štvrtok 26. novembra 2015

Čo keby? - Randall Munroe

Seriózne vedecké odpovede na absurdné hypotetické otázky

Tvorca populárneho webového komiksu xkcd Randall Munroe dáva v tejto knihe zábavné a poučné odpovede na dôležité otázky, ktoré vám azda nikdy nenapadlo položiť.
Webovú stránku xkcd.com týždeň čo týždeň navštívia milióny ľudí a čítajú kultový webový komiks Randalla Munroea. S nadšením sledujú jeho jednoduché schematické kresbičky z oblasti vedy, techniky, jazyka či lásky a rovnako obľubujú jeho výskumom podložené odpovede aj na tie najdivokejšie otázky. Fanúšikovia xkcd kladú Munroeovi naozaj bizarné, ba až diabolské otázky.Pri hľadaní odpovedí Munroe s radosťou vykonáva počítačové simulácie, hrabe sa v haldách odtajených vojenských výskumných materiálov, rieši diferenciálne rovnice a konzultuje riešenia s obsluhou atómových reaktorov. Jeho odpovede sú umeleckými výtvormi, vyznačujú sa jasnosťou a ostrovtipom. Nezriedka predpovedajú úplnú záhubu ľudstva alebo aspoň pohromu kolosálnych rozmerov. Dokresľujú ich sympatické obrázky so signatúrou webových komiksov xkcd. V knihe figurujú nové otázky, ktoré ešte nikdy neboli zodpovedané, spolu s aktualizovanými a rozšírenými verziami najobľúbenejších odpovedí zverejnenými na webovej stránke xkcd. Knihu Čo keby? si musia prečítať fanúšikovia xkcd a každý, kto rád dumá nad hypotetickými záhadami.

Aj keď patrím k milovníkom romantických kníh a v knižnici by ste u mňa len ťažko hľadali niečo iné, občas sa stane, že ma zaujme aj niečo úplne iné (a potom si len búcham hlavu, ako vám čo najlepšie podať recenziu) a tak to bolo aj s knihou Čo keby. Pred jej vydaním som vôbec netušila, že niečo také je. Úprimne by som ako prvé spomenula, že pani prekladateľka zvládla teda naozaj skvelú prácu, keďže preložiť niečo takéto určite nie je vôbec jednoduché a nenašla som žiadnu chybičku, čo sa v poslednej dobe stáva už raritou.

Akou rýchlosťou môžete počas jazdy vraziť do spomaľovacieho prahu a prežiť to?
Ako dlho by ľudstvo prežilo, keby nastala robotická apokalypsa?
Čo keby ste si zaplávali v bazéne s vyhoreným jadrovým palivom?

Toto je len pár otázok, ktorými sa autor zaoberá vo svojej knihe. Niektoré otázky sú absolútne absurdné a vám hodnú chvíľu trvá, kým vôbec pochopíte, čo za otázku to ide Randall riešiť. Na každú z nich sa snaží dať odpoveď a neraz sa zasmejete nad tým, čo vymyslel. Navyše som sa teda poriadne zasmiala a zlepšila si náladu. Je jasné, že niekde môžete nájsť logiku a poviete si, že toto by sa naozaj mohlo stať, no inokedy sa len smejete a uvažujete, ako ho mohlo niečo takéto napadnúť.

"Keby sme raz skončili v dystopickej budúcnosti, kde by orwellovské vlády zhromažďovali genetické informácie a používali by ich na naše sledovanie a kontrolu...."

Myslím si, že táto kniha sa bude páčiť skôr starším čitateľom a konkrétne rodičom, ktorí sú na podobné otázky zvyknutí. Keď som ukázala túto knihu svojej mame a tá si prečítala narýchlo pár strán, hneď sa začala smiať, že to by mohla napísať aj ona, keby si zapisovala otázky, čo sme jej a tatovi ako deti dávali. Ona nečíta vôbec, no videla som na nej, že ju niečo na tomto diele zaujalo, ako by sa vrátila o 15 rokov dozadu, keď sme s bratom začali rozprávať (a ja toho nahovorím poriadne veľa, takže žiadna sláva). Nehovorím, že sa nemôže páčiť aj mladým, no mám pocit, že ju autor chcel určiť inej vekovej kategórii. Na takéto knihy sa mi robí recenzia naozaj ťažko, pretože sa snažím vám ukázať, že sa jedná o naozaj zaujímavý počin, no aj tak to najlepšie pochopíte, až keď si knihu prečítate samy. Ja som ju čítala naozaj dlho, pretože som nemala čas a tak vo voľnej chvíli som len otvorila na ďalšej strane a lámala si hlavu nad otázkami. V skratke by som toto dielo zhrnula za humoristické spracovanie tých najabsurdnejších otázok, aké nás len dokážu napadnúť. Verím, že sa pri knihe zabavíte rovnako dobre ako ja (momentálne ju číta asi celá moja rodina).

"Vo filme "300" lukostrelci strieľajú do neba a šípmi úplne zakryjú slnce. Ak je to možné, koľko šípov by bolo na to treba?"

Tejto knihe by som nakoniec udelila 5 lajkov, aj keď viete, že ju nemožno porovnávať s inými titulmi, ktoré na blogu sú, no aj napriek tomu si myslím, že môže byť skvelým darčekom napr. pod stromček, pokiaľ chcete darovať niečo netradičné :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu si môžete zakúpiť TU.

3 komentáre:

  1. V kníhkupectve si knihu vždy čítam a neskutočne ma baví. Je vtipná a dá sa z nej veľa dozvedieť. Starším vekovým kategóriám by som to neodporúčala, ak sa nezaujímajú o fyziku. Viem si predstaviť, že to môžu čítať aj malé deti, lebo sú tam presne také fantastické otázky, ktoré nás v takom veku napadajú. Ide len o tie záujmy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Obzerám túto knihu už dlho a naozaj sa mi strašne páči :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tiež ma zaujala a súhlasím s Frankie :)))

    OdpovedaťOdstrániť