sobota 6. septembra 2014

Škola dobra a zla - Soman Chainani

Veríte na rozprávky?

Sophie čakala celý život na to, kým ju unesú do Školy dobra, kde sa z nej stane princezná, nájde si toho pravého princa a budú spolu naveky šťastní. Teda aspoň taký bol plán. Sophie a jej kamarátka Agatha totiž pochádzajú z Gavaldonu, mestečka, kde sa každé štyri roky stratia dve deti. Nikto však netuší, kam sa vlastne podejú. V Škole dobra a zla sa z nich potom podľa predurčenia stanú kladné alebo záporné rozprávkové postavy.

Napínavý príbeh so šokujúcim rozuzlením vám nedovolí pustiť knihu z rúk.
Keď mi prišla domov kniha Škola dobra a zla, veľmi som sa potešila, no moja mama len neveriacky pozerala, čo za detskú knihu to idem čítať a či už nie som na takéto knihy stará. Sama som sa tejto knihy už trochu obávala, no už po pár stranách som prišla na to, že moje obavy boli úplne zbytočné. Kniha bola totiž fantastická! Neskutočne som si ju užila a sama som mala pocit, ako keby som nemala nastúpiť na strednú, ale práve do školy dobra a zla. V skratke by som povedala, že som v knihe našla maličkú podobnosť napríklad aj s Harrym Potterom alebo s knihou Etiketa a špionáž. Niektoré prvky tam nájdete aj z tých klasických rozprávkach. Nejde však o presné nápady iných autorov, skôr bolo vidno, že sa Soman nechal iba inšpirovať. Celkovo knihu hodnotím veľmi, veľmi pozitívne!

"Odrazu sa na pere zachytil kúsok slnečného svitu a do všetkých smerov sa rozptýlili oslepujúce zlaté lúče."

Agáta a Sophie, dve úplne odlišné dievčatá, ktoré si myslia, že presne vedia, kam sa dostanú, pokiaľ si po nich raz školník príde. Zatiaľ čo Sophie vyzerá ako rodená princezná, Agáte už chýba len bosorácky klobúk a bradavica na brade. Keď ich však školník príde vziať, Sophia mu doslova padne do náruče, no Agáte sa zdá, že ju berie násilím a tak sa ju rozhodne zachrániť. Situácia sa však o dosť skomplikuje, keď sa Sophie zrazu ocitne v Škole zla a Agáta v Škole dobra. Vymyslia preto plán ako sa vymenia. Po pár neúpsešných pokusoch im nezostáva nič iné, len ísť za samotným školníkom a nejakým spôsobom ho ukecať. Ani jedna z nich nemá totiž v pláne ísť domov.

Najväčšou výhodou tejto knihy je jej originalita a neokukanosť. Aj keď som už spomínala, že autor nejaké klasické prvky ponechal, celkovo si strašne veľa vymyslel sám. Obdivujem ho za ten nápad a za to ako mal vymyslený každý detail. Kniha bola písaná vynikajúcim štýlom, chytľavým s rýchlym spádom, bez zbytočných okolkov. Príbeh je veľmi jednoduchý a tak sa nad ním nepotrebujete nejako dlhšie zamýšľať a máte ho prečítaný v priebehu pár hodín. Ja sama by som si priala keby mala ešte o pár strán navyše, keďže som sa vôbec nenudila, ale naopak som si knihu strašne vychutnávala. Všetci predsa poznáme, ako rozprávky začínajú, no vďaka Soman sme mohli načtrnúť aj do toho, ako sa vlastne do týchto rozprávok dostanú, čo všetko sa musia naučiť. Nejde však len o princezné a princov, snehulienku či zlatovlásku, ale tak isto treba aj záporné postavy, nejaké strigy. Vďaka Sophii a Agáte spoznáte celú školu, spolužiakov a užijete si ich vďaka autorkinmu humoru. Je to celé také bláznivé až je to také skvelé :D

"Ťažko nadychujúc cez nos, Sophie si pchala so úst pero, sponku do vlasov a cencúľ, ktorý jej rozťal pery."  

Agáta a Sophia boli síce úplne odlišné, no zároveň rovnako skvelé. Aj keď Sophia bola zo začiatku trošku zaslepenejšia a Agáta bola viacej bezstarostná a flegmatická, obe som si postupne obľúbila. Aj keď môže pôsobiť aj pdoľa anotácie, že sú ešte veľmi nevyspelé a kniha je určená výhradne len pre deti, vôbec to tak nie je. Ja sama mám osemnásť a knihu som si naprosto užila. Dokonca by som povedala, že sa môže zapáčiť ešte aj starším čitateľom. V každom z nás je totiž vždy kúsok dieťaťa a je jedno, koľko máme rokov. Preto by som túto knihu určite neškatuľkovala ako knihu pre deti. Tak isto si ani nemyslite, že sa v knihe nestane nič zlé a že súčasťou deja nie sú klamstvá, pretvárka, lož. Aj ten najjednoduchším a najmilší príbeh, môže v sebe skrývať množstvo tajomstiev. Už zhruba od polovice knihy som čítala s otvorenými ústami a nechápala som, kde sa tam zrazu zjavilo toľko akcie a prekvapení. Od knihy som sa už potom neodtrhla a musela som ju dočítať až do konca. Dej sa postupne vygradoval až na maximum. 

Pokiaľ viete čítať medi riadkami, nájdete v knihe aj množstvo hlbokých myšlienok, ktoré tam autor ukryl. Snažil sa nám hlavne ukázať, že by nás nemalo nič rozdeľovať, ale že aj keď sme úplne odlišní, môžme si dokonale rozumieť. Okrem pekných myšlienok nájdete v knihe proste všetko, čo od dobrého diela očakávate - skvelé postavy, originálny námet, chytľavý štýl, akciu. Na túto knihu by som mohla písať ódy od rána do večera a naozaj nie je nič, čo by som knihe mohla vytknúť. Ak by som mala nejakú vyššiu právomoc, zaradila by som túto knihu do povinného čítania, aby si ju mohol prečítať každý. 

"Na začiatku radu Sophie zvierala svoju červenú vreckovku, pripravená hodiť ju na zem v okamihu, ako vstúpia do lesa."

Som veľmi rada, že som sa ku knihe dostala, keďže je to proste vynikajúce dielko určené hádam pre každého čitateľa. pokiaľ ste s touto knihou ešte nemali náhoodu česť, určite yb ste to čo najskôr mali zmeniť. Ja jej dávam suverénnych 5 lajkov a určite sa k nej ešte chcem (v najbližšej dobe) vrátiť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si kúpte TU!  

5 komentárov:

  1. Túto knihu tak strašne chcem! Milujem rozprávky a ona jendoducho vyzerá tak úžasne rozprávkovo, ale podľa recenzie vydím, že to nebude typické rozprávkové :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já knihu mohla mít, ale myslela jsem si, že je dětská a nic pro mě. Ale vidím, že jsem se hodně spletla a docela mě to mrzí, protože to vypadá hodně dobře! :) Skvěle napsaná recenze

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj aj som si myslela ale vôbec to tak nie je a ďakujem ! :)

      Odstrániť
  3. Ja som to štastie že som knihu čitala už mala a musim povedat je naprosto uzasna .Naozaj vrelo odporučam ,knihu si zamilujete tak ako ja :D

    OdpovedaťOdstrániť