piatok 1. mája 2015

Soman Chainani - Škola dobra a zla 2: Život bez princov

Čo sa stane, keď to v rozprávkach prestane fungovať ako má?

Návrat Sophie a Agathy domov nebol rozprávkovo úžasný, ako sa spočiatku zdalo. Po spustošení Gavaldonu záhadnými nepriateľmi sa obe dievčatá dostanú späť do Školy dobra a zla, kde ich čaká obrovské prekvapenie. Čarodejnice a princezné, zloduchovia a princovia už nie sú nepriatelia, celý rozprávkový svet je v chaose a všetci musia spojiť svoje sily pred hroziacou katastrofou.

Zdá sa, že túto situáciu zapríčinila Agatha svojím neopatrným prianím iného šťastného konca – v ktorom by zostala spolu s Tedrosom. 

Teraz sa obe musia vrhnúť do boja, aby ochránili svojich milovaných...

Už je to dosť dávno čo som čítala prvý diel tejto série, no pamätám si, že sa mi páčil. Čo sa týka rozprávok, mám rada asi všetky, a preto som si nemohla nechať ujsť túto sériu. Ako vždy, bála som a bola som zvedavá, čo prinesie druhý diel, či to bude iba sklamanie, alebo fakt mega sklamanie (po toľkých zlých druhých dieloch som už trošku skeptická). Našťastie, bola táto kniha naozaj veľmi dobrá  (neviem, čo sa deje, no za posledný týždeň sa mi dostalo do rúk toľko skvelých kníh, že normálne šaliem). 

"Spohie si spomenula na staré školy - ako neversi do seba strkali cestou na vyučovanie, eversi sa parádili celé hodiny."

Sophia a Agatha to tento krát pokašľali a vyzerá to tak, že Agatha má na tom najväčší diel. Po jej želaní iného rozprávkového konca, kde by zostala spolu s Tedrosom, sa celý rozprávkový svet zbláznil. Dobro aj zlo už nestoja proti sebe, čarodejnice sa kamarátia s princeznami a nič nie je tak, ako by malo byť. Gavaldon je úplne spustošený záhadnými nepriateľmi, proti ktorým sa asi aj samotné dievčatá budú musieť postavy. Ak nedajú veci rýchlo do poriadku, môže nastať obrovská katastrofa. A ako by to bolo, keby sa naše milované rozprávky nekončia happy endom (to už by sme ani nedúfali, že by sa také niečo mohlo stať reálne - teda niektorí už teraz nedúfajú)?

Moja mama sa príliš nestará do toho čo čítam (teda vôbec), ale raz za čas, keď behám s nejakou knihou si ju všimne a dačo sa ma na ňu spýta. Keď zbadala túto, neveriacky len krútila hlavou a pozerala na mňa, či som ešte z takýchto vecí nevyrástla, že táto kniha je určená skôr mladším čitateľom. Ja som na ňu len zostala pozerať, že to tak vôbec nemusí byť, že je to také dobré, že by sa to páčilo aj jej (keby čítala). A to je na tom to najlepšie. Toto dielko vyzerá možno ako nejaká blbosť pre malé deti, no ja mám pocit, že práve tí starší a dospelí potrebujú uniknúť z reality a snívať. A práve to sa vám podarí. Okrem toho sa ani nebudete nudiť. Dokonca by som povedala, že sa mi tento diel páčil viac ako prvý. Bolo tu viac akcie, príbeh sa viac zamotal. Princezná sedí na kávičke s bosorkou? Žiadny princ na bielkom koni čo vás nezachráni? Prečo nie?! Konečne niečo nové, iné, neotrepané. Väčšinou sa stretáme s tým, že sú všetky knihy na jedno kopyto. Táto je však so všetkými taká podobná, až je odlišná. A to ma na tom baví. Nepotrebujem, aby autor vymýšľal ultra mega nový super príbeh, aký tu ešte nebol, keď dokáže z jedného nápadu spraviť tak veľa.

"Agatha sa sotva sústredila na to, že musí zlyhať, lebo myslela na Sophiino plšivejúce temeno, skryté bradavice a ďalšie bosorácke príznaky."

Ako som už spomínala, kniha sa mi zdala lepšia ako prvý diel, kedže sa viac dialo, príbeh vôbec nestagnoval a ja som sa od nej nevedela odtrhnúť. Všetko cez postavy, zápletku, prostredie bolo vymyslené perfektne a ja som bola naozaj nadšená. Kniha nebola plná klišé, konali s v nej zaujímavé zvraty, no proste by som mohla spievať ódy od rána do večera. Na internete som nenašla skoru žiadnu recenziu a tak som zvedavá, čo na túto knihu povedia ostatní čitatelia. Čo sa však mňa týka, tak som úplne nadšená, ešte stále v akomsi amoku a knihu vám odporúčam všetkými desiatimi!

Myslím, že iné ako plné hodnotenie tejto knihe dať nemôžem, pretože bola naozaj skvelá a výborná a som z nej fakt natešená. Pokiaľ ste čítali prvý diel, tento si rozhodne nenechajte ujsť a ak ste sa ešte do série nepustili, je čas to zmeniť. :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

2 komentáre:

  1. Kniha sa mi tiež veľmi páčila, práve včera som recenzovala.:) Autorove nápady sú fakt skvelé a kniha vôbec nie je taká detská, ako by človek čakal.:D

    OdpovedaťOdstrániť