utorok 16. septembra 2014

Kde hvězdy stále září - Trish Dollerová

Nikdy nestrácajte samého seba!

Co si Callie pamatuje, je na útěku se svou matkou, která ji jako dítě unesla od otce. Callie nikdy nežila normální život - nikdy neměla opravdový domov, nikdy nepoznala svou rodinu, nechodí do školy a nejčastěji se živí jídlem z automatů. A když její matku zatkli a Callie se vrací ke svému otci, musí najít způsob, jak nechat minulost za sebou a jak se stát součástí velké rodiny. A hlavně musí uvěřit, že láska opravdu existuje a ona může být milována, nejen využívána. A jaké místo se k tomu hodí víc než malé městečko na Floridě s velkou řeckou komunitou, kde je celý rok krásné počasí, oceán je za rohem a rybářské lodi každé ráno vyrážejí na lov?

Keď sa pozriete na túto obálku čo vidíte? Alebo čo cítite? Príjemnú atmosféru, svetielka pripomínajúce vianočný stromček. To vidím ja. Po prečítaní anotácie však zostanem v nemom úžase? Drsný, krutý príbeh, ktorý nemusí mať happy end? Ťažký, túlavý život mladej Callie, ktorá ani nevie, kto je jej otec? To som naozaj nečakala. A práve to sa mi páčilo. Ten protiklad. Už neraz som sa vyjadrila, že spoločnosť Albatrosmedia proste vie vybrať tú najlepšiu obálku a knihy okrem skvelých príbeh je proste radosť mať doma na poličke. Tento krát som vôbec nevedela, čo od knihy môžem očakávať. Tušila som však, že to bude poriadne vyčerpávajúca emočná jazda a tak som si pri sebe pekne nachystala teplé kakao a balíček vreckoviek. Keď som sa pustila do knihy, nevedela som sa od nej odtrhnúť a zabudla som aj na celé teplé kakao, či na to, že boli dve hodiny ráno a moja mama sa ma pýtala, že či mi šibe, že je škola. Tá kniha bola proste fantastická. Skvelá. Super! 

Callie je presne typ dievčaťa, ktoré nedúfa, že by mohlo prísť niečo lepšie ako má, že by sa zrazu mohol objaviť prachatý milionár a zobrať ju do zámku a pred svetom a vzťahmi sa snaží byť imúnna. Je ťažké dostať sa jej pod kožu, no zároveň dokáže lásku rozdávať. Aj keď nepozná typický rodinný život a vie, že jej mama nie je dokonalá, dokáže jej dať kopu lásky. Aj keď si mnohí z nás budú možno myslieť, že si to nezaslúži. Callie sa proste vžila s týmto životom a s jedlom z automatov, no zrazu prišiel zvrat. Jej mamu zatknú a ona ma odísť bývať za otcom na Floridu. Úžasné, že ? Callie čaká úplne iné miesto, krásne a slnečné mestečko.

"Tiše zakleje a jeho kroky se postupně vzdalují, jak míří zpátky na párty."

Aj keď mnohým môže Callie prísť ako jedno nevychované, neposlušné dieťa, ktoré sa nevie správať, vo vnútri je to úžasný človek. Život tuláčky ju proste naučil inému správaniu, na aké ste zvyknutí, keď máte domov. Ona ho nikdy nepoznala a nikdy neverila, že by ju mohol niekto iba milovať bez toho, aby ju využíval. Počas čítania uvidíte, že proste nevie zrovna najlepšie prijímať city od okolia, no podľa mňa to bolo roztomilé a bolo mi Callie strašne ľúto. Jej mamu som proste neznášala, že jej (podľa mňa) takto zničila život. Mnohí z nás s pri knihe povedia, aké majú šťastie, že majú domov, že sa majú kam po otrasnom dni v škole vrátiť a že riešia úplne banálne problémy. Nemám rada, keď sa takto pri knihách zamýšľam, pretože sa potom cítim hrozne previnilo a zle, keď si spomeniem, že ma trápi napríklad ďalšia vyrážka na čele a že ona nemá kde bývať. Mám potom zo seba hrozne zlý pocit a mám chuť poslať smsku na UNICEF.

Na túto knihu som sa zamerala hneď ako som ju uvidela. Nevedela som do čoho idem, keďže som našla len minimum recenzií. Kde hvězdy stále září je veľmi dojemná a silná kniha. Naozaj sa jednalo o dosť smutný príbeh, ktorý ma trošku zdeptal, no na druhej strane som tlieskala autorke, že to tak super vymyslela a napísala. Páčilo sa mi, že si nedávala servítku pred ústa a nič neidealizovala, ale podala tvrdý pohľad na realitu a na to, že nie každý má život ľahký. Zatiaľ, čo v mnohých knihách vystupujú prachatí hlavní hrdinovia, ktorých najväčším problémom je čo na seba, tu sa jedná o obyčajné normálne dievča. Celá ta kniha môže pôsobiť tak obyčajne až je dobrá a neobyčajná.

Za veľké plus považujem aj prostredie. Grécka kultúru bol podľa mňa od autorky skvelý ťah a mne sa páčilo, že som mohlo preniknúť do niečoho úplne iného ako je napríklad tá naša slovenská kultúra. Okrem toho, aj keď sa román zaraďuje do sociologických románov, ja by som ho zaradila skôr medzi psychologické. Keďže mám rada psychológiu a vybrala som si ju aj ako voliteľný predmet v škole, sledovala som správanie Cassie nielen ako čitateľ, ale aj ako odborník (alebo skôr terapeut/psychológ?). Trish presne vystihla aké ťažké je pre ľudí, ktorí nepoznajú lásku niekomu dôverovať a prijať ju, ako Cassie vnímala prechod do nového prostredia, čo jej bežalo hlavou. Neraz mi jej prišlo strašne ľúto, pretože aj keď navonok vyzerala šťastná, cítila sa úplne hrozne. Zaujímalo by ma, či si aj autorka prešla niečím podobným, keď o tom písala tak živo a až príliš realisticky, alebo či je len tak veľmi talentovaná a táto téma jej sadla. V poslednej dobe sa čoraz viac sústreďujem na takéto oddychovky, ako na fantasy a opäť raz sa mi potvrdilo, že som sa rozhodla správne. Silný príbeh, výborný štýl, grécka kultúra, rodinná atmosféra, mnoho emócií. Asi tak by som v skratke zhrnula knihu a všetkým vám ju len a len odporučila (naozaj by som rada zostavovala povinné čítanie do školy ja).

"Přitisknu si klouby na rukách k očím, abych nebrečela."

Tejto knihe nemôžem dať nič iné, než plné hodnotenie. Som veľmi rada, že sa mi v poslednej dobe dostalo do rúk toľko skvelých kníh a dúfam, že to tak bude aj pokračovať. Túto knihu by si mali podľa mňa prečítať proste všetci a nezáleží na tom, či je alebo nie je to váš žáner. Okrem toho, že je to príjemná oddychovka a útla knižka, skrýva sa v nej mnoho emócii a naozaj ťažký a pútavý príbeh.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si zakúpte TU.

2 komentáre:

  1. Skvělá recenze, jen by možná neškodilo, kdyby byla trochu kratší :) Kde hvězdy stále září vypadá moc hezky. Už jsem na to slyšela hodně chvály, včetně té tvé. Asi si to budu muset pořídit, protože to vypadá opravdu nádherně. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prepáč :))) A ďakuje. Jasné, určite si ju kúp :)

      Odstrániť