streda 2. septembra 2015

Veľké malé klamstvá

Čo môže spôsobiť jedna malá lož?

Na malebnom Pirriweeskom polostrove sídli iba jedna základná škola a tá musí prijať deti z rôznych spoločenských vrstiev. Bohaté, panovačné mamičky sa tak stretávajú s chudobnejšími, nenápadnými ženami. Jednou zo sivých myšiek je aj slobodná matka Jane, ktorá má čo robiť, aby vyžila. Jane sa na polostrov prisťahovala len nedávno, a hoci škola sa ani poriadne nezačala, už sa dostala do problémov. Janinho syna Ziggyho obvinia z napadnutia spolužiačky. Matka synovi verí, že čin nespáchal, ale v kútiku duše ju zožierajú pochybnosti. Má na to vážny dôvod. Pomocnú ruku jej podajú dve nové priateľky. Jednou z nich je bohatá kráska Celeste, druhou Madeline, čerstvá štyridsiatnička, s ktorou sa neradno zahrávať. Postupne sa dozvedáme, že každá rodina má svoje tajomstvá a že šikanovanie sa nedeje iba v škole, ale aj doma. Autorka len pomaličky odhaľuje osudy hrdiniek, ktorým ani zďaleka nie je čo závidieť. Rozprávkový život niečo stojí a tragédia je len otázkou času.  Román Veľké malé klamstvá je zaujímavou výpoveďou o exmanželoch a druhých manželkách, o matkách a dcérach, škandáloch na školských dvoroch a nebezpečných malých klamstvách, ktoré si hovoríme, aby sme prežili.

Od Liane som čítala už všetky jej knihy a tak bolo jasné, že som si na vydanie tejto krásky poriadne brúsila zuby. Zatiaľ najslabšou bolo pre mňa Manželovo tajomstvo, prvé dielo, ktoré u nás vyšlo, ktoré sa zaradilo medzi priemerné diela. Veľké malé klamstvá ma zaujali už anotáciou, keďže sa jedná o niečo úplne iné, aké bežne čítam. Pri Liane mám už však overené, že písať naozaj vie, aj keď sa priznám, že sa mi asi prvý krát stalo, že som mala problém sa začítať. Tento problém sa mi ešte nikdy nestal pri jej knihách, no tu sa mi prvá tretina neskutočne ťahala. Príbeh sa mi zo začiatku ťahal a chvíľu trvalo, kým som sa začala naozaj baviť.

"Vás manžel bije? Ak áno, a toto ma skutočne zaujíma: Vrátite mu to?"

Ako som už spomínala, začiatok bol o niečo slabší, no potom sa už všetko pekne rozbehlo. Autorka sa opäť vžila so svojimi postavami, rozobrala ich do hĺbky a venovala im dostatok času. Niekomu môže prísť trošku otravné, že sa nimi zaoberá do úplnej hĺbky, no ja som to prijala, pretože pôsobili realistickejšie a mala som pocit, akoby sa jednalo o mojich susedoch, akoby som ich vzťahy a prekážky riešila spolu s nimi. Príbeh nie je úplne typický, nejedná sa o žiadnu romantiku alebo plytký nezmysel, ale prelínajú sa v ňom prvky ženských, psychologických, dokonca aj detektívnych románov, keďže sa v príbehu stalo úmrtie, čo bol rozhodne zaujímavý a hlavne nečakaný zvrat. Podobných zvratov sa tam stalo oveľa viac a ja som mnohokrát iba zostala pozerať, čo to Liane zase vymyslela a ako to, že mám taký problém niečo čo i len predpovedať.

"Pohľady sa im stretli. Jeho tvár, taká milá a známa po tých mesiacoch, sa jej teraz zdala cudzia. Očervenel. Obaja očerveneli."

Postavy, dej, prostredie - všetko bolo úplne prepracované, vymyslené do detailov a keď sa to zhruba po prvej tretine rozbehlo, bola to pre čitateľa poriadna jazda. Mnoho čitateľov si myslí, že sú Lianine knihy určené skôr starším čitateľkám, no to vôbec nie je pravda. Určite sa jedná o perfektné a kvalitné diela, ktoré zaujmú aj násťročných čitateľov. Za najväčšie pozitívum považujem, že nemôžete nič predpovedať, čo poskytuje skvelý zážitok z čítania. Z tohto diela vyčarovala akási skvelá atmosféra a čaro, Liane ju napísala veľmi nenútene, no za to pôsobivo. Aj keď autorke úvod podľa mňa úplne nevyšiel, za čo budem musieť stiahnuť jeden lajk, ostatné bolo skvelé. 

Keby som mohla vyberať tituly do povinného čítania, určite by tam nejaká Lianina kniha bola. Aj keď Veľké malé klamstvá rozhodne nie sú najlepšie, určite sa zaraďuje medzi tie lepšie tituly, ktoré som čítala a môžem vám odporučiť. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete TU :)

2 komentáre: