piatok 5. decembra 2014

Priateľ do dažďa - Daniel Glattauer

Romantický, erotický príbeh plný lásky!

Keď Emmi Rothnerová zašle omylom svoj e-mail na adresu Lea Leikeho, netuší, že je to začiatok čoraz dôvernejšej mailovej korešpondencie. Hoci ani jeden z nich nehľadá partnera, po istom čase netrpezlivo čakajú na odpoveď toho druhého, začínajú byť závislí od svojich mailov, až sa nakoniec musia zamyslieť, čo ich k sebe priťahuje.
Zdá sa, že je iba otázkou času, kedy sa stretnú, ale ani jednému sa do toho nechce, preto stretnutie neustále odkladajú. Navyše Emmi je šťastne vydatá a Leo sa spamätáva z rozchodu s priateľkou. 

Autor podmanivo zobrazuje postupné, úprimné, hlboké zblíženie dvoch ľudí a ich strach zo skutočného stretnutia tvárou v tvár.

Mnohí z vás mi možno ani neuveria, keď poviem, že som sa o tejto knihe dozvedela len nedávno. O autorovi som nikdy pred tým nepočula a preto som sa na jeho prvotina poriadne tešila. Dostala som presne to čo som čakala. Kniha je založená na emailoch a správach, medzi Emmi a Leom. Obaja pochádzajú z úplne iných svetov, zatiaľ čo Emmi je šťastne(?) vydatá, Leo sa spamätáva z rozchodu. Obaja už majú čo to prežité a nejedná sa len o nejakých pochabých teenegerov, čo nevedia, čo so sebou. Zo zdanlivo nevinnej konverzácie sa vykľuje niečo viac a už po určitom čase je jasné, že to medzi Emmi a Leom začne poriadne iskriť. No čo spraví Emmi? Zavrhne svoje manželstvo?

"Váš humor sa mi páči, je iba o poltón veselší ako pohrebné reči, a preto pôsobí mimoriadne podozrivo."

Podľa anotácie a môjho krátkeho zhrnutia si možno poviete, že je kniha určená skôr vašim mamám a babkám ako nejakým mladším čitateľkám. Musím uznať, že aj ja som sa toho obávala zo začiatku, ale už po určitom čase som prišla na to, že kniha môže zaujať každého. Príbeh je písaný veľmi jednoducho a vďaka emailom sa číta naozaj dobre a pekne sa posúva dopredu. Určite viete, že nejaká extra akcia sa na scéne neobjaví a príbeh je skôr romantickým vyrozprávaním jednej zaujímavej lásky. Aj keď sa mi pár krát stalo, že som knihu odložila a dala si od nej trochu reset, nemôžem povedať, že by ma nudila.

Je vidno, že autor nie je v písaní žiadne Béčko. Používa osobitý, veľmi inteligentný štýl, bez tradičného klišé či opisu rozprávkovo dokonalých postáv. Každá z našich postáv má nejakú chybu, nie sú úplne dokonalé a aj keď mi nejako extra neprirástli k srdcu, po celý čas som dúfala, že im to nakoniec dopadne dobre. Nechce pravdaže nič prezrádzať, iba poviem, že mnohých možno trošku zmiatne koniec, aj ja som najskôr presne nepochopila o čo pôjde a nemôžem povedať, že by som s ním bola úplne spokojná.

"Chcela by som Vám zložiť poklonu."

Kniha je nabitá romantikou a je písaná až príliš realisticky. Sama som rozmýšľala, či sa mi nestalo niečo podobné, alebo som si mnohokrát povedala, že toto presne poznám. Niektorých z vás možno až vystraší s akou pravdivosťou je kniha písaná a že v nej nájdete aj kúsok seba. Nechýba poriadna emotívnosť, ktorá s vami zamáva (aspoň so mnou teda určite). Daniel je vynikajúci spisovateľ, ktorému nemám čo vytknúť. Popri všetkom tom strese a zdravotných problémoch čo momentálne mám, mi kniha vynikajúco sadla a oddýchla som si pri nej. Určite vám ju všetkým môžem len a len odporučiť a nemám jej čo vytknúť. 

"Ste drobná, útla a neposedná."

Kniha je podľa mňa určené skôr pre staršie čitateľky (zhruba od 17 - 18 vyššie), ale zaujať môže, pravdaže, každého. Knihe dávam plných 5 lajkov, aj keď sa nejedná až o takých silných 5 lajkov :) 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu nájdete TU.  

6 komentárov:

  1. Obálka je hodně hezká a podle recenze to vypadá taky zajímavě.. Dokonce si myslím, že by mě to zaujalo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelá recenzia na knihu sa teším :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. O knihe som ešte nepočula ale asi jej dám šancu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To mi píše veľa ľudí, ale kniha je fakt super :)

      Odstrániť