štvrtok 29. augusta 2013

M. Matsonová - Amy a Roger: Na cestě

Trochu šialená jazda Amerikou + štipka romantiky = báječné čítanie nielen na leto!

Amy sa na leto dvakrát neteší. Její máma se rozhodla přestěhovat na druhý konec země a Amy má teď za úkol dovézt její auto z Kalifornie do Connecticutu. Problém je, že od té doby, co její otec zemřel při autonehodě, se Amy není schopná posadit za volant. Děsí ji to. Av tu chvíli prichádza na scénu Roger, prý starý přítel rodiny (jak tvrdí Amyna matka), který má také v plánu roadtrip přes púlku Státu. Nejkratší možná trasa je naplánovaná, tak stačí vyrazit... Proč to ale nevzít zábavnější cestou? Udělat si pár zajížděk rodičúm natruc a poznat Ameriku? Pomúže to oběma, aby se vyrovnali sami se sebou a zacelili bolavé rány?

Morgan Matsonová je obrovskou milovníčkou roadtripov. Na napísanie knihy Amy a Roger: Na cestě potrebovala absolvovať dokopy tri, pričom na jednom z nich bola namiesto plánovaných dvoch týždňov až mesiac. Vo svojej knihe nám ponúka svoje zážitky a pocity pomocou Amy a Rogera a ich cesty naprieč Amerikou, ktorá na začiatku síce vyzerá ako obyčajný, nudný výlet, ktorý nemôže priniesť nič dobré, no potom sa rozbehne a vtiahne vás priamo do jedného úžasného dobrodružstvo, ktoré si naplno užijete. Ale pekne poporiadku :)

Celé dobrodružstvo začína vo chvíli, keď sa Amy dozvie, že musí doviezť auto jej mamy z Kalifornie až do Connecticutu, čo najkratšou cestou trvá 4 dni. Problém číslo jeden je, že Amy nedokáže šoférovať od doby, keď jej otec zomrel pri autonehode. V tej chvíli nastúpi na scénu Roger, rodinný priateľ rodiny. Roger je veľmi milý, pekný, zábavný, no tak trochu pripomína zamilované šteniatko. Nedokáže sa zmieriť s tým, že mu jeho úžasná Hadley dala kopačky. Amy je veľmi atraktívne dievča, ktoré sa však po smrti otca zmenilo, utiahlo a naschvál sa začalo obliekať do vyťahaných tričiek. Obidvaja majú polámané srdce a potrebujú nájsť nový zmysel života. Žeby lásku? Jeden druhého? Až také jednoduché to nebude. Ich vzťah sa bude rozvíjať veľmi pomaly, autorka tu nevytvorila žiadne horúce scény, pretože chcela poukázať na oveľa viac a nie celý príbeh točiť len okolo nejakého vzťahu. Ale popravde, aká by to bola kniha, keby v nej nebola žiadna love story, že?

Na začiatku sa nachádza dosť veľa opisov, možno zbadáte aj nejaké to hluché miesto, no postupne sa kniha pekne rozbehne a vtiahne vás do deja. Pokiaľ sa náhodou obávate hrúbky knihy a práve kvôli jej 404 stranám váhate nad kúpou, tak vás môžem ubezpečiť, že pri jej čítaní si budete priať, aby tam autorka ešte nejakú tú stránku pridala. Okrem krásnej obálky sa môžete tešiť aj na rôzne iné ilustrácie, pohľadnice či fotky, ktoré zdobia stránky tejto knihy a odlišujú ju od ostatných. Celkovo sa táto kniha podstatne odlišuje od iných (už len svojou kvalitu). Neukazuje nám len krásy roadtripov, ale aj cestu Amy, ktorá hľadala samú seba a Rogera, ktorý potreboval zistiť, že Hadley nie je jediná žena jeho života.

Na záver by som chcela povedať, že ma autorka navnadila na to, aby som sama uskutočnila nejaký roadtrip (aj keď asi nie cez Ameriku). Jej kniha bola písaná s humorom, láskou ku všetkým miestam, na ktoré sama zavítala. Amy a Rogerovi udeľujem nakoniec zaslúžených 5 lajkov. Tohto roadtripového sprievodcu odporúčam všetkým, pretože je to jednoducho jedno neskutočné dobrodružstvo okorenené láskou.

Na záver by som chcela poďakovať za poskytnutie recenzného výtlačku spoločnosti AlbatrosMedia. Pokiaľ máte záujem o knihu, môžete si ju kúpiť TU.

5 komentárov: