pondelok 13. marca 2017

Nora Robertsová - Sen v bielom

Láska vás zastihne aj v tej najnevhodnejšej situácii!

Štyri kamarátky z detstva sa stali majiteľkami svadobnej agentúry Sľub. Mac, Laurel, Emma a Parker sa ako malé dievčatá rady hrávali na nevesty, dokonca aj na ženíchov, a teraz sú svadby pod ich taktovkou tie najvychýrenejšie v okolí. Prvá z nich je fotografka, druhá cukrárka, tretia má na starosti kvetinovú výzdobu a štvrtá perfektné plánovanie.
Mackensie Elliotová vďaka svojmu fotografickému talentu zachytáva chvíle, ktoré ako dieťa sama nezažila, pretože jej rodičia sa rozviedli. Práve sa chystá na schôdzku s klientmi, keď sa za mierne povážlivých okolností stretne s nevestiným bratom. Rodinne založený stredoškolský profesor angličtiny Carter Maguire nie je jej typ, ale už prvý bozk toto presvedčenie riadne naštrbí. Mac považuje schôdzky s Carterom len za príjemné rozptýlenie. Z nezáväzných stretnutí sa však neraz vykľuje niečo silnejšie práve vtedy, keď sa to najmenej hodí!

Bez toho, aby ste si prečítali anotáciu, stačí vám pozrieť sa na obálku, možno aj na názov knihy, a je vám hneď jasné o čom by asi tak mohla byť. Tá svadobná tematika z nej priamo srší. Už odmalička som si predstavovala, ako raz bude vyzerať moja svadba. Nebudem vám klamať, čím som staršia, tým viac si to prajem a celkom často to aj pred frajerom spomínam (chudák). To isté platí aj o filmoch. Neviem, či ste si to ale všimli, mám pocit, že sa často knihy tejto téme vyhýbajú, alebo ju spomínajú len okrajovo. Preto som bola mimoriadne šťastná, keď som sa dozvedela, že jej Nora Robertsová venovala celú sériu, ktorá má dokopy štyri diely.

"Nebuď hlúpa, karhala sa v duchu. Nemá čas myslieť na Cartera Maguira, jeho sexy okuliare, tvídový kabát a zmyselné pery."

Štyri kamarátky spolu vlastnia svadobnú agentúru, každá z nich je iná, každá sa zameriava na niečo iné, ale spája ich silné priateľstvo a hlavné majú spoločný cieľ – dosiahnuť, aby vaša svadba vyzerala čo najlepšie. Hlavná hrdinka Mac je presne ten parodoxný typ – je fotografka, ktorej cieľom je zvenčiť nádherné chvíle, sama je však trošku skeptická, keďže sa jej rodičia rozviedli a preto nie je úplne ten typ, ktorý by veril na happy end. Keď sa zapletie s Carterom, nevestiným bratom, zo začiatku tomu nepripisuje príliš veľký význam, no po čase sa aj sama zľakne toho, aké city v nej prebudil. Carter je jej presný opak. Je to profesor, ktorý je každý deň s deťmi, chce si raz aj založiť vlastnú rodinu a svadby sa nebojí. Preto sa skvelo dopĺňali a navzájom sa ovplyvňovali, najmä Carter podľa mňa mal na Mac mimoriadne dobrý vplyv, pričom jej charakter bol vykreslený skvelo, postupne sme mali možnosť sledovať ako sa zmenila. Tak isto nebol dôraz len na romantickú líniu, ale aj na priateľstvo medzi všetkými štyrmi priateľkami– autorka sa nebála poukázať aj na to, že nie vždy je to jednoduché a že aj tie najlepšie priateľky môžu mať medzi sebou nezhody, občas sa pohádať. Mám rada, keď sa autor nesnaží všetko idealizovať, ale zapojiť občas niečo aj z bežného, skutočného života. Navyše je skvelé, keď obsahuje kniha viac ako len romantickú zápletku, a to sa Nore perfektne podarilo.

"Aspoň nebudem mať toľko času na premýšľanie, pomyslela si. Rozmýšľanie dnes nebolo na programe."

Príbeh síce neobsahoval nejaké napínavé zvraty, v podstate sa ani neudialo nič také svetoborné, ale aj napriek tomu som si ho poriadne užila. Autorka píše ľahko, sviežo, nesnaží sa nič zbytočne naťahovať a tak som mala jej knihu prečítanú za jedno poobedie. Ani na chvíľku som sa nenudila a hlavne, čo je úplne najlepšie, som sa poriadne nasmiala. Niektoré tie hlášky boli proste skvelé a často som sa pristihla pri tom, ako sa smejem ako taký truľo (keby ma niekto videl, si pomyslí, že mi šibe riadne). Pravdaže, riešili sa aj vážnejšie témy, dokonca tu bol perfektne vykreslený vzťah Mac a jej matky, ktorá sa s ňou snažila manipulovať a takú matku by ste veru nechceli, ale po celý čas sa to autorka snažila udržať v takej príjemnej, dobre ladenej atmosfére, poňať svoju knihu ako príjemnú oddychovku, pri ktorej si oddýchnete a zároveň sa aj zabavíte. V poslednej dobe som to už pár krát spomenula, že mám teraz náladu práve na takéto knihy a nemám chuť  čítať niečo komplikované.


Tak isto by som ešte vyzdvihla, že to, že sú svadobná organizácia, nie je len nejakým pozadím, ale naozaj nás Nora oboznamuje s tým, ako taká organizácia svadby vyzerá, čo všetko je potrebné spraviť, akí dokážu byť niekedy ľudia, často krát aj nejaká tá úsmevná príhoda sa prihodí a tak vás to celé mimoriadne baví sledovať, nie sú to len nejaké nudné opisy na zaplnenie stránok. Navyše som sa ešte pred čítaním bála, že som sa príliš namotala na tematiku svadby, že nakoniec v knihe vôbec nebude, ale našťastie, sa moje obavy nenaplnili. 

Celkovo teda knihu hodnotím mimoriadne kladne. Absolútne naplnila moje očakávania, vedela som o nej naozaj len málo, no neľutujem, že som sa do nej pustila. Prirovnala by som ju možno k Jennifer Probstovej, pokiaľ máte radi aj jej romantické série, určite sa vám zapáči aj toto. Tak isto si skvelo oddýchnete, autorka vás nebude rozčuľovať nepodarenými postavami či hluchými miestami.
 

Určite dávam päť lajkov, aj keď som veľmi zvedavá, čo ešte prinesú ďalšie diely, či si ma autorka získa viac alebo ma naopak sklame. Už teraz som zvedavá.
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu KNIHY PRE KAŽDÉHO. Knihu si môže výhodne zakúpiť TU

http://www.knihyprekazdeho.sk/

1 komentár: