pondelok 8. februára 2021

Ashley Elston - Mojich 10 rande naslepo

Bol rozchod to najhoršie alebo to najlepšie, čo sa jej mohlo stať?

Najlepšie predsviatočné čítanie pre fanúšičky Kasie Westovej a Mirky Varáčkovej! 
 
Sophie dostane krátko pred Vianocami kopačky od frajera. A akčná stará mama má riešenie vždy poruke – pripraví pre Sophie desať rande naslepo. Či sa vydá na kúl párty s pekným vysokoškolákom, alebo s krpatým prvákom pózovať do živého betlehema, liečba, zdá sa, funguje. Aj keď sa ju bývalý snaží získať späť, Sophie si uvedomuje, koľko premeškala. A toho pravého mala možno rovno pod nosom. Budú pre Sophie tieto Vianoce veľký chaos alebo zmena, ktorú skutočne potrebovala, a sama o tom nevedela? 
Aj napriek tomu, že už je to vyše mesiaca, čo sa skončili Vianoce, vo vzduchu opäť cítiť romantiku a lásku z blížiaceho sa Valentína a pokiaľ ste knihu Mojich 10 rande naslepo ešte nečítali, rozhodne sa ňou naladíte na romantickú vlnu. O tejto knihe som počula chvály hádam z každej strany a tešila som sa na ňu od momentu, ako som sa dozvedela, že vyjde aj v slovenčine. Mám pocit, že vychádza strašne málo kníh s vianočnou tematikou a vždy sa veľmi teším, keď sa nejaká vianočná kniha objaví. Keďže som v skupine tých vyšinutých, ktorí si dokážu pustiť Last Christmas aj v lete, neskutočne som sa na tento romantický príbeh tešila.
 
"Písal by mi takto, keby som sedela doma a šla si kvôli nemu oči vyplakať?"
 
Zlomené srdce nie je nič príjemné a už rozhodne vás nepoteší tesne pred Vianocami, ktoré máte stráviť s obrovskou, zvedavou rodinou. Sophie kvôli svojmu už bývalému priateľovi poriadne rodinu aj kamarátov zanedbávala a teraz môže všetko napraviť. Zlomené srdce chce liečiť akčná babka, ktorá vymyslí zaujímavý pokus. Pre Sophie nachystajú 10 rande naslepo. 10 členov rodiny vymyslí 10 rôznych rande, ktorých sa ona zúčastní a ktoré jej pomôžu sa opäť tešiť zo života. Každé rande je niečím iné, niekedy možno trošku viac, niekedy trošku menej trápne, no vždy vymyslené s dobrým úmyslom. Navyše, Sophie bola veľmi sympatická hlavná hrdinka. Málokedy mi hlavná postava sadne hneď od začiatku knihy, no v tomto prípade som mala pocit, že sme 100% kompatibilné. Okrem toho je rodina Sophie taká početná, že sa neustále objavujú nejaké postavy, ktoré viac či menej zasiahnu do deja. Knižka je písaná jednoduchým, vtipným jazykom, takže vám stránky pod prstami miznú v podstate samé. Sila príbehu je podľa mňa najmä v sviežom jazyku, ktorý vás nebude ani na chvíľku nudiť. Sama som sa pristihla pri tom, ako sa prihlúplo usmievam na stránky. Možno sa vám niektoré rande a príhody našej hlavnej hrdinky budú zdať až príliš absurdné, ale mne to vôbec neprekážalo. Knihu som čítala tesne pred Vianocami a viete, že vtedy sa dejú všelijaké zázraky.
 

Samotná autorka pochádza z mnohopočetnej rodiny a bolo cítiť, že jej veľmi záleží aj na vykreslení rodinných vzťahov. Členov mojej rodiny by som dokázala zrátať na dvoch rukách, a preto som chvíľami len závidela koľko hurhaju a zábavy si Sophie môže užívať. Príbeh bol dosť predvídateľný a pravdepodobne už od prvých stránok vám bude jasné, ako asi dopadne. Mne tento fakt vôbec nevadil, vždy som sa tešila, aké rande ešte Sophie čaká, keďže to sa predvídať nedalo. Vďaka brilantnému humoru knihu odporúčam každému, kto je nešťastný a to nielen pred Vianocami. Aj keď je kniha primárne vhodná na vianočný čas, verím tomu, že si ju každý vychutná aj v inom období v roku. Najmä v súčasnosti, keď je celý svet okolo nás zahalený do tmy pod vplyvom pandémie, sú podobné knihy priam nutnosťou. Nemala som chuť na žiadny silný, emočne vyčerpávajúci príbeh, ale skôr na niečo milé, ľahké, čo mi rozžiari tvár. A to sa autorke určite podarilo. Ashley je veľmi často prirovnávaná ku Kasie West, veľmi úspešnej autorke YA kníh a je pravda, že istú podobnosť v štýle písania by ste u nich našli. Aj napriek tomu, že obe autorky píšu knihu učené skôr pre mladšie ročníky a aj ja som už trošku za hranicou, predsa len sa podľa mňa zapáčia rôznym vekovým kategóriám. 
 
"Babka s dedkom si zatancujú na tú istú pieseň, na ktorú mali svadobný tanec, a v miestnosti neostane oko suché."
 
Mojich 10 rande naslepo je vynikajúca romantická oddychovka, ktorá vám naladí vianočnú náladu aj keď nie sú Vianoce. Humor, sviežosť, krátke kapitoly, milí a sympatickí hrdinovia, vianočná atmosféra - to všetko a omnoho viac získate vďaka tejto knižke.

Nemôžem dať nič iné než 5 lajkov. Som veľmi rada, že moje nadšenie nepoľavilo a že som dostala presne to, čo som očakávala. Do Vianoc nám síce ostáva ešte veľa času, no ja sa už teraz teším, ako sa ku knihe opäť vrátim.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Čítala som, velmi dobré, oddychovka, obálka a anotácia zaujala hneď a kniha aj splnila očakávania :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne si to vystihla! Milé, rýchle a pené čítanie :)

      Odstrániť