sobota 6. decembra 2014

Once upon a time - Bylo nebylo

Jeden z najúspešnejších seriálov teraz aj v knihe!

Život Emmy Swanové nebyl zrovna pohádkový. Nikdy nepoznala své rodiče, žila v pěstounských rodinách a byla sama až do svých 28. narozenin. V ten den na ni ale zazvoní neznámý kluk, jenž tvrdí, že je její desetiletý syn Henry, kterého dala ihned po narození k adopci. A toto překvapení jí převrátí život naruby. Emma Henryho odveze domů, do města Storybrooke, v němž podle Henryho žijí opravdové pohádkové postavy, které ale zapomněly, kým byly, protože je zaklela Zlá královna. A pokud má Henry pravdu, tak jeho milá a osamělá učitelka Mary Margaret je Sněhurkou, tou nejkrásnější princeznou… a také ztracenou matkou Emmy. Nejdříve Emma nevěří Henrymu ani slovo, ale rozhodne se v městečku zůstat a postupně začne zjišťovat, že normální město Storybrook rozhodně není. Na to se v něm děje až moc zvláštních věcí. Uvěří Emma, že všichni ve Storybrooke jsou začarováni mocnou kletbou, a naplní osud, o kterém Henry tvrdí, že je jí předurčen? Zachrání všechny pohádkové postavy a odkryje tajemství tohoto místa? Pokud se jí to podaří, splní se jí její největší sen – shledá se s celou svou rodinou.

Nebolo to tak dávno, čo som vám spomenula v rubrike seriály práve seriál Once upon a time. Veľmi som sa tešila, že vyjde u nás aj kniha. Seriál ma až tak strašne neuchvátil a nevydržala som ho pozerať dlho, a preto som dúfala, že by mohla byť kniha lepšia. Musím však uznať, že ma tak trochu sklamala a seriál prekonať nedokázala (čo ma naozaj strašne mrzí, keďže som sa naozaj na knihu tešila).

"Prostě mám pocit, že už to musím vzdát." 

Myslím si, že venovať sa tomu o čom kniha je by bolo asi zbytočné, keďže to nájdete v anotácii a jedná sa  o presné prerozprávanie príbehu. V podstate som sa nedozvedela asi nič nové, možno som len mala väčšiu šancu nazrieť do Emminej hlavy. Kniha zachytáva predovšetkým to ako sa dostala do mesta za Henrym, ale pravdaže je celý príbeh popretkávaný aj osudmi iných hrdinov, spomienkami z minulosti. Zo začiatku som sa nevedela skoro vôbec zorientovať a pravdepodobne, keby som nevidela prvú sériu, by som asi mala dosť pochopiť o čo vlastne ide a kto je kto. Pre tých, ktorí sa rozhodnú túto knihu čítať bez toho, že by si pozreli a naštudovali seriál, môže byť táto kniha mimoriadne ťažká na pochopenie a zo začiatku vám to môže dokonca pokaziť zážitok z čítania. V knihe vystupuje naozaj veľa postáv, každá z nich je ale iná, takže by ste nemali mať problém sa po určitom čase vedieť zorientovať o koho ide.

Hlavná nevýhoda tejto knihy spočívala v tom, že som sa proste nudila. Aj keď sa stále niečo dialo, nedokázala som sa na knihu sústrediť a pár krát som ju aj odložila nabok. Chytila ma až pár strán pred koncom, ale počas celého čítania som s ňou bojovala. Nechcem príliš porovnávať knihu so seriálom, ale je pravda, že čo sa týka tohto bodu, tak bol seriál jednoznačne živšie spracovaný a kniha trošku zaostávala. 

"Jen mi dej čas. Prosím Mary Margaret."

Okrem toho, že som sa nudila a že kniha nepôsobila tak živo, nie je nič čo by som mohla knihe vytknúť. Vadili mi iba tieto dve veci, ktoré mi pokazili väčšiu časť čítanie, čo ma mrzí. Okrem toho ma teda kniha vlastne ničím neprekvapila, keďže som vždy zhruba vedela, čo sa stane. Štýl bol trošku komplikovanejší, ale páčilo sa mi, že sa dej točil pekne okolo všetkých postáv, ktoré sa nedelili na dva tábory - hlavné a vedľajšie postavy. Aj keď sa môže trošku zdať, že sa príbeh z väčšej časti točí okolo Emmi, určite nezostala žiadna postava znevýhodnená. 

Cekovo musím ale povedať, že som zostala sklamaná. Čakala som proste niečo viac, niečo, čo ma presvedči o tom, že Once upon a time je naozaj svetový Bestseller. Nič také sa však nestalo, stále nechápem, prečo je to také skvelé a aj keď kniha určite nepatrí medzi tie najhoršie aké som kedy čítala, ale zostane len priemerom, čo ma veľmi mrzí. 

Pokiaľ máte rad seriál, kniha sa vám určite zapáči. Ak však rovnako ako ja hľadáte stále ten dôvod, prečo je kniha taká skvelá, asi ho stále nenájdete. Aj tak dajte určite knihe šancu, 100 ľudí 100 chutí :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU

5 komentárov:

  1. No, viděla jsem 1.díl seriálu, který se mi moc nelíbil, a proto mě an kniha moc neláká. Jinak hezká recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tiež asi neprišla knihe úplne na chuť. :) a ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Skvelá recenzia na knihu sa teším :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňa zaujal aj kniha aj seriál :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mňa zaujala aj kniha aj seriál :)

    OdpovedaťOdstrániť