútorných monológov, pri ktorých budete chytať tik v ľavom oku.

Niektorým z vás možno budú robiť problémy všetky tie postavy. Okrem Cullenovcov, vlkolakov a Volturiovcov, sa na scéne objaví ešte ďalšie množstvo upírov, ktorí prídu Cullenovcom na pomoc. Väčšinou sa jedná o ich známych, ktorých Cullenovci poznajú už dávno. Väčšina z nich má aj svoje vlastné, špecifické schopnosti. Aby ste sa v tom všetko nestratili nájdete na konci knihy taký menší zoznam, kde máte jednotlivých členov klanov aj s označením, ktorý z nich má nejaké schopnosti. Priznám sa, že ja sama som sa k tejto časti viac krát vracala, keďže som v tom všetko mala zo začiatku dosť veľký chaos. Po istom čase si však už zvyknete a v jednotlivých postavách sa budete vedieť perfektne orientovať.

"Takmer som zabudol utekať. Dvakrát som sa potkol, potom som znova nahodil vyrovnané tempo." 

Opäť raz vám odporúčam si najskôr prečítať knihu a až potom si pozrieť film. Počas čítania môžete zapojiť vlastnú fantáziu a vo filme uvidíte, ako to vymyslel režisér. Musím uznať, že sa mi páčilo aj filmové prevedenie, aj keď by som radšej mala všetkom  jednom filme a nie podelené do dvoch. Zatiaľ čo vo filmoch niektoré veci z knihy chýbali, nemala som pocit, že by boli v knihe zbytočné. Strašne by som chcela na knihu povedať niečo zlé, ale proste neviem čo. Všetko cez zápletku, postavy, autorkin štýl, prostredie, originalitu, bolo proste skvelé! Úsvit hodnotím ako najlepšiu časť zo všetkých a určite sa zaradil medzi moje najobľúbenejšie knihy. Pevne verím, že keď sa do knihy pustíte, tak to neoľutujete a užijete si tú akciu, napätie a drámu, ktorej je kniha preplnená.    

Okrem toho sa počas čítania menil aj môj vzťah k Belle, keďže mi na začiatku liezla mega na nervy, no a teraz som si ju dokonca hádam aj obľúbila. To isté platí aj o Jacobovi. Zo začiatku by so mu najradšej vykrútila krk, no teraz som zvládla prečítať aj celú jeho časť z jeho pohľadu? Zaujímavé, že? Ako som zmenila názor. Twilight zaraďujem k jednej z najlepších fantasy sérií. Je pravda, že sa bude páčiť viac dievčatám, keďže je nabitá romantikou a láskou a všetkým tým klišé, ktoré všetky zbožňujeme, aj keď si to nechceme priznať. Polovica z báb skoro v kine odpadla, keď sa Jacob a Edward objavili bez trička a druhá polovica iba prestala dýchať. Pri Úsvite sa opäť chlapci iba chytali za hlavy, keď sa objavili posteľové scény a svadba a všetky baby mali slzy na krajíčku a priali si byť na Bellinom mieste, alebo aspoň, aby sa ich frajeri zmenili na Edwarda. Sama to poznám, že keď som pustila Twilight, môj chlapec na mňa nechápavo pozeral a rozmýšľal, prečo len my ženy sme také divné. Proste nám v tomto smere neporozumejú :)

"Nič nepovedal, ale cítil som jeho vzrušenie, ako sa držal rovno za mnou." 

Myslím, že je všetkým jasné aké hodnotenie si táto kniha zaslúži. Strašne mrzí, že to bol posledný diel a že táto séria už skončila. Pokiaľ ste ešte s touto sériou nemali skúsenosti, určite by ste to mali zmeniť a dať jej v čo najbližšej dobe šancu. Stephenie je proste jeden úžasný a neskutočný talent!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu nájdete TU! :)         

2 komentáre:

  1. Tiež je to môj najobľúbenejší diel a tiež som v tejto časti začala Jacoba chápať a mať ho rada. :)

    OdpovedaťOdstrániť