sobota 23. mája 2015

Železná skúška - Holly Blacková a Cassandra Clarová

Jediné čo Call chce je ... ŽIŤ!

Dvanásťročný Callum Hunt odmalička vie, že ak by sa niekedy zaplietol s mágiou, znamenalo by to preňho smrteľné nebezpečenstvo. 

Keď dostane pozvánku na vstupnú „železnú“ skúšku do magistéria, tajomnej čarodejníckej školy, rozhodne sa za každú cenu neuspieť. Lenže majster Rufus si ho napriek tomu vyberie za učňa. A tak chlapec prichádza do školy v podzemných jaskyniach, na miesto s magickou, ale aj zlovestnou históriou a neistou budúcnosťou. 

Žiakov tu učia čarovať a je to celkom zábavné, lenže zároveň ich pripravujú na to, že raz možno budú musieť zachraňovať svet pred Nepriateľom smrti. 

Call sa prvý raz v živote necíti ako čudák a dokonca verí, že si v magistériu nájde priateľov. Lenže železná skúška je iba začiatok a to najťažšie ho ešte len čaká.


Keď som prvý krát počula o tejto knihe, nebola som z nej až taká nadšená ako množstvo iných čitateľov. Cassandru mám veľmi rada, no bola som plná obáv, čo s ňou spraví spoluprácu s Holly (chápete, či na ňu nebude mať Holly zlý vplyv, alebo tak), pretože som si už všimla, že takéto spojenia nedopadnú vždy dobre. Okrem toho mi prišlo, že je tak nejako vo svete ohľadom tejto knihy ticho a že sa o nej začalo šuškať až potom, čo vydavateľstvo Yoli povedalo, že táto kniha u nás uzrie svetlo. 

"Callum! Si celý od krvi a atramentu a smrdíš ako spálená guma. Čo sa ti stalo?!

Callum Hunt vedel, že sa nesmie zapliesť s mágiou, a preto sa ani dostať do magistéria. Aj napriek tomu, že neuspeje, si ho ale majster Rufus vyberie a jemu nezostáva nič iné, len vstúpiť do magistéria, ktoré na jednej strane skrýva zlovestné tajomstvá a môže stáť Calluma všetko, no na druhej strane mu ponúka aj priateľov a pocit, že konečne niekam patrí a nie je len nejaký čudák.

Myslím si, že mnohých z vás potom, čo ste si prečítali anotáciu ako prvých napadol Harry Potter. Priznám sa, že presne to isté som si aj ja pomyslela. A čo je horšie, myslela som si to ešte ďalších 100 strán. Je jasné, že obidve autorky majú talent a písať naozaj vedia. V knihe Železná skúška však podľa mňa neprišli s ničím novým a jednalo sa iba o zmes rôznych kníh, ktoré som už čítala, dokopy, pričom práve so spomínaným Harrym Potterom to malo najviac spoločného. Počas celého čítania som sa nevedela zbaviť pocitu, že kniha mi neponúka nič nové, nevedela som sa stotožniť s príbehom ani zapojiť svoju fantáziu. Celé mi to prišlo také nemastné - neslané a v polovici knihy som mala s celým príbehom seknúť. Našťastie sa príbeh začal rozbiehať a konečne som si začala hovoriť, že to možno nebude také zlé, možno tam nakoniec bude niečo, prečo sa oplatí čítať.

"Bola to misijná brána. Call si spomenul na chlapca so spálenou kožou na nosidlách."

Za najväčšie pozitívum považujem, že som vôbec nespoznala, že majú naše hlavné postavy iba okolo 12 rokov. Vždy keď vidím vek našich postáv, ktorý smeruje pod 18 rokov, hovorím si, že som na takéto veci už stará. Niekedy však príde taký skvelý moment, ako aj teraz, keď zistím, že niektoré autorky, to proste vedia uhrať. A Cassandra a Holly k ním teda rozhodne patria. Okrem toho musím povedať, že druhá polovica bola oveľa lepšia ako tá prvá a že som si ju fakt užila. Zo začiatku sa nič nedialo, ale už sa to potom rozbehlo. Aj napriek tomu však knihu zaraďujem len medzi tie priemerné, čo som čítala a autorky majú naozaj čo robiť, aby pri ďalšej knihe dostali aspoň také hodnotenie ako teraz. Pevne verím, že majú čo ponúknuť, kniha má ešte kopu smerov kam sa môže uberať a tak sa naozaj teším ( a obávam zároveň) čo ešte prinesú.

Tomuto dielku nakoniec udeľujem 3 lajky a to aj napriek tomu, že som vám ešte neprezradila, že sa nachádzajú v knihe fakt krásne obrázky a ilustrácie naozaj zdobia nielen jednotlivé kapitoly. Aj tak vám však knihu odporúčam, možno sa vám zapáči oveľa viac ako mne. 100 ľudí 100 chutí :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete TU.

8 komentárov:

  1. Já na tuhle knihu koukala, ale to porovnávání s Potterem mě odradilo. Přeci jen, HP je jen a jen jeden. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Táto kniha bola celkom fajn, ale až tak ma nezaujala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa táto kniha vôbec nepáčila, ale pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť