nedeľa 13. októbra 2013

S. Perkinsová - Lola a kluk od vedle

Prichádza nový príbeh od autorky knihy Polibek pro Annu

Začínající návrhářka Lola Nolanová nevěří na módu... věří v kostýmy. Čím výraznější outfitčím třpytivější, čím zábavnější, čím divočejší - tým líp. Ale Lola je přes neskutočné modely také hodnou dcerou a kamarádkou s velkými plánmi do budoucna. Všechno je perfektní (včetně jejího sexy přítele rockera), dokud se do sousedství nevráti obávaná dvojčata Bellova. Calliope a Cricket. Hlavně Cricket, nadaný vynálezce, který zrovna vystoupil ze stínu slavné sestry. Cricket, který by se moc rád vrátil do Lolina života. Lola teď dumá, jak se poprat s city ke klukovi od vedle...

Keď sa niekde objaví meno Stephanie Perkinsová určite si každý spomenie na knihu Polibek pro Annu. Tá zožala dosť veľký  úspech a medzi čitateľmi sa stala pomerne obľúbenou. Autorkyne príbehy nie sú oslňujúce, nemajú tie najdokonalejšie deje či postavy, no aj napriek tomu ich čitatelia majú radi. Stephanie má totiž veľký písací talent, určite by dokázala zaujímavo písať aj o návode na používanie umývačky riadu. Dokáže však Lola Annu prekonať? Alebo zostane iba v jej tieni?

Lola je mladé, 17-ročné dievča, ktorému nič nechýba. Má skvelých otcov, kamarátku Lindsey, priateľa, ktorý hrá v kapele. Jej život vyzerá dokonale. Má však jednu chybičku. Dvojičky Bellove. Cricket a Calliope sú súrodenci, s ktorými bola Lola pred pár rokmi najlepšia priateľka. Jej vzťahy s Calliope sa vyhrotili, keď vlepila Cricketovi na líce deckú pusu. Zatiaľ čo Calliope sa urazila a na Lolu bola len horšia a horšia, jej priateľstvo s Cricketom sa prehlbovalo a prehlbovalo, až sa nakoniec do neho zamilovala (kto by to len čakal). Jej láska ku Cricketovi sa však nevyvíjala podľa plánu. Lola však chcela, aby sa všetko zmenilo na jeho narodeniny. Dlho zháňala pre neho darček, dala si na všetkom záležať, až kym nezistila, že ju Cricket oklamal a nepozval na svoju narodeninovú oslavu. Aby toho nebolo málo, Cricket sa na druhý deň odsťahoval. A vrátil sa až teraz.

Lola ako hlavná hrdinka mi úplne sadla. Vo väčšine prípadov mám s hlavnými hrdinkami problém, keďže sú to v 9O prípadoch zo 100 samé chuderky, čo sa celý čas iba ľutujú. No Lola bola iná. Vo veciach mala jasno, presne vedela na čom je, či už s Maxom alebo Cricketom, a preto aj keď to zo začiatku môže vyzerať na jeden neznesiteľný ľúbostný trojuholník, po čase zistíte, že je tomu trošku inak. Na zahodenie určite neboli ani ostatné postavy. Veľmi som si obľúbila aj Loliných otcov, ktorými boli dvaja priateľský homosexuáli. Veľmi ma potešila, že autorka načrtla aj túto tematiku, keďže homosexualita je téma, ktorej sa spisovatelia dosť stránia (či už kvôli predsudkom alebo zo strachu). V knihe si však dostatočne užijete aj Cricketa, ktorého však nebudú preplnené stránky, keďže odíde študovať na vysokú školu. Nebude chýbať ani Max či namyslená krasokorčuliarka Calliope. Kniha so svojou hrúbkou môže vyzerať dosť hrozivo, no môžem povedať, že až na pár strán, ktoré ma nebavili, sa kniha ťahala dosť živo, dá sa povedať, že sa stále niečo dialo, takže sa určite nemusíte obávať, že by vás unudila autorka k smrti. Kniha sa mi čítala dobre hlavne kvôli autorkinému štýlu písania. Opisy aj priama reč sa nachádzali v jednej rovine, postavy boli dokonalé, príbeh sa neťahal ako žuvačka, prítomnosť bola popretkávaná spomienkami, len Loline kostými (prevleky) sa mi zdali niekedy až príliš absurdné. Celkovo je však kniha príjemným kúskom, ktorý by nemal chýbať vo vašej knižnici.

Knihe by som nakonie udelila 5 hviezdičiek, aj keď viem, že mnoho blogerov by so mnou nesúhlasilo a knihu by najradšej zahrabalo pod čiernu zem. Táto kniha totiž rozhodne nie je pre každého, hlavne nie pre čitateľov, ktorý potrebujú vac ako len príbeh, ktorý sa točí iba okolo lásky. Pokiaľ ste však beznádejní romantici (ako ja) alebo máte momentálne chuť na ľahké čítanie, túto knihu určite musíte mať :)

Za posktnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

2 komentáre:

  1. Úplne skvelá knižka. Rovnako ako Polibek pro Annu. Je to také pohodové čítanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, tae nenáročné, možno len na odreagovanie :)

      Odstrániť