piatok 17. októbra 2014

Katie McGarry - Jen si troufni

Z výzvy sa stane príťažlivosť!

Kdyby někdo znal celou pravdu o Beth Riskové a jejím životě, okamžitě by poslal její matku do vězení a sedmnáctiletou Beth bůhvíkam. Takže chrání mámu za každou cenu. Dokud se na scéně neobjeví její strýc a přinutí Beth si vybrat mezi máminou svobodou a svým vlastním štěstím. Beth se musí nastěhovat k němu, žít s ním a jeho ženou, která ji nenávidí, a chodit do školy, kde jí nerozumí. Ani trochu. Snad kromě jednoho kluka… Ryan Stone patří mezi zlatou mládež. Populární hráč baseballu a hvězda místního týmu má však tajemství, které nesmí nikomu prozradit. Ani kamarádům, se kterými sdílí všechno včetně hecování a výzev. Která z nich je nejšílenější? Pozvat na rande Skejťačku, která by o něj nezavadila ani pohledem. Z výzvy se ale stane přitažlivost, kterou Ryan ani Beth nečekali. Najednou kluk s bezchybnou pověstí riskuje své sny a život pro holku, co miluje. A holka, která k sobě nikoho nepustí blíž než na pět metrů, si to najednou troufne.


Od Katie som už čítala je predchádzajúcu knihu Prekroč svúj stín, ktorá sa mi veľmi páčila. V poslednej dobe som už pár krát spomenula, že sa mi proste začali čoraz viac a viac páčiť práve takéto knihy s jednoduchým príbehom a romantickou zápletkou a najlepšej aj s happy endom. Okrem toho sa mi popri tom všetko učení, kedy moje mozgové bunky dostávajú zabrať, naozaj nechce púšťať do nejakej ťažkej a komplikovanej knihy. Môj mozog by to nezvládol a asi by praskol. preto som sa veľmi tešila, že si oddýchnem pr knihe Jen si troufni. Zo začiatku som si myslela, že sa bude jednať o pokračovanie Katinej prvej knihy a to viac som zostala prekvapená, keď som zistila, že sa teraz budeme potýkať s úplne iným príbehom s ie tak úplne novými postavami.

"Zareaguju bez přemýšlení a otočím hlavu, abych se po ní podíval na tribúnu." 

V podobných knihách sa vždy stretávame stým, že práve hlavný mužský hrdina má za  ebou problémovú minulosť, život sa s ním nehral a to ho ovplyvnilo, aby sa začal právať ako idiot. V tejto knihe je to však naopak a tou chladnou, problémovou,s neistou minulosťou i budúcnosťou je práve Beth, ktorá všetkých od seba odháňa, nepripúšťa si city a pomáha jej alkohol, sex, drogy a  Ryan, ktorí aj napriek tomu, že vie, aká Beth je, by predsa len za ňu dal hádam aj život. Pochádza z bohatej rodiny, je vynikajúci hráč baseballu a tajne píše básne. Nikdy by si nebol pomyslel, že z obyčajnej výzvy pozvať skejťáčku na rande vznikne vzájomná, až príliš silná príťažlivosť, s ktorou sa budú musieť opasovať obaja.

Páčilo sa mi, že práve Ryan bol za toho dobráka a Beth za tú drzaňu. Obaja mali niečo do seba, no Beth bol miestami proste na nevydržanie. Bože. Ako niekto môže byť taký hlúpy? Aj počasie sa mení menej ako správanie Beth! Ona bola tak strašne nepredvídateľná, robila také otrasné rozhodnutia a v priebehu knihy sa furt menila. Nikdy som nevedela čo od nej môžem očakávať a Ryanovi som vôbec nezávidela, práveže som ho obdivovala, že mal na ňu nervy. Beth mi vôbec nesadla ako hlavná hrdinka, nevedela som sa s ňou stotožniť, či ju nedajbože ľutovať alebo jej fandiť. Ryan bol zase úplné zlatíčko, taký typický hlavný hrdina a taký malý ňuník. Zaslúžil yb si podľa mňa oveľa lepšie dievča, ktoré by mu nespôsobovalo toľko problémov. Mrzelo ma, že sa na scéne objavil Noah tak málo.

Celkovo sa mi kniha páčila oveľa menej, lebo tam bolo príliš veľa klišé, príliš veľa toho Nechcem mať s tebou nič spoločné, ale si na zožratie, alebo Ha, aký som mačo, som s ňou iba kvôli stávke. Neviem, proste mi prišlo, že to teraz autorka celé trochu prepískla a že si vôbec nezachovala tú ľahkosť, ktorá sprevádzala je knihu počas prvého dielu. Miestami som mala pocit, že sa nič nedeje, že sa kniha až príliš ťahá a len som pozerala, koľko strán ešte zostáva a kedy sa už konečne dostaneme na koniec. Najlepšími časťami boli určite začiatok a koniec tejto knihy. Boli to najlepšie zvládnuté scény a ja som sa len samej seba pýtala, či tak nevedela napísať Katie celú knihu a kde sa stratila tá originalita z Preroč svúj stín.

"Hrudník se mi sevře zalapám po dechu. Ticho, které medzi námi zavládne, je tíživé a já se dusím pod jeho váhou."

Kniha je vyložene romantická a zameraná na príbeh Beth a Ryana. Aj keď sa občas v pozadí mihlo aj niečo iné, bolo cítiť, že sa Katie zamerala výlučne na romantickú zápletku, čo bola možno škoda, lebo riešiť vyše 400 strán stále dookola to isté je proste miestami už nudné a nezáživné. Keby sa v knihe viac vecí preškrtá, čítala by sa podľa mňa lepšie. Aj keď toto dielo ani zďaleka nebolo také zlé ako mnoho iných kníh, v porovnaní s jednotkou to bolo o dosť slabšie a hlavne som mala pocit, ako by ho napísala úplne iná autorka. Neviem, kde sa stratila pôvodná Katie, ale toto určite nebola ona!

Tuctové a presladené námety ma nikdy neomrzia. Aj dobre napísané klišé sa môže čítať super, len to proste treba vedieť. Tak isto ani nie je potrebný žiadny skvelý a neviem aký mega originálny námet na to, aby som si knihu užila. Tento krát to ale nevyšlo. nechcem vás od knihy odradiť, naopak budem rada ak si ju čo najviac z vás prečíta, keďže sa teším na vaše názory! Pozrela som si aj recenzie iných bloggerov a čitateľov, či sa stretnem s podobným názorom a bola som veľmi prekvapená, keď som zistila, koľko čitateľov bolo s touto knihou nespokojných, dokonca ešte viac ako ja. Našlo sa však aj mnoho tých, ktorým sa tento diel páčil viac ako prvý. Pokiaľ u nás ešte od autorky niečo vyjde, určite dám autorke ešte šancu a určite som ju nezavrhla, aj keď táto kniha úplne nevyšla. Bol to príjemný romantický príbeh, no za najväčšie mínus hodnotím správanie Beth a za to druhé, že sa kniha tak strašne ťahala a že je treba ju preškrtať. Aby ste si nemysleli, že sú tu hádam len samé negatíva, za najväčšie pozitívum považujem práve tú výmenu dobrý a zlý charakter a že nebol práve Ryan ten idiot, čo má každú druhú. Okrem toho sa mi ešte páčilo, že tu autorku spomenula aj homosexualitu, čo je veľmi vážna téma a nie každý autor ju do svojej knihy zapojí, naopak, mnohí sa jej stránia.

"Do háje. Tohle nejde vyhrát. Promnu si rukama spánky."

Knihe by som nakoniec dala 3 lajky. Veľmi am to mrzí, keďže som čakala, že dám Katie opäť plný počet lajkov, alebo že vytknem len minimum. Knihe by ste však určite mali dať šancu, možno sa vám zapáči oveľa viac ako mne a príbeh Beth a Ryana si užijete :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU              

2 komentáre:

  1. Knižku by som si chcela prečítať už len z toho dôvodu, že som čítala Překroč svůj stín a tá sa mi veľmi páčila. Ale podobne ako ty, našla som veľa recenzií, kde som sa dočítala, že knižka sa od jednotky dosť líši a je menej kvalitná, čo je škoda. :) Ale keď sa mi podarí, knižke určite dám možnosť.
    Pekná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. There is shocking news in the sports betting industry.

    It has been said that every bettor needs to look at this,

    Watch this now or quit placing bets on sports...

    Sports Cash System - Sports Betting ROBOT

    OdpovedaťOdstrániť