sobota 28. januára 2017

J. Lynn - Vzdej se mi

Dokáže sa spoľahnúť na muža, ktorý jej už zlomil srdce?

Neobyčejná servírka se zvláštním vkusem na trička Roxy a policejní důstojník Reece Anders spolu před jedenácti měsíci strávili noc. Ona je do něj zamilovaná už od patnácti a on si přeje, aby k té společné noci nikdy nedošlo. Roxy se ho jednou provždy vzdala, ale minulost a budoucnost se střetnou a ona je nucena spolehnout se na muže, který jí už dvakrát zlomil srdce. Charlie, její nejlepší kamarád z dětství, tráví jako oběť násilného zločinu už několik let v léčebně a člověk, který ho tam dostal, byl propuštěn z vězení a chce svůj skutek odčinit. Roxy si není jistá, jestli je schopná odpuštění, a když začne dostávat děsivé vzkazy a stane se terčem narůstajícího násilí, myslí si, že ví, kdo za to může. Ten, kdo už jeden život zničil. Reece však o tom tak přesvědčený není. Výhrůžky se mu zdají příliš osobní. Přestože mu Roxy nevěří, není ochoten dovolit, aby jí někdo ublížil. Ani on sám. Už to s Roxy víc než jednou pokazil a netouží po tom, aby se historie opakovala.

O J. Lynn ste už určite počuli a nie je žiadnym tajomstvom, že aj na mojom blogu sa už pár recenzií od nej objavilo. K J. Lynn som sa dostala pomerne náhodou. Keď som sa púšťala do jej knihy nevedela som o nej nič, ani to, že píše pod pseudonym. Proste som hľadala nejaké dobré new adult a zrazu som narazila na ňu a tak som si povedala, že jej dám šancu, prečo nie. New adult je totiž môj najobľúbenejší žáner, no v poslednej dobe mám trošku problém s tým, že neviem nájsť dobré knihy a väčšina z nich sa mi nepáči až natoľko, že nemám ani náladu napísať na ne recenziu (možno to zhrniem všetko do jedného článku). Tak som si povedala, že potrebujem proste overenú kvalitu, niečo naozaj dobre a tak ma zaujalo Vzdej se mi. 

"Srdce mi radostně poskakovalo. Chyběla jsem mu? Byl unavený z toho, že mu chybím? Proboha svatého."

Čašníčka a policajný dôstojník? To znie ako príjemná kombinácia. Roxy bola perfektná hlavná hrdinka. Svojská, vtipná, drzá, no zároveň milá a láskavá. Vie si povedať svoj názor, no tak isto, ako mnohí iní ľudia, má aj ona svoju Achillovu pätu. Práve policajný dôstojník, ktorý ma iných chrániť, jej srdce neochránil a zlomil. Rovno dva krát. Lenže osud ich aj napriek tomu zviedol opäť dokopy. A tak sa začína ich cesta. A mňa mimoriadne bavilo sledovať ako sa ich vzťah vyvíja. Obidvaja boli sympatickí a veľmi som si ich obľúbila. Každý z nich mal také sympatické čaro a prirástli mi k srdcu. Námet nie je nič svetoborné a s podobnou tematikou sme sa už viac krát stretli. Čo však mám mimoriadne rada je autorkin štýl. Príbeh nenaťahuje, nezdržuje zbytočnými obšírnymi scénami a tak isto nás neotravuje vnútornými monológmi či myšlienkovými pochodmi Roxy. Skoro celá kniha je napísaná v priamej reči a dialógoch, tak isto prevažuje skôr kratšie vety. Neviem či to tak máte aj vy, ale mne sa kniha číta oveľa lepšie, keď autorka nepoužíva siahodlhé súvetia na päť riadkov a vy už aj zabudnete, čo bolo na začiatku vety. 

"Začervenala jsem se, protože bych se s ním klidně vyspala na pohovce, na podlaze, na kuchyňské lince - kdekoli." 

Hneď na úvod na nás autorka má prichystanú záhadnú udalosť, ktorá zmenila hlavnej hrdinke život. Len postupne nám odhaľuje, čo sa vlastne stalo a tak sa nad celou knihou nesie taká tajomná atmosféra, ktorá skvelo dotvára príbeh. Popritom ešte autorka načrtla aj ďalšiu udalosť a rozvíja sa nám tak hneď niekoľko dejových línií. Musím však uznať, že neboli až natoľko perfektné, často krát predvídateľné, a tak sa mi pár krát stalo, že som stratila pozornosť a pristihla sa pritom, ako len tak pozerám doblba alebo rozmýšľam nad niečím úplne iným. Nebolo to vyslovene tak, že by som sa nudila a mala chuť knihu odložiť nabok, len proste Jennifer niekedy stratila moju pozornosť a nedokázala si ma tak získať. Neviem, či občas stratila nápad alebo sa ako keby zasekla a nevedela ani ona sama, čo by teraz mala napísať. Našťastie sa takýchto prípadov nevyskytlo až tak veľa, takže to nepovažujem až za také mínus. Navyše som mala pocit, že je celý príbeh o mnoho vyspelejší ako v predchádzajúcich prípadoch. Bolo to vidieť nielen pri postavách v ich charakteroch a správaní, ale celkovo aj v ich konverzácií, či spracovaní príbehu. Naozaj som mala už pocit, že čítam niečo, čo je pre vekovú kategóriu 20+ a nie je to len také suché a fádne čítanie, alebo že nemám dočinenia s príbehom určeným oveľa mladším ročníkom ako som ja. Tak určite musím spomenúť, že nechýba ani nejaké to klišé, no pokiaľ sa vyskytne len niekedy a nie je nejaké výrazné, nemám s ním ani najmenší problém. Myslím si, že pri new adult žánri je aj priam nemožné sa nejakému tomu klišé vyhnúť, len sa často krát stane, že na ňom autori doslova vybudujú celú knihu. 

Vzdej se mi by som zhodnotila ako veľmi kvalitné čítanie, ktoré síce malo nejaké chybičky krásy, tie však neboli nejaké výrazné. Celkovo námet, postavy, atmosféra a zápletka vytvorili zaujímavý a pútavý príbeh, ktorý som si užila. Je to jedna z tých príjemných oddychoviek na poobedie, keď máte chuť na niečo ľahké a dobré a nechcete rozmýšľať nad zbytočne komplikovaným príbehom, len si užiť trošku romantiky.

Práve pre pár nedostatkov spomínaných vyššie som sa nakoniec rozhodla, že dám štyri lajky. Aj napriek tomu vám však túto knihu určite odporúčam a som zvedavá, čo na ňu poviete.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Megaknihy.sk. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre: