pondelok 15. septembra 2014

H. Fitzpatricková - Můj život u sousedů

Rodina, priateľstvo, prvá láska.

Garrettovi jsou všechno to, co Reedovi nejsou – hlasití, chaotičtí a láskyplní. A Samantha Reedová nemůže odolat a každý večer tuto úžasnou rodinu pozoruje ze svého střešního okna a touží být jednou z nich – vymanit se z područí dominantní matky a nepodřizovat svůj život jejím přáním. Avšak zdá se, že je to pouze krásný sen… až do jednoho letního večera, kdy za ní vyšplhá Jase Garrett. A všechno se změní! Oba se potýkají s trapnostmi i krásami první lásky, Jaseova rodina Samanthu okamžitě přijme do svého středu, i když ona ho před tou svou drží v tajnosti. Vše je téměř dokonale až do okamžiku, kdy se stane něco, co změní celý její svět. A Samantha se náhle musí rozhodnout a zvolit si, kterou z obou rodin zachrání.

Huntley je taký nový, spisovateľský talent, ktorý sa u nás objavil len nedávno. Vždy som veľmi zvedavá, keď sa objaví nejaké meno a kniha s krásnou obálkou (ja viem, neśuď knihu podľa obalu:)). Skôr než sa dostanem k príbehu a ktomu ako to všetko dopadlo, chcela by som iba pochváliť tú obálku. Nechápem ako to Albatros robí, že každá ich obálka je taká perfektná. Proste sa mi všetky páčia a keďže som strašný perfekcionista, vždy sa poteším, keď sa objaví ďalšia kniha, čo bude zdobiť moju knižnicu. A myslím, že nie som jediná, ktorú takáto obálka teší.

"Když přijdu domú z Ahoj baru, bolí mě nhy a páchnu po slanině  a javorovém sirupu."

Samantha pochádza z rodiny, ktorá je úplne obyčajná a ktorej najzaujímavejšou činnosťou je asi vysávanie domu. Sam si to úplne uvedomuje a tak potajomky sleduje svojich susedov, bláznivú rodinu Garretovcov, ktorý predstavujú všetko to, čo Samanthe chýba. Veselý život, množstvo bratov a sestier, posmešky, pokriky, smiech a nenávisť jej rodičov. Zatiaľ čo ona Garretovcom závidí, jej mama ich pokladá za jednu nevychovanú bandu. Mnohí z nás by možno reagovali podobne, keby videli na ulici rodinu obklopenú kopou detí a asi by ich pravdepodobne považovali tiež len za nejakých nezbedníkov. Samatha však vidí u garretovcov kopu lásky a vzájomnú spolupatričnosť a keď sa jedného dňa k jej oknu vyšplhá mladý fešák Jase Garret, Samanthin život sa začne úplne meniť a ona si ho začne užívať plnými dúškami. Prichádza prvá láska, prvé bozky, no situácia sa zároveň aj komplikuje, keďže Samanthina mama nesmie o ničom vedieť.

Určite poznáte ten pocit, alebo ste aspoň zažili niečo podobné. Vysoké nároky od vašej mamy, ktoré chete splniť a nechcete ju sklamať. To isté platí aj o vzťahu Samanthy a jej mamy - zatiaľ čo je mama je karieristka a aj keď majú dosť peňazí, núti Sam pracovať, vždy sa snaží držať svojich plánov, poriadku a je veľmi konzervatívna, Samantha je úplný opak, stále lietajúca v oblakoch. Každý večer si predstavuje, že je súčasťou rodiny Garretových a je tu pre mňa ako rozprávka na dobrú noc. Jej vzťah s mamou je preto veľmi komplikovaný a autorka presne vystihuje, aké môže byť v puberte ťažké nájsť s rodičmi spoločnú reč. 

"Samantho, ty se hrbíš. Narovnej se a usměj se." 

Pravdu povedať, nemám príliš rada knihy, nad ktorými sa treba zamýšľať, alebo ktoré sa vám snažia vnucovať nejaké myšlienky, a preto som podľa ostatných recenzií bála, že kniha preplnená múdrymi radami a myšlienkami a tak, no našťastie sa mi to úplne nepotvrdilo. Aj keď sa v knihe vyskytol nejed ten pekný, hlboký citátik, kniha nimi nebola úplne preplnená. Neberte ma v zlom, no proste to moc nemám rada a oveľa radšej ako nejak´=e vetičky mám rada kôr skutky. A tých bolo v knihe požehnane. Aj keď sa sprvu môžem jednať skôr o presladenú romantiku, autorku sa podľa mňa viac sústredila na rodinné vzťahy a problémy a práve v tejto téme sa počičrala. V dnešnej dobe len málokto dokáže tak pekne a zároveň písať aj o hlbších témach, keďže autorky väčšinou stavia iba na romantickú zápletku. Je jasné, že aj tá sa v knihe vyskytla, no stránky neboli preplnené milostnými vyznaniami, čo určite ocenia aj priaznivci menej sladkých kníh. K Samanthe som si neurobila neviem aký vzťah, považovala som ju skôr za neutrálnu hlavnú hrdinku a oveľa viac ma bavilo sa zoznamovať s členmi rodiny Garretovcov. Všetci boli takí blázniví a skvelí, že som sa sama niekedy len prihlúplo usmievala nad knihou (niekedy sa pri čítaní naozaj cítim ako psychopat). Naozaj som cítla tú lásku, ktorú rozdávali všetkým svojím deťom rovnako a mala som chuť ju všade šíriť aj ja (mamka a môj 15 -  ročný brat s ocinom zrovna neboli extra nadšení z mojich citových prejavov).

Podľa recenzií som sa trochu knihy obávala, keďže sa mi zdala trošku nudná. Sčasti sa mi to aj potvrdilo, keďže som mala pocit, že sa až taká strašná akcia sa nediala a kniha bola skôr oddychová, nedokázala ma až tak úplne na seba navnadiť. Jediná vec, ktorá sa mi proste nepozdávala, bolo, že sa kniha proste trošku ťahala. Pár krát som ju odložila a vrátila sa k nej, no zároveň ju nehodnotím ako zlé dielo, ale naopak veľmi príjemné dielko, ktoré by si mal prečítať každý z nás. Dokonca by som možno túto knihu odporučila aj našim rodičom, aby sa trošku vžili do nášho sveta a pochopili, prečo niektoré veci robíme tak alebo tak. Autorka má pekný štýl písania a jej kniha tak aj napriek množstvo postáv nepôsobila vôbec chaoticky (z čoho som mala dosť obavy). Ak sa chcete ešte vrátiť aspoň na chvíľku naspäť do leta plného slnka (ktoré je už asi preč :(), určite po tejto knihe siahnite :)

"Mám pocit, že mi žluč stoupá až do krku." 

Aj keď sa mi táto kniha páčila, predsa len jej jeden lajk sťahujem. určite vám ju však odporúčam! Knihu yb ste si mali každý prečítať povinné a mne nezostáva sa len čudovať, že nám spoločnosť Albatrosmedia ponúka stále toľko skvelých kníh!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si zakúpte TU

4 komentáre:

  1. Ako si spomínala, tá obálka je krásna a keď sa zamyslím, tak poväčšine sú tie obálky od Albatrosu krásne. Napríklad Selekcia a podobne. :)
    Po knižke som pozerala dlhšiu dobu a asi po nej siahnem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite jej daj šancu a tie obálky sú naozaj perfektné :))

      Odstrániť
  2. Super recenzia, kniha vyzerá skvelo :)

    OdpovedaťOdstrániť