pondelok 4. januára 2016

Rudá královná - Victoria Aveyardová

Svet rozdelený krvou!

Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. 

Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?



Raz za čas sa objaví kniha, o ktorej sa strašne veľa hovorí, všetci ju chcú a má taký úspech, že ju proste chcete mať doma aj vy. Presne takto to bolo aj s Rudou královnou. Nie je to tak dávno, čo sa objavila na knižnom trhu a ja na ňu počúvam len samé chvály, a preto som veľmi rada, že som sa k nej dostala. A moje pocity po dočítaní?

"Vrátila jsem se ve vzpomínkach k Přepychové zahradě, k těm krásným krutým bytostem, které si říkají lidé."

Svet je rozdelený na Strieborných a Černevných. Farba vašej krvi rozhodne o tom či budete patriť medzi chudobu, slúžiť, alebo naopak, či sa vám podarí dostať do vyšších radov. Hlavná hrdinka Mare patrí medzi chudobných, neznáša ten svet, no snaží sa presvedčiť seba samú, že je to v pohode. Mare však v sebe nájde magické schopnosti a tak sa dostáva medzi Striebormých. Tento svet však vôbec nie je taký dokonalý, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Stačí, že Mare spraví jedinú chybu a mohlo by ju to stáť život.

Čo sa mi na knihe najviac zapáčilo bolo, že som sa vedela úplne stotožniť s hlavnou hrdinkou. Všetko, čo Mare robila, ako sa správa, zachovala v jednotlivých situáciach - no ani ja by som to nezvládla lepšie. Páčilo sa mi, ako sa postupne menila a už vnímala svet inak, no aj napriek tomu sa nezmenila a stále sa držala svojich zásad. Celkovo ju považujem za skvelo vymyslenú hrdinku, ktorá ma rozhodne čo ponúknuť, a preto dúfam, že ju autorka v ďalších dieloch nijako nezmení. Okrem toho je Rudá královná jedna z mála kníh, ktorá má aj bohaté vedľajšie línie. Objaví sa tu množstvo ďalší postáv, ktoré obohacujú zápletku. Niektorých z nich máte radi, iných by ste najradšej uškrtili (to sa mi stávalo často), ale všetko zohrávali v príbehu nejakú úlohu. Páčilo sa mi, že sa autorka nesústredila len na Mare.

"Záda mě bolela z lekcí správného držení těla, sezení, vstávání, chudze, a dokonce i spánku."

Začiatok sa rozbiehal trochu pomalšie, keďže autorka najskôr opisuje rodinu, kde môžeme vidieť, ako Mariných bratov aj otca zmenila vojnu, ako ju jej mama stále podceňuje a chce, aby bola viac ako jej sestra Gisa. Postupne sa ale príbeh poriadne zamotá. Najviac sa obávam Marinho najlepšieho kamaráta Kilorna, z ktorého mám zmiešané pocity. Už teraz som si s ním príliš nesadla a mám taký zlý pocit, že to bude ešte horšie. Vôbec by som nepovedala, že takýto skvelý príbeh napísala taká mladučká autorka. Páčil sa mi nápad, ako rozdelila svet, bolo vidno aké zákerností robia vyššie postavené rodiny a ako im ide iba o moc. Nebol to žiadny plytký, jednoduchý príbeh, ale niečo iné, zaujímavé, nové. Od knihy som sa nevedela odtrhnúť a čítala som ju so zatajeným dychom. Všetko bolo vymyslené perfektne a ja som na nej nenašla ani jednu chybu. Som veľmi rada, že sa mi táto kniha dostala do rúk a teším sa aj na pokračovanie. Okrem toho som na internete čítala, že by sme sa mali dočkať aj filmového spracovania, čo môže byť podľa mňa veľmi zaujímavé a dúfam, že to nie je len ďalšia fáma. 


Určite nikoho neprekvapí, keď knihe dám plné hodnotenie. Fakt sa mi veľmi páčila a jej čítanie som si užila. Určite všetkým odporúčam :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

3 komentáre: