piatok 8. novembra 2013

Den co den - David Levithan

Den co den jiné tělo.
Den co den jiný život.
Den co den zamilovaný do té samé dívky.

Každý deň sa prebudíte v tele niekoho iného, každý deň žijete život niekoho iného. A tak platí jedna jediná zásada – vyhněte se tomu, aby si někdo všiml, že na jeden den přebýváte v těle někoho jiného a nepleťte se do jeho života. Vše je v pořádku, až do rána, kdy se probudíte v těle Justina a zamilujete se do jeho přítelkyně Rhiannon. Od toho okamžiku všechna pravidla, podle nichž jste až do teď žili, přestávají platit. Konečně se objevil někdo, s kým chcete být den co den. Úspěšný román bestsellerového autora Davida Levithana.
David Levithan patrí medzi autorov, ktorých meno je vo svete veľmi známe. Je pravda, že ja som doposiaľ o jeho knihach nepočula, no som rada, že som sa ku knihe Den co den dostala. Táto kniha vytŕča z davu, je výnimočná a navyše budete len ťažko hľadať nejakú jej podobnú. David prišiel s niečím neokukaným, niečím, čo zaujme masy ľudí a bude patriť medzi vaše najobľúbenejšie knihy.

Hlavnou postavou je šestnásťročný A, ktorý sa každý deň nachádza v tele niekoho iného (či už ako rozmazaná fiflena alebo na marihuane závislý týpek). Každý deň je súčasťou tých najrôznejších vzťahov, priateľstiev a rodín. Na svoj neobvyklý život si už zvykol (veď čo iné mu už len zostáva), no všetko sa skomplikuje, keď sa v jeden deň ocitne v tele Justina, namysleného a dosť arogantného chalana, ktorý má úžasnú priateľku Rhiannon. A-čko sa do nej zamiluje, no vie, že s ňou nemôže byť navždy. Alebo môže?

Strašne, strašne nechcem na knihe hľadať nič zlé, lebo je to úžasná kniha, ktorá síce na prvý pohľad srší prevládajúci opismy, no vďaka krátkym kapitolám sa celý príbeh tiahol plynulo. Každé telo, v ktorom sa A-čko ocitol, bolo úplne iné, každé zachytávalo iný život a autor sa nebál a stiahol aj po témach, ktorým sa mnohí spisovatelia bránia. Navyše sa celá kniha niesla v romantickom duchu, čo ja veľmi oceňujem. Musím uznať, že mi na knihe nič nevadilo, našu hlavnú postavu som si mimoriadne obľúbila. Knihe nemám čo vytknúť, David má veľmi osobitý štýl písania, takže môžete opäť očakávať niečo iné. Až na pár scén, kedy mi naša hlavná hrdinka Rhiannon zdvíhala tlak, som bola s knihou mimoriadne spokojná a všetkým vám ju môžem len a len odporučiť. Pokiaľ nepatríte zrovna medzi milovníkov zaláskovaných príbehov, určite sa nemusíte obávať, kniha totiž ponúka omnoho viac.

Čo sa týka hodnotenia, myslím, že je všetkým jasné, koľko lajkov kniha získa. Vzhľadom na to, že má krásnu obálku, pútavú anotáciu a dokonale vypracovaný príbeh si zaslúži 5 lajkov. Táto kniha patrí k tým, ktoré vo vás ešte dlho po jej prečítaní zanechajú silné dojmy. Určite vám odporúčam nájsť si na ňu čo najskôr čas. Pokiaľ vás zaujala, zakúpiť si ju môžete napríklad TU.

Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela veľmi pekne poďakovať spoločnosti Albatrosmedia :)

6 komentárov:

  1. Úžasná kniha, teším sa. Skvelá recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. strašne sa teším na túto knihu... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fakt si ma recenziou zaujala, znie to fak dobre. Ak budem mať možnosť si knihu zadovážiť, určite to urobím =)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite ti ju odporúčam, bola to podla mňa skvelá kniha :) A ďakujem :)

      Odstrániť