pondelok 29. júna 2015

Päťdesiat odtieňov sivej - E. L. James

Strhujúci erotický román o temných túžbach v každom z nás...

Keď sa dvadsaťdvaročná študentka literatúry Anastasia vydáva na pohovor s mladým podnikateľom Christianom Greyom, netuší, že stretne muža, ktorý jej zmení život i hodnoty.

Christian je pekný, múdry a... tajomný. Naivná a nevinná Anastasia si začína uvedomovať, že aj napriek jeho ukrývaným tajomstvám začína ním byť úplne posadnutá. 

Ale ani Christian nie je voči jej kráse, šarmu a charakteru imúnny a pripúšťa, že on po nej túži tiež – avšak za vlastných, špecifických podmienok...


Už dlhšiu dobu som sa chystala dať si re-reading Päťdesiatich odtieňov sivej. Vo februári som sa zašla pozrieť aj na film, s ktorým som bola celkom pokojná, no pár vecí ma na ňom iritovalo. Predstavovať príbeh asi nemá zmysel, keďže všetci presne vedia, čoho sa týka, o čom je. S odstupom času som sa naň pozerala inak, ako keď som ho prvý krát čítala. Vtedy to bola  podstate moja prvá erotická kniha a tak som nevedela, čo presne môžem očakávať, no bola som z nej nadšená. Od vtedy som už prečítala veľa podobných kníh, videla ako sa snažia a ako to niektorým vôbec nevychádza a iným sa to naopak darí (v rámci možnosti). Preto som sa snažila teraz pozerať na knihu objektívnejšie.

"Capne ma znova a potom ma nežne poláska. Kombinácia tej pichľavej bolesti a jemného maznania je otupujúca."

Taký ošiaľ, aký sa podaril vytvoriť E L James si pamätám už iba v dvoch prípadoch -  Twilight a Harry Potter, no niekedy mám pocit, akoby ho 50 odtieňov ešte predbehlo. Prvý diel považujem za naozaj skvelo vymyslený a určite autorke dávam plus za koniec, ktorý rozhodne nikto nečakal. Čo sa týka Anny, je stelesnením všetkého, čo na hlavných hrdinkách neznášam - cez naivitu až po úplne hlúpe rozhodnutia, ktorým nerozumiem a často sa radšej ani nesnažím porozumieť. Keď som knihu čítala prvý krát, nevedela som či sa mám nad Aniným správaním nejako pozastavovať, alebo len mávnuť rukou a ísť ďalej. Momentálne vyhráva tá druhá možnosť. Christiana som si hneď obľúbila, keďže je symbolom iného typu muža. Nie, že by som zrovna túžila po chlapovi, čo by ma mlátil, ale Christian mal niečo do seba. Tak isto som si obľúbila aj všetky postavy. Výrazná vedľajšia línia nebola, čo ma trošku mrzelo, keďže sa v knihe nachádzalo dosť vedľajších postáv, ktoré by si to zaslúžili. 


Aj keď sa jedná o prvý diel, tým, že má vyše 500 strán, sa už v ňom veľmi veľa udeje. Prevažujú hlavne erotické scény, no som rada, že autorka nezabudla ani na romantiku. Opäť raz môžem povedať, že sa mi kniha páčila, dobe sa mi čítala, aj keď v nej boli nejaké chybičky krásy. Akceptujem úplne každého, kto túto knihu považuje za hroznú, no najviac ma asi urazilo, keď som čítala pár článkov, kde sa písalo, že sa táto séria páči len ženám, ktoré majú nejakú poruchu. Za mesiac mám 19 a nemám zrovna pocit, že by som mala nejakú poruchu alebo o koliečko menej a tiež si to nemyslím o ľuďoch, ktorým sa páčia napr. Hunger Games, za to, že mne sa nepáčili. Päťdesiat odtieňov sivej považujem za veľmi dobrú knihu, keď sa ma na ňu niekto opýta, vždy ju hodnotím kladne, no nezabudnem spomenúť, že charakter Anny nie je teda nič moc. Obdivujem E L James za to, že sa nebála o takejto kontroverznej téme písať, nemohla predsa vedieť, že na tom neskutočne zbohatne a že z nej bude šibať toľkým ľuďom. Mnohí považujú celý príbeh za plytký, no ja v ňom vidím niečo viac. Možno za to, že som beznádejná romantička alebo mám proste v sebe len veľa optimizmu. Aj napriek všetkému ju považujem teda za skvelý začiatok zaujímavej série.

"Točí sa mi z toho hlava. V jednej chvíli sa hašteríme a v nasledujúcej.. aby som si ovievala rozhorúčené líca."

Za Annu ako hlavnú postavu, ktorá je úplne hrozná, sťahujem tomuto dielko jeden lajk, aj keď som dlho rozmýšľala nad tým, či ho predsa len mám stiahnuť. Nechávam si ešte otvorené dvierka, predsa len ma čakajú ešte dva diely. Verím tomu, že túto knihu má mnoho z vás prečítanú, no ak ešte nie, neverte všetkému čo sa o nej hovorí a utvorte si na ňu názor samy :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

1 komentár:

  1. Já tu sérii miluji. Hodně lidí jí nemá rádo ale v tom příběhu vidím něco víc než sexualitu :3

    OdpovedaťOdstrániť