streda 7. augusta 2013

Sú dvojky prekliate?

Alebo prečo sa druhé diela spisovateľom nejako nedaria? Vyberte si, ktorú možnosť chcete, ale podstatou je, že pokračovania kníh, ktoré sú medzníkmi medzi prvou a poslednou knihou, sú vždy oveľa slabšie ako ich predchodkyne alebo nasledovateľky. Už som sa pár krát k tejto téme vyjadrila aj v recenziách, no vzhľadom na to, že stále vychádza oveľa viac a viac zlých dvojok, rozhodla som sa tejto téme venovať samostatný článok. Prinášam vám teda dvojky, ktoré podľa mňa autorom vôbec nevyšli a jednu lahôdku, ktorá sa naopak, až priveľmi podarila. 


Pittacus Lore - Sila šestky

Obžalovaní: James Frey a Jobie Hughes
Zločin: Sila šestky
Prečo si zaslúžia doživotie: Autori nám v prvom dieli Som číslo štyri načrtli zaujímavý príbeh, niečo, čo tu ešte nebolo. Kniha sa dočkala veľkého úspechu, dokonca sme ju videli aj v sfilmovanej podobe. Čo sa však týka pokračovania, Sila šestky bola prekvapením, už len preto, že sa nám trochu pomenili hlavné postavy. Nemali sme totiž len jednu, Johna (číslo štyri), ale pribudla nám aj druhá, a to Marina (číslo sedem). Na tom by nebolo nič zlé, pretože všetko kazil milostný trojuholník. Čo trojuholník, to bola taká motanica, že už hádam ani autori nevedeli, kto vlastne s kým bude. Človek by si bol myslel, že keď je autorom chlap, tak sa tam milostný trojuholník neobjaví. Osud k nám však bol nemilosrdný, a preto nám pokračovanie Som číslo štyri okrem akcie, prináša aj jeden milostný uzol, z ktorého sa nedá len tak ľahko vyznať. Preto vám želám pri jeho rozlúštení veľa šťastia :)


Alexandra Adornettová - Záhrobie

Obžalovaná: Alexandra Adornettová
Zločin: Záhrobie
Prečo si zaslúži doživotie: Záblesk mi učaroval, bol mojou prvou anjelskou knihou, proste láska na prvý pohľad. Na začiatku som bola z neho celá paf, aj keď som naň nečítala tie najlepšie recenzie. Čo sa však týka dvojky, tak som si búchala hlavu o stenu nad tým, ako rýchlo dokázala autorka urobiť z Bethany úplnú hlupaňu. Jej správanie sa už vymykalo z normy a ja som knihu ledva dočítala. Autorka z nej spravila hlúpu hus, ktorá robila každú somarinu pre Jaka, veď to je vlastne všetko pre Xavier. No jasné. Xavier by bol určite celý bez seba, keby zistil, že mu Bethany zachránila život tým, že sa vyspala s Jakom. To je neskutočne romantické, vážne. V skratke môžme povedať, že Bethanino správanie a absencia Xaviera zapríčinili, že sa druhý diel zaradí medzi knihy, ktoré boli pre mňa veľkým sklamaním :(


Stephenie Meyerová - Nov

Obžalovaná: Stephenie Meyer
Zločin: Nov
Prečo si zaslúži doživotie: Pamätáte si ešte ošiaľ zvaný Twilight? Niektorí ho milovali a iní nenávideli. Ja som zaradila skôr medzi fanúšikov, aj keď pri Nove som o tom dosť zapochybovala. Celá kniha bola neskutočne nudná, opäť tu bola obrovská (mega obrovská) absencia Edwarda a Jacoba tu bola až navyše. Všetko to Jacob a Bella, Bella a Jacob. A kde je Edward? Stephenie sa síce podaril poriadny zvrat, určite nikto nečakal, že sa Edward hneď na začiatku knihy rozíde s Bellou. Aj keď to bol z autorkynej strany perfektný ťah, okrem konca a začiatku, mala táto kniha všetko, čo sa mi z celej duše protivý. Akou takou náplasťou bolo Zatmenie, no až vďaka Úsvitu som sa z toho šoku úplne dostala :)


Hviezda tohto článku

Oceňovaná spisovateľka: E L James
Oceňovaná kniha: Päťdesiat odtieňov temnoty
Oceňovaný výkon: E L James je moja najobľúbenejšia spisovateľka. Nehovorím to veľmi často, aby o mne ľudia nemali neviem akú zlú predstavu, no je pravda, že E L James prišla s niečím novým, prekvapivým, dokázala písať o téme, ktorú všetci poznáme, len o nej nevieme tak otvorene hovoriť. Príbeh Anastasie a Christiana učaroval mnohým ženám, aj keď si to nechcú priznať. Zatiaľ čo v prvom dieli sme videli Anastasiu ako plachú Christianovu subku, v druhom z nej bolo odvážne dievča, ktoré ukázalo Christianovi, čo znamená milovať. Do cesty sa im síce pletie pár problémov, no oni zatiaľ zvládajú všetko výborne. Zatiaľ som prečítala okolo 1200 strán, pričom každá z týchto strán je zaujímavá, napínavá, prepletená akciou a pocitmi. Už sa teším (neviem sa dočkať) na posledný, tretí diel, ktorý dostal názov Päťdesiat odtieňov slobody.
P.S. Videli ste tú krásnu obálku? Všetky tie obálky sú božské. Aký génius to vymyslel? :D 

8 komentárov:

  1. Z tohto všetkého som čítala iba Nov a v dobe, kedy som bola Twilightom okúzlená, sa mi aj dvojka páčila a prečítala som ju behom dvoch dní. Ale keď sa na to pozerám trochu s odstupom, je to v podstate najslabší diel.
    Čo sa týka záhrobia, to si mi teraz povedala taký spoiler a idú mi vpadnú oči. Čo to spravila?! Keď to takto napíšeš znie to fakt hlúpo... no som zvedavá. :D
    A Fifty? Mám sa vôbec vyjadrovať? Nechcem ti pokaziť krásnu predstavu, tak som radšej ticho.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nov bol pre mňa ako povinné čítanie. Ospravedlňujem sa, asi som mala upozorniť na spoilery. Neboj sa, dopadne to s nimi nakoniec dobre. Som zvyknutá, že ľudia na Fifty reagujú rôzne a pokladajú to iba za porno. Mohla si pokojne napísať svoj názor, mne by to neprekážalo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nechcel sa mi písať názor :D prečítaj si moju recenziu, ak chceš. :D
      Tam som všetko vysvetlila. http://lyn-von-nightlight.blogspot.sk/2012/11/rc-patdesiat-odtienov-sivej.html

      Odstrániť
    2. Jasné, pozriem si to rada :)

      Odstrániť
  3. S Novom suhlasim. To je priserne, najhorsi diel. Jedina pozitivna vec, tam alr bola prave ta absencia Edwarda.
    Nesuhlasim vsak so Zahrobim. Mne sa Zablesk velmi nepacil, neviem teda preco som sa pustila do pokracovania, ale bola som velmi prekvapena, lebo sa mi bolo ovela lepsie. Skvela kniha. A no jasne, som tym Jake. Xaviera nemam rada.
    A Silu som este necitala, ale som na nu moc zvedava.
    A s Patdesiatimi odtienmi suhlasim, dvojka bola vazne skvela ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že je len málo ľudí, ktorým by sa Nov páčil. Jasné, to Záhrobie beriem. :) Silu si rozhodne prečítaj, myslí, že budeš veľa krát prekvapená, čo sa tam bude diať. Tak Fifty ja ľúbim z celého srdiečka už len preto, že mám rada hrubé knihy :)

      Odstrániť
  4. Záhrobie bolo pre mňa potešením, lebo Záblesk sa mi vôbec nepozdával. Veľmi som si cenila prítomnosť Jaka a absenciu Xaviera, ktorý mi vždy, keď sa objavil v deji, liezol poriadne na nervy :D
    Nov sa mi, taktiež, nepáčil z toho istého dôvodu, ako tebe :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím si, že a nájde len málo fanúšikov Novu, zaujímalo by ma, čo to Stephanie napadlo, keď ho písala :D

      Odstrániť