streda 18. júna 2014

RECENZIA V SKRATKE: Piata vlna

AUTOR: Rick Yancey
NÁZOV: Piata vlna
VYDAVATEĽSTVO: Tatran

O ČOM JE:  Obyvateľstvo Zeme je vyvražďované mimozemšťanmi, ktorí vôbec nie sú takí zlatí milí zelení mužíčkovia ako ich poznáme z filmov. Medzi poslednými, ktorých nezabila žiadna vlna, je mladá Cassie, ktorá sa bezcieľne túla lesmi a snaží sa nájsť svojho malého brata Sammyho, ktorý jej ako jediný ostal po smrti rodičov aj kamarátov.
PREČO BY STE SI KNIHU MALI PREČÍTAŤ: Pokiaľ máte radi sci fi a fantasy, kniha vám sadne. Nie je to vôbec také sladké klišé a keď sa to poriadne rozbehne (nejakých 100 strán pred koncom) je to pecka.
PREČO BY STE SI KNIHU NEMALI PREČÍTAŤ: Pokiaľ nemáte radi dlhé začiatky a vnútorné monológy, kniha vás bude riadne otravovať.

HLAVNÉ POSTAVY: Hlavnou postavou je Cassie. Je to veľmi silné mladé dievča, ktoré sa so všetkým snaží vyrovnať čo najlepšie. Nie vždy je to ľahké, keďže sa potuluje úplne sama. Aj napriek všetkému mi určite sadla a bola skvelá hlavná hrdinka.
VEDĽAJŠIE POSTAVY: Tých vedľajších postáv nie je až toľko, keďže Cassie putuje viac menej dlho sama. Potom stretne Evana, no v spomienkach nám predstavuje aj svojich rodičov a kamarátov.
 
LÁSKA: Áno. Dačo sa tam objaví :)
HUMOR (ZÁBAVA): Skôr nie ako áno, veľa sa nevtipkuje.
AKCIA: Hlavne na posledných sto stranách.
STRACH: Asi miestami hej. V knihe je veľa strachu.
NUDA: Zo začiatku sa kniha riadne ťahala.
ZÁVER KNIHY: Dosť otvorený, no dá sa hovoriť aj o happy ende :)
POKRAČOVANIE: Neviem, no myslím si, že áno.
FILMOVÉ SPRACOVANIE: Áno (teším sa).

MOJE HODNOTENIE: Kniha ma anotáciou poriadne zaujala a bola som zvedavá, čo prinesie. Mimozemšťania nie sú zrovna nejaká extra táma, ku ktorej by ma ťahalo, no na Piatu vlnu som čítala množstvo pozitívnych recenzií. Nakoniec som z nej mala celkom dobrý pocit, aj keď sa z začiatku strašne ťahala a tie vnútorné monológy Cassie ma trochu ubíjali. Celkovo však knihu hodnotím dobre. 
HODNOTENIA INÝCH BLOGEROV: Pozitívne.
HODNOTENIE V LAJKOCH: 4 lajky (kvôli tomu ťahavičnému začiatku).

Čítali ste knihu? Budete čítať? :)

4 komentáre:

  1. Od knihy som veľa nečakala, keďže som čítala veľa negatívnych názorov, ale príjemne ma prekvapila a na film som veľmi zvedavá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola tiež riadne prekvapená a ne film sa tiež teším už aby to bolo :)

      Odstrániť