utorok 5. mája 2015

John Green - Příliš mnoho Kateřin

Podarí sa Colinovi nájsť tú pravú alebo mu dá zase košom ?

Colin byl odjakživa mimořádně chytrý. Jenže pomůže mu genialita k tomu, aby se dočkal štěstí v lásce? Zatím všechny Kateřiny se s ním rozešly. 

Snad by měl na Shakespeara radši zapomenout?!

Je léto a Collinovi skončila škola. Už zase je sám a bolí to. 

Ale třeba je to taky úžasná příležitost. Možná by měl vzít život do svých rukou a vyrazit na prázdninovou cestu...

John Green, brilantní, vtipný a palčivě upřímný autor bestsellerů, inspiroval svými díly novou generaci čtenářů.


Čo sa týka Johna Greena je to kategória sama o sebe a aj keď ho niektorí zatraťujú, ja ho fakt zbožňujem. Nie príliš za to, že po filme Na vine sú hviezdy a knihe som sa nevedela 3 dni spamätať, ale za to, že na ňom proste niečo je. Musím uznať, že mi zatiaľ ako jeho najslabšia kniha prišli Papierové mestá a aj keď sa Príliš mnoho Kateřin nedotiahlo na Na vine sú hviezdy, hrdo zastáva pozíciu s Kam zmizla Aljaška, s ktorou mala podľa mňa kniha čo to spoločné.


"I když si připadal ubohý a směšný, nechtěl, aby to skončilo, protože věděl, že její nepřítomnost bude bolet víc, než múže bolet jakýkoli rozhcod."

Naša hlavná postava je šibnutá, príbeh je šibnutý, je tam veľa matiky - no aj tak je to geniálne! Opäť som dostala to, čo som presne čakala a chcela - že John Green si vymyslí niečo také trafené, až začnete veriť, že sa to môže stať, tak dobre napísané, že aj keď tam nie je akcia, neviete predpokladať, čo sa stane na druhej strane. Postavy vám sadnú, aj keď si zo začiatku myslíte, že to budú úplní exoti a blázni a že vy im absolútne neprídete na chuť. Celá kniha je vlastne len akýsi road - trip, no v podstate za čím? Za nejakou bláznivou poučkou, vzorcom? Alebo za tým, aby si Colin uvedomil, že je proste génius a super chalan? Musím uznať, že aj keď som presne nevedela, čo chce autor týmto dielom dosiahnuť, jeho kniha si ma fakt získala. Na Greenovi milujem práve túto jeho rôznorodosť. Ako dokáže napísať jednu knihu totálne emotívne, až vás behá mráz po chrbte, druhú zasa s úplnou ľahkosťou z iného súdka a tak stále ďalej. Keďže toto je už moja štvrtá kniha od tohto autora je jasné, že tá latka sa tam stále zvyšuje a už to autor u mňa nemá také jednoduché. Ide však o to, že sa mu opäť raz podarilo dostať ma a povedať si, že má fakt talent a že by mal písať ďalej. Okrem toho je mi jasné, že táto kniha si bude priaznivcov hľadať ťažko, možno mnohým príde otravná matika, ktorej bolo v tejto knihe dosť. Keďže to je podľa mňa celkom dobrý predmet, nebrala som nejako tragicky, že boli strany kníh ozdobené rôznymi grafmi a ani som si nepripadala ako na hodine matematiky. Ako som už spomínala kniha ponúka jeden netradičný road trip a okrem Colina (našej hlavnej pohodovej postavy) aj exota Hassana, s ktorým sa navzájom doťahovali, polohádali, ich dialógy boli naozaj na nezaplatenie. Tak isto nám tu skrášľovala celú situáciu Lindsey, ktorá mi zo začiatku nie úplne sadla (bola asi až príliš normálna), no ku koncu som si ju fakt obľúbila.


"Dokonalý graf lásky ze čtvrté třídy."

Kniha sa mi čítala skvelo, celý príbeh aj námet bol opäť netradičný a iný. Nechcem vám prezradiť nič z deja, nech sa necháte prekvapiť a samy uvidíte, či sa vám kniha páči alebo nie. Myslím si, že ju proste budete buď zbožňovať, alebo neznášať a že hlavné je dostať sa na to vnímanie reality, tú vlnovú dĺžku, na ktorej sa nachádza aj samotný John Green. Niekedy s myslím, že ten chlap je proste blázon a možno práve to je dôvod, prečo jeho knihy žeriem, taktiež som poriadne šibnutá a niekedy o sebe pochybujem. Presne sa mi to ukázalo aj pri tejto knihe - nezamýšľala som sa nad tým, či je to moc šibnuté, či autor používa dobrú štylistiku alebo slová, ktoré si sám vymyslel. Proste som čítala a tým, že to bolo také dobré, som si to len užívala, smiala sa a krútila hlavou. A v tom je podľa mňa čaro tejto knihy. Že ma chytila na toľko, že som sa zabudla sústrediť aj na všetko ostatné.


Knihu hodnotím jednoznačne plným počtom. Pokiaľ máte Johna Greena radi, táto kniha u vás určite nesmiete chýbať a pokiaľ ho pokladáte za nič moc spisovateľa, možno práve táto kniha vás presvedčí. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Meganihy.sk. Knihu si možno kúpiť práve TU.

3 komentáre: