sobota 23. novembra 2013

Kolektív autorov - Fantastická 55

Zbierka poviedok českých, moravských a slovenských autorov

Experimentálna zbierka poviedok českých, moravských a slovenských autorov, v ktorej sa scifi strieda s fantasy, groteska s hororom toho istého žánru. Poviedky v českom a slovenskom jazyku dopĺňajú ilustrácie 14 ilustrátorov. Zvučné mená sú zárukou kvality, neznámi autori ponúkajú nové alternatívy.

Vydať knižku Fantastická 55 bola úžasný, no predsa len dosť riskantný nápad. Katarína Soyka, Lenka Štiblaríková a Peter Šufliarsky sa postavili neľahkej úlohe, ktorú však zvládli naozaj obstojne. Zozbierať, čo najviac slovenských a českých autorov, ktorý sa môžu pochváliť poviedkou, určite nebolo ľahké, no výsledok sa dostavil v podobe 300 stranovej mini knižky, ktorá určite mnohým čitateľom spríjemní čakanie na autobus či u doktora. Okrem toho, že sa v knižke predstavilo 55 autorov (známych, či už aj menej známych), ktorý sa pohrali s fantasy a sci-fi príbehmi, čítanie vám budú spríjemňovať aj mnohé ilustrácie. Čo sa týka poviedok, sú pomerne krátke a každá je o niečo inom, každá ma v sebe istú jedičnosť a vďaka tomu, že má každá z nich len nejaké tri - štyri stránky, čítanie si užijete a nebudete sa dlho trápiť s poviedkami, ktoré vás nezaujali tak ako iné. Je pravda, že sa poviedky pohybujú na rôznej vlne kvality, keďže okrem zvučných mien tu nájdete aj také, o ktorých ste pre tým nepočuli, no celkovo sa mi páčili a knihe ani nemám čo vytknúť (teda nie, že by som jej niečo silou mocou chcela).


Soyka si určite zaslúži veľkú pochvalu, lebo so svojím tímom odviedla kus kvalitnej práce. Mnohé poviedky som si veľmi obľúbila a bola som s knihou mimoriadne spokojná. Myslím si, že vydať takúto knihu bol dobrý nápad a že sa bude páčiť širšej skupine ľudí, dokonca aj (ne)milovníkom poviedok. Okrem toho na Slovensku nevychádza mnoho kníh, ktoré by boli Fantastickej 55 aspoň čiastočne podobné. Myslím, že by mal po tejto knihe siahnuť každý a zistiť, či sa poviedkové knihy zaradia na jeho Wishlist. Navyše sa mi táto kniha zo všetkých od vydavateľstva Hydra páčila asi najviac a môžem vám ju len odporučiť.

Knihe by som nakoniec chcela udeliť 4 lajky. Pokiaľ môj blog navštevujtete pravidlne, určite ste už oboznámení aj s knihami Sklený vrch, Lokaj a Vlčí brat. Okrem toho sa však môže vydavateľstvo Hydra popýšiť aj knihami Šťastlivec a Astrálny pútnik, ktoré ma na konte pripísané Lenona. Pokiaľ vás zaujali ostatné knihy, určite by ste mali siahnúť aj po týchto :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku yb som chcela poďakovať vydavateľstvu Hydra. Knihu nájdete TU.

2 komentáre:

  1. vyzerá to zaujímavo aj nápad je dobrý :) čítala som odd slovenských a českých autorov naozaj málo, ale vidím, že táto kniha by za to stála :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Túto knihu ti určite môžem odporučiť :) Ja tiež slovenských autorov veľmi nemusí, lebo je len málo takých, ktorí píšu dobre :))

      Odstrániť