nedeľa 20. decembra 2015

Ty, ja a tí druhí - Fionnuala Kearneyová

Všetky rodiny majú tajomstvá. A všetky klamú.

Hovorí sa, že všetky rodiny majú svoje tajomstvá. Dobre ukryté tajomstvá.

Čo sa však stane, keď sa tieto tajnosti jedného dňa nezadržateľne vynoria na denné svetlo? Tak to bolo aj v prípade Adama a Beth, manželov štyridsiatnikov s devätnásťročnou dcérou Meg, ktorí si nažívajú vcelku spokojne až šťastne. Odhalenie prvého tajomstva však znamená začiatok dlhého sledu udalostí s neodvratnými dôsledkami.

Občas sa potrápime predstavami, čo najhoršie sa môže stať našej rodine. Netušíme však, že niektoré tajomstvá nám môžu od základov zmeniť život. Ako si vôbec naplánovať budúcnosť, keď celú minulosť máme prevrátenú naruby?
Ty, ja a tí druhí je debut fínskej autorky Fionnualy. Hneď na úvod by som chcela povedať, že táto obálka je proste krásna a hneď sa mi zapáčila. Hneď po prečítaní ma zaujala anotácia, ktorá mi niečím pripomenula knihy od Liane Moriartyovej, ktorú som si veľmi obľúbila a jej štýl mi sadol. Nechcela som mať príliš veľké očakávania, no keď sa mi dostala do rúk, bola som poriadne natešená. Aj keď kniha nebola dokonalá, moje hodnotenie bude rozhodne pozitívne. 

"Chodili sme sa hojdať každé leto, až kým nás to neprestalo baviť."

Už hneď zo začiatku som zostala poriadne zaskočená, pretože hlavný hrdina bol totálny DEBIL! Aj to som mu ešte povedala pekne. Adam je proste sebecký, hnusný, odporný pokrytec, ktorý sa správa k Beth strašne. Neznášala som ho hneď od začiatku a keby som mohla tak by som ho vyškrtla. No došlo mi, že to je vlastne autorkin zámer, naschvál z neho spravila takého kreténa. Také silné emócie, ako ma zasiahli pri čítaní, dokáže vo mne vyvolať len málokto. Kapitoly boli rozprávané striedavo z jeho pohľadu a pohľadu Beth. Autorka poukázala skvelo na to, ako jediná osoba dokáže zničiť život mnohým ľuďom, že si to možno ani neuvedomuje, že tým trpia nevinný. Za toto autorke skláňam poklonu. Jej príbeh ma silno zasiahol a len máloktorí spisovatelia vedia takto silno písať. Tak ako autorka skvelo vystihla Adama, dokázala to aj s Beth. Niekomu môže prísť otravná, no čo už mala chudera robiť, keď ani nevedela, čo je vlastne pravda a čo lož. Celkovo by som teda toto dielo zhodnotila ako jednu veľkú citovú bombu, ktorá ma vyšťavila. Bolo to niečo iné, nové a mne sa to páčilo.

Keby som nevedela, že je to autorkin debut, ani by som tomu neuverila. Autorka má naozaj vycibrený štýl ako keby mala za sebou už desiatky románov. Aj keď som na začiatku spomenula, že mi to pripomenula Liane Moriartyovú, nakoniec tam až taká veľká podobnosť nebola, aj keď by som si vedela predstaviť, že by napísali nejakú knihu spolu. To by mohlo byť super. Kniha sa mi čítala proste skvelo. Striedanie pohľadov je podľa mňa najlepšia voľba, pretože sa príbeh neťahá, posúva ho to dopredu a navyše máte možnosť nazrieť obidvom postavám do hlavy a zistiť, ako ktorý z nich danú situáciu vníma. Jediné také mínus, ktoré som našla, bol začiatok. Trvalo mi naozaj dlho, kým som sa konečne dostala cez úvod a už som mala chuť to vzdať. Našťastie sa to postupne poriadne zlepšilo, ale ten úvod proste nebol dobrý.

"Na dosiahnutie väčšieho efektu tresnem dverami. Jen na recepcii radšej odvráti pohľad."

Aj keď kniha vyzerá ako úplne anti - romantická a možno teraz rozmýšľate, prečo by ste niečo takéto chceli čítať, veď je to úplný depťák, tak vám poviem, že nejaká tá romantika sa tu nájde a aj keď vyzerá, že celý dej je naplnený len samými smutnými a nešťastnými vecami, objaví sa aj pár svetlých momentov a tak isto aj pár situácií, kedy si poviete, že tak toto ste nečítali. Pokiaľ máte schopnosť čítať medzi riadkami, veľa vecí si spojíte už časom, mne však veľa docvaklo až na konci. Aj keď by som si vedela predstaviť trošku iný koniec, myslím, že to autorka vymyslela skvelo. Ešte by som vám chcela povedať, že v celej tejto spleti medzi Beth a Adamom sa objaví aj 19-ročná dcéra Meg, ktorej mi bolo naozaj ľúto. Žiadne dieťa (a je jedno že aj dospelé) si nezaslúži vidieť, ako sa jej kedysi milujúci rodičia k sebe správajú a čo robí Adam. 

Nebyť toho nevydareného začiatku, dala by som knihe aj plný počet lajkov. Túto knihu vám určite odporúčam, aj keď je teda jasné, že je určená skôr starším čitateľom, dokonca aj som sama o sebe som pochybovala, určite stojí za to, aby ste si ju prečítali.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre: