piatok 26. septembra 2014

Stephenie Meyerová - Nov

Zaľúbiť sa do upíra nie je vždy jednoduché...

Pre Bellu Swanovú má jedna vec oveľa väčší význam ako jej vlastný život: Edward Cullen. No zaľúbiť sa do upíra je oveľa nebezpečnejšie, ako by si vôbec dokázala predstaviť. Edward ju už raz zachránil z pazúrov zlého upíra, no až teraz, keď ich odvážny vzťah ohrozuje všetko, čo im je blízke, si začínajú uvedomovať, že ich problémy sa zrejme iba začínajú...

Zástupy čitateľov, ktorých okúzlil svetový besteller Súmrak, nedočkavo čakajú na pokračovanie príbehu o Edwardovi a Belle, milencoch, ktorým osud nepraje. V Nove Stephenie Meyerová opäť neodolateľným spôsobom spája romantiku s napätím a nadprirodzenými javmi. Táto milostná upírska sága, strhujúca, plná vášne a prekvapujúcich zvratov, nastúpila na cestu k literárnej nesmrteľnosti.

Nov je druhým dielom série Twilight a plynulo nasleduje svojho predchodcu Súmrak, ktorý aj keď sa mi veľmi páčil, predsa len som musela vytknúť jednu vec, a to správanie Belly. Tešila som sa však ako malé dieťa na Nov, keďže som bola zvedavá, či sa Bellin charakter aspoň o niečo zlepší, alebo mi bude liezť na nervy. Pravdu povedať aj keď sa dopustila nejakých chýb, celkovo jej dávam pár plusových bodov, pretože sa už nesprávala úplne ako keby mala v hlave vzduchoprázdno. Knihe však tento krát chýbalo niečo úplne iné - Edward. Bolo ho tam tak žalostne málo až som si mala chuť obúchať hlavu o stenu.

"Po všetkých tých rokoch, čo som sa nevedel rozhodnúť, som teraz konal iba z náhleho popudu."

Počas čítania Súmraku, ale hlavne pri čítaní Novu, sa svet rozdelil na dve skupiny - tím Jacob a tím Edward. Ja som sa, pravdaže, zaradila do Edwardovho tímu a Jacoba som nenávidela. Celkovo moc nemusím ľúbostný trojuholník, no a tu bol spravený tak strašne výrazne a do očí bijúci, že som sa až sama čudovala, kde zrazu autorka vytvorila takú silnú postavu akou je Jacob - charizma, šarm, vlkolak, starostlivosť o Bellu, no proste mnohým ženským srdciam sa zapáčil. Mne ale nie haha! Ja som sa nenechala oklamať jeho trikmi!

Na začiatku knihy Bella oslavuje svoje narodeniny a tak nejako sa to všetko skomplikuje, nevyjde to ako má a Edward nakoniec Bellu pre jej dobro opustí. Bella to znáša veľmi zle, prejdú celé mesiace a ona sedí zavretá v izbe, keď jej otec Charlie pohrozí a povie, že ak sa nevráti do normálneho života, pošle ju naspäť za jej mamou. Bella sa tak začne stretávať s Jacobom, až príliš sa skamarátia a 200 strán bude Jacob dobíjať jej srdce, kým sa zrazu neobjaví Alice, Edwardova sestra a nezoberie Bellu za Edwardom (pokiaľ ste knihu nečítali, recenziu píšem tak, aby ste sa dozvedeli čo najmenej spoilerov) a nenastane kľúčovými moment, kedy sa stretneme s Volturiovcami, tak trochu dosť ctižiadostivým rodom, ktorý vôbec nepraktikuje jedenie zvieracej krvi, ale vychutnáva si tú ľudskú (však na čo by sa obmedzovali). Volturiovci dávajú pozor na to, aby sa v upírom svete dodržiavali pravidlá a aby nikto neohrozil ich moc, a preto pre nich Cullenovci znamenajú hrozbu. Veľa upírov totiž žije osamote alebo vo dvojiciach a nie v takej väčšej skupine, kde by dokonca viac členov malo aj výnimočné schopnosti. Musím sa priznať, že ma Volturiovci proste fascinujú. Jasné, sú tými zlými postavami a nehovorím, že som ich mala rada, len proste boli strašne zaujímaví a svojskí a páčilo sa mi, ako vzbudzovali v ľuďoch strach a hrôzu.

Celkovo sa mi táto kniha oveľa viac ťahala ako prvý diel. Všetky tie strany, na ktorých bol len samý Jacob a Jacob ma už po istom čase prestali baviť a naozaj mi liezol dosť na nervy. Aj keď sa odohralo pár akčnejších momentov, nemala som pocit, že by sa kniha zakladala práve na akcii. Začiatok a koniec hodnotím ako najlepšie zvládnuté časti knihy a nenapadlo by ma, že sa na posledných pár stranách príbeh tak vygraduje! Zatiaľ čo cez stred som sa dostávala ťažšie a nerobilo mi problém knihu odložiť, keď som sa dostala k posledným tridsiatim stranám, už som sa od knihy neodtrhla.

"Keď o tom rozprával, mala som to pred očami - zúfalstvo v nemocnici, zmáhajúca atmosféra smrti."

Keby som sa mala venovať postavám, opäť raz by sme tu boli dozajtra. Podstatné je, že sa okrem Volturiovcov objavia na scéne aj vlkolaci a vďaka Jacobovi spoznáme jednotlivých členov svorky, ako funguje vlčí svet, aká je ich história, či ako sa premieňajú. Cullenovci v tejto knihe budú vystupovať len veľmi málo a okrem Alice sa žiadna z postáv nejako výrazne neprejaví (čo je podľa mňa veľká škoda).

Som však rada, že sa Bellin charakter zlepšil. Obľúbila som si ju o niečo viac a dúfam, že sa mi v ďalších dieloch zapáči ešte o niečo viac. V druhom dieli sa neudialo nič až také výnimočné a myslím si, že keby si aj Nov neprečítate, o nič také podstatné by ste asi neprišli. Bola by však veľká škoda, keby ste sa nakoniec rozhodli po druhom dieli nesiahnuť, lebo je to vynikajúca kniha, ktorá má síce nejaké chybičky krásy, no oproti prvému dielu vidím oveľa väčší pokrok. Stephenie je presne ten typ autora, ktorý sa najskôr potrebuje trošku vypísať a potom, keď sa do toho dostane, tak sú jej knihy proste vynikajúce. Keďže som už dočítala aj tretí diel, Zatmenie, veľmi dobre viem o čom hovorím :)

Knihu by som zhodnotila veľmi pozitívne. Nebyť toľkej absencie Edwarda, dala by som jej aj plné hodnotenie. Stephenin štýl, prostredie, v ktorom sa odohráva dej, zaujíma zápletka, vygradovanie deja na konci knihy a parádne ukončenie - to je len veľmi málo z pozitív tejto autorky a série. Stephenie má okrem skvelej fantázie, ktorá nemá hraníc, aj dar od Boha, že vás na začiatku nenudí zbytočnými blbosťami a úplne nepodstatnými kravinami, ktoré nikoho nezaujímajú, ale rovno hupne do deja. Proste žiadne omáčky a samé to blá, blá, kopa opisov alebo podobne, ale akcia, akcia, akcia! Naozaj sa nachádza vo svete len veľmi málo spisovateľov, ktorí dokážu napísať takú početnú sériu tak svelo a záživne!

"Hľadela na mňa prenikavými očami a ja som mal zrazu na chvíľu istotu, že pozná moje tajomstvo."

Knihe by som nakoniec udelila štyri lajky. Aj keď sa mi kniha páčila, predsa len tam bol ešte nejaký ten nedostatok. Pokiaľ ste túto sériu ešte nečítali, určite by ste to čo najskôr mali zmeniť! 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu si môžte zakúpiť TU.

1 komentár:

  1. Pekná recenzia. Ja som v tejto druhej časti skôr za tím Jacob, ale ešte uvidím čo bude v trojke, keď sa k nej konečne dopracujem lebo mám strašne veľa kníh, ktoré chcem prečítať.

    OdpovedaťOdstrániť