utorok 17. januára 2017

Soman Chainani - Škola dobra a zla: Špeciálne vydanie

Špeciálne vydanie Školy dobra a zla!

V lese pradávnom
Škola dobra a zla.
Dve bašty sťa dvojičky,
jedna pre čistých,
jedna pre podlých.
Každý pokus o útek
odsúdený je na neúspech.
Jediná cesta z toho von
vedie našou rozprávkou.

Veľkolepá trilógia vo veľkolepom vydaní!

Určite si mnohí v kníhkupectve zaregistrovali túto knihu. Keď som ju prvý krát zbadala nemala som ani len tušenie, že sa jej vydanie chystá. O to viac ma prekvapilo aká bola krásna! Väčšinou nie som ten typ, čo by sa nejako extra zameriaval na špeciálne edície, vydania a podobne, naopak celkom ma to rozčuľuje (zbožňujem Harryho, ale niekedy mám pocit, že je toho už trošku moc, keď vidím tie preplnené regály) a tak im nejako extra nevenujem pozornosť, nie že by som ešte rozmýšľala nad ich zaobstaraním si. Pri Škole dobra a zla som musela urobiť výnimku!

Určite si pamätáte moje nadšené recenzie na túto sériu. Na blogu nájdete recenziu na všetky tri diely a ja môžem bez výčitiek povedať, že sa jedná o vynikajúcu sériu a to aj napriek tomu, že ma tretí diel trošku sklamal a musela som mu nejaké veci povyčítať. Okrem toho by som si úplne vedela predstaviť, ako by sa tento príbeh sfilmoval, keďže jeho výhodou je najmä to, že je určený mnohým čitateľským vrstvám a môže sa zapáčiť rovnako starším, ako mladším čitateľom. Veď kto z nás by už len nemal rád rozprávky? Tie si predsa vieme užiť v každom veku!

Toto špeciálne vydanie mi pripomína takú malú kroniku. Obsahuje všetky tri diely spojené do jedného, ktoré takto máte pekne pokope a môžte ich v kľude naraz čítať. Pravdaže, ak by ste si ju chceli niekam zobrať tak by ste na ňu potrebovali asi kufor keďže je nielen dosť veľká, ale aj ťažká. Najviac sa mi však páčia reakcie ľudí, keď takúto knihu zbadali u mňa na stole. Mamka sa ma hneď spýtala, že či to akože idem aj čítať, brat povedal, že on by to ani do konca život nestihol. Najviac ma ale potešilo, keď som videla s akým obdivom na túto knihu hľadeli moji dvaja malí bratranci. V ich očiach to bolo ako svätý obrázok, videla som ako v nich mieša prekvapenie a údiv. Nielen im, ale aj mne, totiž pripomína všetky tie krásne, čarovné knihy, ktoré sa vyskytujú na začiatku rozprávok či filmov a vy len čakáte na ten moment, keď aj z tej vašej začnú vyskakovať živé postavičky. Asi taký som mala, keď som sa znovu začítala. Myslím, že som konečne pochopila aj význam špeciálnych edícií. Keď totiť čítate ,,obyčajnú" knihu, tak z nej až tak tú atmosféru necítite. Keď sa však pred vami objaví takýto skvost, už jej čítanie dostane nový rozmer, dokonca prehliadate aj tie chyby, ktoré pred tým bili ako päsť na oko. Najväčší zážitok pre mňa bol čítať pred spaním bratrancom určité pasáže, užívali si to ako naozaj a na mňa hľadeli ako na úplne inú bytosť. Bol to pre mňa naozaj silný zážitok, a to vďaka jednej jedinej knihe upravenej v trošku inej podobe. Ako som už spomínala, pred tým som bývala skeptická a považovala som to len za marketingový ťah, ako nahromadiť čo najviac peňazí. No teraz som už pochopila, prečo toľko čitateľov neváha minúť svoje našetrené úspory aj na takéto špeci vydania :)

Kniha je naozaj kvalitá s pevnou väzbou, žiadna mäkká obálka (vďakabohu). Okrem toho som vám sem dala pár fotiek, aby ste videli ako kniha vyzerá aj zvnútra. Strany sú spestrené krásnymi ilustráciami, rôznymi tabuľkami a inými zaujímavosti, ktoré ozvláštňujú text a ešte viac povyšujú Školu dobra a zla na rebríčku kvality. Pokiaľ máte radi túto sériu, určite by vašej pozornosti nemal uniknúť ani tento titul. Myslím, že vám ani nemusím hovoriť ako krásne sa vyníma na poličke a koľko závistlivých očí naň denne mieri. Mnohokrát sú knihy viac než len čitateľským zážitkom a estetická stránka je mnoho krát taktiež veľmi dôležitá. Toto vydanie splnilo všetky požiadavky na výbornú!

Rozhodla som sa dať nakoniec 5 lajkov. Pokiaľ sa chcete niečo viac dozvedieť aj o obsahu predchádzajúcich dielov, ktoré boli vydané skôr, prečítajte si aj moje recenzie :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

3 komentáre:

  1. Knižka vyzerá naozaj pekne, ale ja by som si ju zrejme nekúpila. :D Neviem, mne k životu žiadne špeciálne vydania netreba, ak už mám pôvodné knihy. Okrem toho, spomínaš, že ťa trojka sklamala. Ja som sa k nej ani neprebojovala. Jednotka bola super, ale dvojka už o čosi menej a akosi sa mi vôbec nechcelo púšťať do záverečného dielu, tak som to nesilila. Priateľova sestra to prečítala a zreferovala mi, ako sa to skončilo. To mi úplne stačilo :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak keď ťa to už hentak stoplo tak sa ani nečudujem, to by to špeciálne vydanie nemalo ani zmysel a čaro :)

      Odstrániť
  2. Toto úžasné vydanie sme minule obdivovali v kníhkupectve. Vedela som, že nejaké vyšlo ale popravde ostala som úprimne "zírať", že je to až také veľké :O Ale wow, musí byť skvelé to mať doma... :)
    Škola dobra a zla mám doma iba jednotku a ešte som ju neprečítala, iba pár strán, ale rozhodne som na to veľmi zvedavá :)

    OdpovedaťOdstrániť