streda 3. júla 2013

RECENZIA: B. Fitzpatricková - Zavrhnutý

Posvätná prísaha, zavrhnutý anjel a zakázaná láska                

Nora Greyová je svedomitá, chytrá a rozhodne nemá rada riziko. Lenže sa zaľúbi do Patcha a to je jej prvá chyba. Patchova minulosť je totiž všetko, len nie nevinná. A najlepšie čo kedy urobil bolo, že sa zaľúbil do Nory. zoznámili sa na hodine biológie a Nora chce jediné- držať sa od neho čo najďalej. Lenže ako sa zdá, Patch je vždy o 2 kroky napred. Dievčina na sebe cíti jeho pohľad, aj keď Patch nie je nablízku. Cíti jeho prítomnosť, aj keď je v izbe sama. A keď svoje očarenie nedokáže ďalej tajiť, vyjde najavo kto Patch v skutočnosti je a prečo ju vyhľadal. A za všetkými otázkami, ktoré sa dotýkajú jeho minulosti, si Nora a Patch môžu navzájom položiť len jedinú: ,,Ako hlboko dokážeš padnúť ?"                                                                       

                             

Zavrhnutý sú prvou knihou z pera americkej spisovateľky B. Fitzpatrickovej. Svojou prvou knihou narobila poriadny rozruch, veď sa z nej stal svetový bestseller. Niet sa čomu diviť, keďže Becca píše veľmi uvoľnene. Nenudí vás zbytočnými opismi, vnútornými monológmi a rozpormi. Kniha sa číta naozaj ľahko a Becca zvládla svoju anjelskú konkurenciu naozaj veľmi dobre. 

Témou tejto knihy je láska medzi Patchom-anjelom, ktorý padol, pretože sa zaľúbil do ľudského dievčaťa a Norou-svedomitou študentkou,ktorú poznačila smrť otca. Nora a Patch sa zoznámili na hodine biológie. Nora najskôr Patchom opovrhuje, no po čase si uvedomuje, že sa u nej objavili aj celkom iné pocity, ktoré s opovrhovaním nemajú nič spoločné. Cíti že je na Patchovi niečo zlé, niečo prečo by sa mala od neho držať čo najďalej. Vzájomná príťažlivosť je ale silnejšia. Dokáže však Nora milovať niekoho, kto ju vlastne chcel zabiť? Okrem toho sa na scéne objavia ešte aj ďalšie problémy, ako je šialená ex či neutíchajúca túžba pomstiť sa.

Patcha ako hlavného hrdinu som si zamilovala. Autorke sa táto postava naozaj vydarila. Zhltla som mu všetko, čo urobil alebo povedal aj s navijakom. To však nemôžem povedať o ďalšej, tentokrát ženskej hlavnej postave Nore. Niekedy by som tomu dievčaťu asi najradšej strelila facku. To čo si myslela, hovorila a potom urobila spolu niekedy vôbec nesúviselo, dokonca som mala pocit, že ani sama nevedela, čo vlastne robí. Výraznú úlohu v tomto diele zohrali aj vedľajšie postavy-Vee, Elliot a Jules. Tieto postavy príjemne doplnili atmosféru, boli vypracované bravúrne a prispeli k prekvapivému koncu. Práve záver knihy bol pre moje vnútro najväčším potešením a určite sa naň môžete tešiť.

Kniha by odo mňa dostala nakoniec 4 lajky. K dokonalosti jej chýbalo naozaj už len máličko. Túto knihu vrelo odporúčam všetkým, ktorí majú radi YA literatúra, ale aj tým, ktorí ešte tejto literatúre na chuť neprišli, pretože práve táto kniha môže zmeniť váš názor. Preto neváhajte, vyložte si niekde na záhradu lehátko, zoberte do jednej ruky dobre vychladené mojito (pravdaže nealko) do druhej túto knihu a už si len dávajte pozor aby ste ju neobliali. Bola by škoda takej krásnej obálky (a takého dobrého mojita).

3 komentáre:

  1. Milujem tú knihu... nie, celú sériu. Patcha som tiež hneď obľúbila. Jedna z najlepších postáv :)
    (svet-fantazie.blogspot.sk)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím si, že Patcha sa asi nedá neobľúbiť si. Aj ja ho zbožňujem :) A stotožňujem sa presne s tvojim názorom :)

      Odstrániť
  2. Chcem odporučiť Dr ade ako najlepšie kúzlo koliesko z Afriky, on je dobrý a guanín muž, ktorý mi pomohol, som narazil na jeho svedectvo on-line a ako pomôcť ľuďom priviesť späť svojho milenca, na prvý strach, ale som si želal, aby sa pokúsila na moje najväčšie prekvapenie urobil dobrú prácu a moja láska je späť ku mne, žijúci spolu ako jeden. to všetko bolo kvôli Dr ade, môžete ho kontaktovať dnes a dostať svoj problém vyriešený. Volajte/WhatsApp + 27740386124 alebo ho e-mailom na adrese: aoba5019@gmail.com.  

    OdpovedaťOdstrániť