nedeľa 21. septembra 2014

Boj o labyrint - Rick Riordan

Percy sa vydáva už na štvrtú výpravu! Bude opäť úspešná?

V predošlých častiach Percy Jackson, obyčajný chlapec z New Yorku, zistil, že je súčasťou dvoch svetov – bežného ľudského a mytologického. Hoci v ľudskom svete Percy nie je úspešný a preraďujú ho zo školy do školy, pretože ho považujú za problémového žiaka s poruchou pozornosti a dyslexiou, v mytologickom svete sa ukázal ako hrdina. Svoju odvahu dokázal v boji proti krvilačným obludám, ktoré predtým poznal iba z gréckych bájí. Keď získal stratený blesk, mocnú zbraň najvyššieho boha Dia, a zachránil Tábor polokrvných pred zničením, ukázal, že si zaslúži nazývať sa synom boha Poseidóna. A nezastrašila ho ani veštba, podľa ktorej mal na seba vziať desivú Titanovu kliatbu. V novom pokračovaní Percy prichádza do novej školy, kde ho hneď na úvod prekvapia desivé roztlieskavačky, ktoré vítajú nováčikov. Percymu je okamžite jasné, že to nebudú obyčajné dievčatá. Jeho nástup do školy sa mení na súboj, v ktorom zohrá úlohu aj smrteľníčka Rachel, obdarená zvláštnymi schopnosťami. Boj sa obráti proti nemu a Percy je nútený zo školy utiecť. V ušiach mu stále znejú slová krvilačnej empusy: „Vôbec netušíš, čo sa robí, však? Ten tvoj pekný tábor bude čoskoro v plameňoch, z tvojich priateľov sa stanú otroci Pána času a nie je v tvojich silách tomu zabrániť. Bolo by milosrdné skoncovať s tebou v tejto chvíli, aby si sa na to nemusel pozerať. 

Ešte len nedávno som začala čítať túto sériu a už som zrazu pri štvrtom dieli a čaká ma len posledný. To už to tak ušlo? Ani som si nestihla všimnúť kedy. Až ma začína mrzieť, že už len jeden diel a skončí sa to proste. Tešila som sa ako malé decko na štvrtý diel a bola som zvedavá, čo prinesie Percyho ďalšia výprava. Tentokrát musia prekonať Labyrint, ktorý postavil sám Daidalos a pravdaže v tom Percyho nenechajú jeho priatelia samy.

"Zohol som sa a nabral hrsť texaskej hliny. Bola suchá, čierna a plná a drobných kusov bieleho kameňa... Nie, bolo to niečo iné, nie kameň."

Nemám úplne rada mytológiu, no tak nejako som si ju pri týchto knihách obľúbila. Aj keď som sa jej pred tým vyhýbala a iba raz som si pozrela aj Herculesa v telke, predsa len som si po dlhšom čase povedala, že dám Percymu šancu. Som rada, že som to nakoniec spravil a nečakal ešte dlhšie, pretože Percy je proste skvelý. Pokiaľ ste čítali aj moje predošlé recenzie, všimli ste silu, že som ho porovnával k Harry Potterovi. Čoraz viac  vic dielov som prečítala, tým viac sa mi táto séria páči. Dokonca by som povedala, že štvrtý diel bol zatiaľ najlepší. Percy, Annabeth, Grover a Taison sa vydajú na cestu plnú prekážok cez labyrint. Určite ste o tom labyrinte, ktorý dal postaviť Daidalos už počuli a v gréckej mytológii sa vyskytuje poriadne často. Tiež ma vždy fascinoval a určite by som si ho rada skúsila prejsť.

Doteraz nechápem ako dokáže Rick tak skvelo písať bez toho, aby to bolo prehnané alebo aby ste tomu prestali veriť. Jeho fantázia podľa mňa nemá hranice a pevne verím, že sa z jeho pera ešte dočkáme, keď nie série, tak aspoň nejakej ďalšej knihy. Boj o labyrint sa mi páčil zatiaľ najviac a som veľmi zvedavá na posledný, piaty diel a na to ako sa celá séria nakoniec ukončí. Rick to bude mať poriadne ťažké, aby prekonal tento diel a tak dúfam, že ma nakoniec nesklame.

"Štýlom reči mi pripomenula moju smrteľnú kamarátku Rachel, ktorá na mňa útočila podobne." 

Všetky tieto knihy sa čítajú proste samé. Presne som sériu zle odhadla. Myslela som si, že päť dielov je proste veľa a že autor už pri druhom nebude vedieť čo má vytvoriť. A bolo to úplne inak. Každá kniha ponúka iný, neokukaný príbeh, každá kniha je proste skvelá a úžasná. Okrem toho so si zamilovala aj všetky postavy, Okrem Percyho mám mimoriadne rada Annabeth, ktorá je podĺa mňa niečo medzi Rose z Upírskej akadémie a Hermionou z Harryho Pottera. Zaujímavá kombinácia, že? Rick to proste vymyslel skvele a ja normálne ani neviem povedať nič zlé. Naozaj by som chcela povedať aj dačo zlé, ale čo? Keď tam nič také nie je.

Hlavným postavám vôbec nezávidím to večné zachraňovanie sveta a naprávanie chýb och božských rodičov, no zároveň nepoznajú nič také ako tú tradičnú rutinu, čo sprevádza každého z nás. Veľa krát ma už napadlo, keby som tak bola súčasťou tohto príbehu, tak by som bola asi najšťastnejšia. Rada by som ocitla napríklad v koži takej Annabeth. Vôbec by som nepovedala, že má o pár rokov menej ako ja. Ich správanie nebolo vôbec detinské, ale naopak sa správali veľmi vyspelo, čo hodnotím ako veľmi pozitívny bod. Od rána do večera by som mohla hovoriť samé pozitívne veci na túto knihu.

"Netrvalo dlho a chodba sa začala rozpaľovať." 

Pokiaľ ste ešte s tou sériou nemali skúsenosti, určite by ste to čo najskôr mali zmeniť. Táto séria je proste fantastická a určite sa vám zapáči.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakuejm vydavteľstvu Fragment. Knihu nájdete TU

3 komentáre:

  1. Nechceš skončiť? Ani ja som nechcela :D Skús aj Bohov Olympu :) Aj tí by sa ti určite páčili :D Percy je síce Percy, ale Bohovia Olympu sú tiež úžasní :D A hlavne vtipní :D a obľúbiš si tiež tie postavy :D Pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Percy je naprosto dokonalá série a Rick píše neuvěřitelně čtivým a zajímavým stylem. Knihy jen ubíhají a člověk se nestačí divit, když celá série skončí. Máš dobrý, že máš před sebou ještě jeden díl a potom třeba ještě Bojové olympu. Já mám přečtenou už i tu a nemám co číst :( :D Jinak skvělá recenze, souhlasím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bohov Olympu tiež odporúčam :) a dovolím si tvrdiť, že podľa mňa je druhá séria dokonca lepšia :* I keď Percyho pohľad je naj :)

    OdpovedaťOdstrániť