sobota 17. augusta 2013

RECENZIA: C. Handová - Nespútaná

Strhujúca záverečná časť série o anjeloch

 

Posledných pár rokov v sebe skrývalo viac prekvapení, než mohla Clara Gardnerová, ktorej v žilách koluje anjelská krv, vôbec niekedy očakávať - od závratných výšin, do ktorých ju vyniesla prvá láska, až po mučivé chvíle, spojené so stratou blízkej osoby. Jedinou vecou, ktorú už dlhšie nemohla poprieť, bol fakt, že jej nikdy nebolo súdené viesť normálny život. Odkedy prišla na to, akú významnú úlohu zohráva medzi ostatnými anjelskými bytosťami, bola Clara odhodlaná ochraňovať Tuckera Averyho pred zlom, ktoré ju prenasleduje... Aj za tú cenu, že im to obom zlomí srdce. Clara sa rozhodne opustiť mesto a zamieri späť do Kalifornie - a to isté urobí aj Christian Prescott, neodolateľný chlapec z vízie, ktorá podnietila celú túto situáciu.
Cynthia je považovaná za autorku jednej z najlepších anjelských sérií. Nadpozemská ma očarila hneď na začiatku (už len kvôli tej krásnej obálke), Zasvätená mi ukázala, že existujú aj dvojky, ktoré nie sú prekliateNespútaná mi nedovolila dýchať až do posledných strán. Cynthia vytvorila opäť niečo nové, niečo, čo dokázalo zaujať vo chvíľach, keď boli pulty kníhkupectiev preplnené množstvom kníh o anjeloch.

V každom dieli tejto trilógie sa stretávame s ľúbostným trojuholníkom, ktorý zohráva významnú úlohu. Nie som práve najväčší fanúšik ľúbostných trojuholníkov, a preto som nebola zrovna nadšená, keď som ho objavila aj v tejto sérii. Postupom času som však zistila, že to má autorka perfektne všetko vymyslené. Tucker alebo Christian. Christian alebo Tucker. No koho si teda Clara vyberie? Zostane s Christianom, svojou osudovou polovičkou, alebo jej srdce bude biť pre milého, ľudského chlapca Tuckera? Obe postavy sa postupom času vykryštalizovali do dokonalosti, obe mali niečo do seba, a preto bolo ťažké jednoznačne sa prikloniť na niekoho stranu. Nečakajte však, že si Clara a Tucker hneď na začiatku knihy padnú do náručia a budú perfektne zvládať vzťah na diaľku. Stránky Nespútanej budú totiž opäť, ako pri Zasvätenej, preplnené pánom Christianom Prescottom.

Zo začiatku na mňa pôsobila kniha veľmi léžerne, dej sa tiahol plynulo, no bez nejakých zvratov či akcie. Postupne si však autorka uvedomila, že to takto ďalej nepôjde, a preto nám začala podlamovať kolená a vyrážať dych. Vytvorila toľko prekvapivých situácii a zvratov, až som sa nestíhala čudovať a iba som nadšene pretáčala stránky. Čo sa týka akcie, tak jej rozhodne v Nespútanej bolo na rozdávanie. Aj keď som mala niekedy pocit, že sa autorka až príliš vžíva do opisov, nedokázala som sa na ňu dlho hnevať. Čo sa týka postáv, určite sa môžete tešiť na Jeffryho, Clarinho brata, pre ktorého autorka vytvorila zaujímavú úlohu, ktorá mu neskutočne sedela. Veľký, ale za to dobrý, zvrat nastane aj čo sa týka Angely, anjelskej kamarátky Clary. Nič však nečakajte od postavy Wendy. Tá sa síce občas na stránkach Nespútanej mihne, no budú to len veľmi krátke momenty.

Myslím si, že je úplne jasné, aké hodnotenie si Nespútaná zaslúži. Áno, je to 5 lajkov, veď bola napísaná vynikajúco. Celá kniha bola popretkávaná silnými emóciami. Chvíľami ste sa smiali, inokedy vám zas bolo do plaču. Cynthia nás má pekne omotaných okolo prstu a ja som jej všetko, čo napísala, zjedla aj s navijakom. Pokiaľ máte radi knihy o anjeloch, túto knihu si MUSÍTE prečítať. Pokiaľ nemáte radi knihy o anjeloch, aj tak si MUSÍTE túto knihu prečítať. Jednoducho sa ju nedá nemilovať. Či?

4 komentáre:

  1. Mne sa už jednotka nepáčila, nie je to na môj štýl, tak som sa ďalej nedostala :) Ale raz si to prečítam, nerada nechávam rozčítanú sériu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To si hovorím aj ja vždy, keď je druhý diel nejaký na nič . :D Určite sa k nej ešte vráť, myslím, že by sa ti mohla zapáčiť :)

      Odstrániť
  2. Okej, tak s na toto nemám rovnaký názor. Tento diel bol rozhodne najslabší, bolo to pre mňa také sklamanie. Prvé dva diely boli úžasné, tento to pokazil. Akoby Cynthii už došla šťava a napísala to len preto, že musela :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa práveže tento diel páčil, aj keď som si na začiatku knihy kontrolovala obálku, lebo mi ten pokojný sto stranový začiatok nesedel :) Veruže musela, to by bolo od nej dosť hlúpe keby sa na nás vykašľala :D Myslím si, že keby sme mali všetci na všetko rovnaký názor, asi by tu bola nuda :)

      Odstrániť